Skakstjernerne lever af at se mønstre, men overser egen forbindelse til kontroversielle stater

Russisk skakpræsident ryster på hovedet af kritikken af VM-værtskaber.

Skakkens top har ikke haft nogle skrupler over for at holde store turneringer i store glaspaladser med store præmiepenge, fortæller DR's skakkommentator. (Foto: Paul Childs © Ritzau Scanpix)

Rusland, Saudi Arabien, Qatar og Dubai.

Fælles for de fire lokationer er, at de alle har været vært for et VM i skak inden for de seneste seks år. Senest var Dubai vært ved VM i 2021, hvor den norske stormester Magnus Carlsen genvandt sin VM-titel.

Valget af værtsbyer har vakt kritik, og ordet 'sportswashing' har floreret i debatten. Her menes, at man med valget af værter har negligeret landenes udfordringer med blandt andet brud på menneskerettigheder.

Kritikken af værtskaberne køber præsidenten for det internationale skakforbund (Fide), Arkadij Dvorkovitsj, ikke. Han er russer og midt i en valgkamp for en ny præsidentperide, og for ham er det vigtigt at få skakken udbredt til hele verden, og særligt landene i Mellemøsten giver sporten liv.

- De regioner, vi taler om, udvikler sig meget hurtigt. De er internationale og tiltrækker mange mennesker fra hele verden med forskellige nationaliteter og religioner. Sådan et levende miljø er meget godt for skak, siger Fide-præsidenten til NRK.

Derudover påpeger Arkadij Dvorkovitsj, der blev valgt som forbundets præsident i 2018, at værtskabet ofte hænger sammen med økonomi og præmiepenge.

Det kan præsidenten have en vis pointe i, forklarer DR's skakkommentator, Morten Runge.

- Pengene sætter skakken på verdenskortet. Hvis man fik 100 kroner for at blive verdensmester, var der nok ikke lige så mange, der ville dække det, siger DR Sportens skakkommentator.

Men man kan ikke komme uden om, at skakforbundet er dybt forbundet med begrebet sportswashing, fortæller Morten Runge.

- Der er ingen tvivl om, at disse værtskaber har været sportswashing, og at Dvorkovitsj har været fascineret af, hvad værterne kunne tilbyde, siger han.

Han bakkes op af Peter Heine Nielsen, der er træner for verdensmester Magnus Carlsen. Han kalder sportswashing for 'et generelt problem i skak'.

  • Arkadij Dvorkovitsj har en fortid i russisk politik, hvor han var Ruslands vicepremierminister fra 2012-2018 og tæt knyttet til Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev, der ledede Rusland fra 2008-2012. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix Denmark)
  • Her ses Arkadij Dvorkovitsj (th.) med Ruslands præsident Vladimir Putin (i midten) og præsidenten for det internationale fodboldforbund (FIFA), Gianni Infantino i forbindelse med forberedelserne til VM i 2018, som blev afholdt i Rusland. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Russernes store indflydelse

Fide-præsidenten er et godt eksempel på russernes indflydelse i skakverdenen. I Rusland - og Sovjetunionen for den sags skyld - fylder skak meget.

Det fortæller Peter Heine Nielsen, der som træner har været med til at vinde otte verdensmesterskaber.

- Skak har været centreret om Rusland og har en stor betydning. Det lader til at være vigtigt for Rusland at fastholde magtbasen, siger Peter Heine Nielsen og henviser til, at valget af værter typisk understøtter russiske udenrigspolitiske interesser.

Særligt de seneste år har russiske midler præget sporten, hvor Arkadij Dvorkovitsj har bragt store russiske sponsorater til. Næsten alle dem er for nu sat i bero og sanktioneret på grund af krigen i Ukraine, fortæller Peter Heine Nielsen.

Derudover er OL i skak blevet flyttet fra Moskva til Indien. Morten Runge tror heller ikke, at Rusland - af gode grunde - får nye værtskaber inden for den nærmeste fremtid.

- Til gengæld tror jeg ikke, vi kommer til at se nogen stor forandring i forhold til Saudi Arabien, Dubai og så videre, siger Morten Runge.

Det skyldes den manglende opstand i selve sporten. Morten Runge har svært ved at komme i tanke om nogen top 10-spiller, der har været særligt opmærksomme på debatten om værtskaberne.

- Det er lidt paradoksalt og ironisk, at skakspillere, der lever af at se mønstre og tænke langsigtet. De får ikke øje på den store plan i det her, siger Morten Runge.

Det kan have noget at gøre med den måde, hvorpå folk i skakverdenen agerer, siger Morten Runge, der selv spiller brætspillet.

- Som skakspiller skal du kunne isolere dig i en lille boble, så måske er det ikke det folkefærd, som tænker mest ud, siger Morten Runge.

Tilbage i 2005 mødte Peter Heine Nielsen det dengang 13-årige skaktalent Magnus Carlsen. I dag er han træner for nordmanden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Danmark)

Valg og mangel på modstand

Om fire uger udløber fristen for at stille op imod Arkadij Dvorkovitsj til præsidentvalget i Fide, inden der i august afholdes kongres i Indien, hvor slaget om præsidentskabet skal stå.

Eneste udfordrer pt. er Enyonam Sewa Fumey fra Togo, der tidligere har støttet Dvorkovitsj, og togoleseren skal virkelig rykke på sig, hvis han skal vippe russeren af brættet, fortæller både Morten Runge og Peter Heine Nielsen.

- Der er ikke den store opposition til Dvorkovitsj. Han er relativt populær i skakverdenen, siger Peter Heine Nielsen.

Sidstnævnte tror og håber, at det tætteste præsidentvalg vil komme, såfremt en ukrainer stiller op.

- Men troen, på at der kommer en ukrainer og byder ham op til dans, er utopisk. Man skal huske, at skakverdenen er global, og at fokusset på konflikten i Ukraine nok ikke er lige så stor andre steder end i vesten, siger skaktræneren.

Derfor sidder Arkadij Dvorkovitsj med flest brikker på bordet i valgkampen, men det handler for ham om at holde balancen i en tid med krig.

For siden Ruslands invasion har han vaklet lidt mellem sine udtalelser. I marts kaldte han det, der sker i Ukraine for "krig", hvilket strider med præsident Vladimir Putins ønske om at kalde det en "speciel militær operation".

- Hvis man vil have et ben i både den vestlige og den russiske lejr, skal man være helt sikker på, at man er varmet godt nok op til at gå i spagat, siger Morten Runge.