'Snitches get stitches'-kultur skræmmer whistleblowere

Frygten for at blive stemplet afholder atleter fra at indrapportere dopingmistanker, viser engelsk undersøgelse.

Kulturen og frygten for omverdenens tanker afholder atleter fra at indberette dopingmistanker, viser engelsk undersøgelse. (Foto: Michele Limina © AFP or licensors)

'Snitches get stitches'.

Det amerikanske slangudtryk bruges om stikkere - det man i et mere lødigt sprog nok ville kalde whistleblowere - og hvad der sker med dem.

Der er nemlig ikke altid kram og highfives til dem, der åbner munden ved mistanke om ulovligheder, og det er en stor udfordring for antidopingarbejdet, viser en undersøgelse fra Leeds Beckett University.

Det engelske universitet har foretaget en rundspørge blandt mere end 400 britiske og amerikanske eliteatleter og trænere fra 54 sportsgrene, og her gav under halvdelen udtryk for, at deres sport aktivt opfordrede dem til at indberette dopingmistanker, skriver The Guardian.

Samtidig var under halvdelen bekendt med

Wadas
(World Anti-Doping Agency, red.)
whistleblower
-program.

- Vi er godt klar over, at der en udfordring generelt i forhold til at få atleter til at komme og fortælle, hvad de ved eller har mistanke om, siger Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hos Anti Doping Danmark (ADD, red.) mener man ikke, at tallene fra Storbritannien og USA er direkte overførbare til en dansk kontekst, siger direktør Michael Ask. Det er hans overbevisning, at tilliden er større og distancen mindre fra atlet til antidoping-organ herhjemme.

- Men der er ikke noget, der skulle tilsige, at kulturen er så meget forskellig, siger Michael Ask til

DR
Sporten.

Han er ikke sen til at indrømme, at man - også i Danmark - har en generel udfordring i at få atleter i tale.

- Jeg kan godt lægge hovedet på blokken og sige, at vi arbejder den rigtige vej, men når det er sagt, vil det være naivt at tro, at alt er fint i Danmark. Det ved vi også godt. Nogle gange har vi dopingsager, hvor vi graver ned i en konkret idrætsgren og opdager, at der er mere under gulvtæppet, end vi lige troede, siger Michael Ask.

Det handler om kultur - og tillid ikke mindst. At atleterne føler en klar, tydelig fortrolighed, når de henvender sig, siger Henrik Them, formand DIF og Team Danmarks Aktivkomité, som er atleternes talerør.

- Det er ikke en nem sag, fordi det er en kultur, som skal ændres. Der er grundlæggende en mistillid blandt atleter til, om de oplysninger, de giver videre, bliver behandlet fortroligt, siger Henrik Them til

DR
Sporten.

- Samtidig er der også en kultur, hvor man er bange for at stikke hinanden og synes, at det er forkert, siger han.

Det er ikke atleters opgave at bevise noget

Selvom der i den engelske undersøgelse var bred enighed blandt trænere og atleter om, at de har et ansvar for at indrapportere dopingmistanker, vægtede frygten for omverdenens

reaktion
tungere, siger Kelsey Erickson fra Leeds Beckett University til The Guardian.

Blot 23 procent af trænerne og 19 procent af atleterne fortalte, at offentlighedens

reaktion
mod dem, der havde ageret whistleblowere, gav dem lyst til at gøre det samme.

- Hvis det er den følelse, man går med (at det er negativt at være

whistleblower
, red.), er det noget, vi skal arbejde med kulturelt. Kultur er noget af det sværeste at ændre, siger Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark.

Det kræver blandt andet, at der bliver en større klarhed mellem atleter og antidopingmyndigheder omkring, hvad det indebærer at være

whistleblower
.

-

Atleter
tror nogle gange, at de skal komme med et bevis for, at nogen snyder. Det er meget sjældent, at man er i en situation, hvor man kan det, siger Michael Ask.

- Det er ikke atleters opgave at bevise noget. De skal ikke føle, at de stikker nogen, fordi de kommer til os. Det er vores opgave at finde beviser for, at nogen snyder, siger direktøren.

For der er ingen uenighed omkring grundspørgsmålet - om

doping
er okay eller ej - siger formand i Aktivkomitéen, Henrik Them.

Det er snyd. Det er noget, der skal fjernes.

- Og så tror vi også, at der er mange atleter, som er i tvivl om, hvad de skal lægge mærke til. Hvad er det for en

adfærd
, man skal være opmærksom på hos en holdkammerat, en konkurrent eller træningskollega. Det tror vi, mange atleter er i tvivl om, siger Henrik Them.

Facebook
Twitter