Skaktalent indrømmer tidligere snyd, men vil spille nøgen for at modbevise nye anklager

Det 19-årige skaktalent Hans Niemann nægter at have gjort noget forkert og vil spille nøgen for at bevise det.

Hans Niemann nægter at have snydt mod Magnus Carlsen (Foto: © Shannon Stapleton/Reuters © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Hele skakverdenen gispede i kor, da sportens største stjerne, norske Magnus Carlsen, trak sig fra turneringen Sinquefield Cup.

En uhørt situation, som blot blev mystisk, da Magnus Carlsen bagefter delte et opslag på Twitter, der insinuerede en anklage om snyd rettet mod nordmandens modstander, Hans Niemann.

Hvordan det præcis skulle være foregået, henligger i det uvisse, men efter kampen er Niemann blevet scannet ekstra grundigt for elektroder på kroppen.

Den slags anklager vil den 19-årige amerikaner dog ikke have siddende på sig.

- Hvis de gerne vil have mig til at være helt nøgen, så gør jeg det. Jeg er ligeglad, for jeg ved, jeg er ren. Hvis de vil have mig til at spille i en lukket kasse udenfor elektronisk rækkevidde, så gør jeg det.

Samtidig ærgrer amerikaneren sig over beskyldningerne.

- At se min helt prøve at ødelægge mit ry og min karriere er utrolig skuffende. Du ser op til nogen hele dit liv, og så møder du dem. Det var en drøm, da jeg slog Magnus, og så sker det her, sagde Hans Niemann i et interview med arrangørerne af turneringen.

Magnus Carlsen trak sig mandag fra et partiskak. Det har givet genlyd. (Foto: © Paul Childs, Ritzau Scanpix)

Har tidligere snydt

Niemann indrømmer dog, at han tidligere har snydt i onlinekampe på platformen Chess.com, en af skakverdens største hjemmesider og spilplatforme. Det skete, da den 19-årige amerikaner var 12 og 15 år gammel. Efter eget udsagn for at kunne få en højere rating, så han kunne spille mod stærkere modstandere.

- Jeg siger det her nu, og det kan ødelægge mit ry for altid, men jeg vil gerne have, at folk kender sandheden. Jeg skammer mig meget, men husk, at jeg var 16 år. Jeg ville ikke skade nogen, og det var tilfældige kampe. Jeg kunne aldrig gøre det i en rigtig kamp, siger Niemann i interviewet.

For at snyde i onlineskak, benytter man en computer ved siden af den, man spiller opgøret på. Her indtaster man modstanderens træk og lader computeren foreslå modtræk.

Det kan jo lyde rimelig tilforladeligt at snyde lidt i skak på nettet, men ifølge DRs skakkommentator Morten Runge bliver det taget meget alvorligt.

- Chess.com er rigtig stort. Det er en kæmpe business. Det er skidt at have snydt, og man mister alt troværdighed.

- De har nogle voldsomme algoritmer, som sidder og regner på, hvordan man spiller, hvor hurtigt man laver sine træk, og hvordan de passer til ens rating.

Alligevel vurderer Morten Runge, at det ikke kommer til at have den store indflydelse på Hans Niemanns karriere.

- Det er ikke noget bevis på, at han har snydt online. Det betyder ikke, han har snydt mod Carlsen. Jeg synes ikke, at det er så skidt for ham, siger DR's skakkommentator.

Magnus Carlsen har været stille siden sit tweet tirsdag. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

Stilhed

Samtidig med at beskyldningerne er føget gennem luften, har skakverdenen holdt vejret og i flere dage ventet på at høre mere fra den norske verdensmester. Indtil nu har der været stilhed.

- Mine kritikeres stilhed taler for sig selv. Hvis der var noget bevis, hvorfor så ikke vise det? Er der nogen, der har tænkt sig at tage ansvar for den skade, de har forvoldt?, siger Hans Niemann

DR Sporten har været i kontakt med Henrik Carlsen, Magnus Carlsens manager, for at få en udtalelse. Hverken ham eller skakspilleren selv ønsker dog at udtale sig. Det samme gælder Peter Heine Nielsen, Carlsens danske træner.

Morten Runge undrer sig over, at nordmanden ikke har været ude og forsvare eller forklare sine udtalelser.

- Jeg forstår slet ikke, at han ikke har været ude og sige noget. Nu begynder det ligesom at være tid. Hvis ikke der sker noget, er det et kæmpe nederlag for Magnus Carlsen, hvis han ikke kan forklare noget af det her.

I skakverdenen er der ingen over giga-stjernen Magnus Carlsen. Han er den med flest fans, mest troværdighed og klart den mest berømte. Morten Runge frygter, at denne skandale kan ende med at koste ham noget af den stjernestatus.

- Jeg kan slet ikke komme i tanke om noget, der kunne røre ham. Han kunne tabe fem-ti partier i træk, og han ville stadig være den største nogensinde. Han ville ikke kunne få nogen ridser i lakken på brættet, men det gør han altså her. Jeg synes, det skader hans ry, siger Morten Runge.