Skal verdens bedste udelukkes? Dansk tennis siger ja og vil have den hårdeste linje mod Rusland

Dansk Tennis Forbund og de andre nordiske lande har sendt en fælles erklæring til det Internationale Tennis Forbund.

Hvis det stod til DTF, skulle verdens nummer ét, Daniil Medvedev, udelukkes fra international tennis på ubestemt tid. (Foto: HENRY ROMERO)

Opdatering: Det Internationale Tennisforbund, ITF, meddeler mandag aften på sin hjemmeside, at Rusland og Belarus er suspenderet på ubestemt tid som medlem af forbundet. Derfor kan de ikke deltage i holdturneringer, der er arrangeret af forbundet. Russiske tennisspillere får dog lov til at spille videre i ATP og WTA's individuelle tennistours.

Russiske og belarussiske atleter er dog ikke udelukket fra at deltage i de individuelle tennistours.

Udelukkelsen af Rusland i alverdens sportsgrene har taget fart, efter Den Internaionale Olympiske Komité, IOC, mandag eftermiddag anbefalede, at alle idrætsforbund bør udelukke russiske og belarussiske atleter.

I blandt andet fodbold, ishockey og badminton har de internationale forbund taget stilling og udelukket Rusland og Belarus fra turneringer på ubestemt tid.

Men hvor stiller tennis-toppen sig i konflikten?

Indtil videre har ingen af de tre største forbund, der tæller Det Internationale Tennisforbund (ITF), kvindernes profesionelle tour (WTA) eller mændendes ditto (ATP), taget stilling til en potentiel udelukkelse af russiske spillere.

Og det er ikke godt nok, mener Dansk Tennis Forbund, DTF. I morges sendte formand Henrik Pedersen samt de andre nordiske lande en opfordring til ITF, hvori landene kræver russiske spillere og officials smashet ud af internationale konkurrencer.

- Vi går efter den hårdeste linje, hvor alle atleter og alle officials skal udelukkes. Yderligere har vi bedt ITF om at forelægge henvendelserne til WTA og ATP, og de skal presse på, for at der kommer en lignende melding, siger Henrik Pedersen til DR Sporten.

ITF-toppen mødtes med IOC tidligere på dagen, og de ville efterfølgende vende tilbage på DTF's opfordring, fortæller formanden, der forventer en udmelding i dag.

DTF råder Clara Tauson og Holger Rune til at blive væk, hvis de trækker en russisk spiller i de kommende turneringer. (Foto: JAMES GOURLEY © Ritzau Scanpix)

Vil du råde danske spillere som Holger Rune og Clara Tauson til at blive væk, hvis de skal spille mod en russer?

- Vi vil selvfølgelig råde dem til det, men der kan jo være gode årsager til, at man spiller alligevel, siger Henrik Pedersen med henvisning til, at spillerne risikerer bøder og at blive udelukket fra turneringer, hvis de udebliver fra kampe.

- Derfor er det forbundene og turneringsafviklerne, der skal udelukke russerne. Ellers tager vi nogle sportsudøvere som gidsler, hvor de kan få ødelagt deres karriere det næste halve til hele år.

DR Sporten har forsøgt at få en kommentar fra Holger Rune og Clara Tauson om, hvorvidt de vil spille kamp mod russiske modstandere i den nuværende situation, men de har ikke ønsket at stille op til interview.

Peter Bastiansen, som er tenniskommentator på TV2, kan godt lide udmeldingen fra DTF, men han frygter, at det forbliver et signal, der ikke udmynter sig i reelle sanktioner.

Det bunder i, at ATP og WTA er ejet af en spillerforening, siger Bastiansen.

- De er selvstændige virksomheder, hvor spillerne er den største aktionær. Så det er svært for WTA og ATP, at gøre andet end at aflyse turneringer i Rusland, som de allerede har gjort.

Daniil Medvedev (th.) blev for første gang verdensetter, da verdensranglisten blev opdateret mandag i denne uge. Han er den første nye verdensetter i herresingle de seneste seks år, hvor Federer, Djokovic og Nadal (tv.) ellers har skiftes om førstepladsen. (Foto: Pedro PARDO © Ritzau Scanpix)

Det Internationale Tennisforbund står ganske vist bag de prestigulde grand slam-turneringer og Davis Cup, men derudover står WTA og ATP for det meste på topniveau.

- Ja, de kan for eksempel godt sige, at Daniil Medvedev ikke må være med til French Open i slutningen af maj. Men ellers har de ikke mulighed for sanktioner i WTA- eller ATP-regi, fordi de ikke har noget med dem at gøre, forklarer Peter Bastiansen.

Han tror derfor, at de russiske spillere får lov til at spille videre på tennistouren.

Michael Mortensen, som er tennisekspert hos Eurosport, er dog af en anden overbevisning. Han vurderer, at ATP og WTA vil reagerer, hvis ITF kræver russiske spillere udelukket.

- Jeg er måske lidt naiv, men jeg håber, at WTA og ATP træder i karakter. Det pressionsmiddel, som spillerne kan bruge over for WTA og ATP, er virkelig en magtfaktor, så det bliver de nødt til at lytte til, siger Michael Mortensen.

- WTA plejer at have stærke synspunkter. Det er selvfølgelig på bekostning af de russiske og belarusiske spillere, men sådan er det, siger Michael Mortensen.

Opdatering: Tidligere fremgik det i artiklen, at den ukrainske spiller Elina Svitolina havde meldt fra til sin kamp i Monterrey Open mod russiske Anastasia Potapova. Hun ændrede dog senere mening og stillede op alligevel, da ATP og WTA i går besluttede at spillere fra Rusland og Belarus ikke kan stille op under eget flag. Svitolina vandt kampen i to sæt.