Skandaleramt skakfænomen bryder tavsheden efter anklager om snyd

Den amerikanske skakspiller Hans Niemann udtaler sig for første gang, siden verdensstjernen Magnus Carlsen beskyldte ham for at snyde.

Den 19-årige amerikanske skakspiller Hans Niemann har været omdrejningspunktet i den skandalesag, som lige nu kører i skaksporten.

Ét minut. Det var alt, hvad verdenspressen fik fra den anklagede amerikanske skakspiller Hans Niemann, da han onsdag for første gang i mere end en måned udtalte sig til offentligheden.

Hans Niemann havde vundet et parti ved det amerikanske skakmesterskab, men på det efterfølgende pressemøde var det ikke det, men de anklager om snyd fremsat af verdensmesteren Magnus Carlsen, som en fremmødt journalist spurgte ind til.

Svaret fra Niemann var, at han med sin sejr ’sender et budskab til alle’.

- Hele denne ting begyndte med, at jeg sagde, at skak taler for sig selv. Jeg tror, at dette parti talte for sig selv og viste, hvilken skakspiller jeg er, lød det fra Niemann efter den overbevisende sejr i første runde over den 15-årige stormester Christopher Yoo.

- Det viste også, at jeg ikke kommer til at give mig, og at jeg fortsat vil spille mit bedste skak uanset presset, tilføjer han ifølge BBC.

Derefter afbrød Niemann pressemødet efter mindre end 60 sekunder.

- I kan lade det være op til jeres egen fortolkning, men tak, det var det, sagde han og gik, da intervieweren forsøgte at stille flere spørgsmål.

Sagen om Niemanns mulige snyd ramte skakverdenen i begyndelsen af september, da den mangedobbelte norske skakverdensmester Magnus Carlsen efter et sensationelt nederlag til netop Niemann indirekte beskyldte den 19-årige amerikaner for at have snydt sig til sejren.

Skakskandalen tog fart i begyndelsen af september, da verdensmesteren Magnus Carlsen trak sig fra en turnering efter at have tabt til Hans Niemann. Efterfølgende beskyldte Carlsen indirekte Niemann for at have snydt. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

Den amerikanske skakspiller har tidligere indrømmet at have snydt to gange. En gang som 12-årig og en gang som 16-årig – begge gange online.

Men tidligere i denne uge landende en rapport fra det anerkendte skak-site Chess.com, som konkluderede, at Hans Niemann skal have modtaget ulovlig hjælp i over 100 skakpartier på deres onlineportal.

Svært at overbevise folk, når man har snydt én gang

At der skulle gå mere end en måned, inden Hans Niemann selv kommer på banen med en kommentar om sagen, undrer også DR Sportens skakkommentator Morten Runge en smule. For det kan hurtigt komme til at se ud som om, at den 19-årige amerikaner skjuler noget.

- Hvis jeg var hans kommunikationskonsulent, havde jeg nok rådgivet ham til at åbne munden tidligere, men omvendt er han kun 19 år, og at se hele internettet kaste beskyldninger og konspirationsteorier efter sig, har helt sikkert heller ikke været nemt, siger Morten Runge.

Anklagerne fra Chess.com drejer sig om skak spillet online, og netop fordi Hans Niemann selv tidligere i sin karriere har indrømmet at have snydt, kan det ifølge Morten Runge sagtens spille ind på amerikanerens tøven med at udtale sig. Han har simpelthen haft svært ved at finde ud af, hvad han skal sige.

- Han ved måske med sig selv, at han aldrig har snydt i skak spillet ansigt til ansigt, men hvordan forklarer han lige det, når han har erkendt at have snydt online, og der samtidig lander en rapport som antyder, at han har gjort det mere end 100 gange?

Alle øjne rettet mod Niemann

Men hvor rapporten fra Chess.com handler om onlineskak, er der ingen rygende pistol, når det handler om snyd i skak spillet ansigt til ansigt, det man på skaksprog kalder 'Over The Board'-skak. Og når man spiller med i verdenstoppen, er det den form for skak, man skal leve af.

Derfor gælder det ifølge Morten Runge nu for Hans Niemann om at holde fast i, at han aldrig har snydt i den form for skak. Og med Hans Niemanns egne ord lade skakken tale for sig selv.

For alle øjne vil de kommende mange måneder være rettet mod hvert eneste træk, Hans Niemann foretager sig. Derfor vil risikoen ved at snyde være alt for stor, og det betyder, at amerikaneren kan bevise, at han er det skaktalent, som selv siger, han er.

- Nu skal han i den grad lade skakken tale for sige selv. Hvis han vinder, taler det for hans sag, fordi han beviser, at han kan slå de bedste, men hvis han taber til spillere, som på papiret er dårlige end ham selv, styrker det jo bare mistanken om, at han har snydt, lyder det fra Morten Runge.