Snyd med fisk fulde af bly chokerer amerikansk sportsfiskeri

En amerikansk professionel fisker er blevet taget i at fylde sine fisk med blylodder ved en konkurrence i USA.

Vinderen af en amerikansk fiskekonkurrence er blevet afsløret i at fylde sine fisk med blylodder. Screenshot.

På Twitter cirkulerer lige nu en video, der viser en flok rasende amerikanske fiskere, der konfronterer en konkurrent ved en fiskekonkurrence i USA.

Raseriet skyldes, at sportsfiskeren Jacob Runyan netop er blevet afsløret i at have fyldt maven på sine fisk med blylodder. Han er den ene halvdel af et fiskehold, og han har sammen med Chase Cominsky vundet en hel række af fiskekonkurrencer i Ohio hen over sommeren.

Men i denne weekend blev makkerparret taget i snyd ved konkurrencen Lake Erie Walleye Trail i Ohio, hvor der var 250.000 kroner på højkant til vinderen.

- Ring til politiet, råber flere af de andre personer på videoen, hvor man tydeligt kan se blylodder på størrelse med hønseæg blive skåret ud af fiskenes maver.

- I skal ikke røre dem. Jeg vil have, at de forlader stedet nu, siger arrangøren Jason Fischer på videoen.

Jason Fischer blev mistænksom, da de fem sandarter, som plejer at veje omkring ni kilo til sammen, pludselig ramte 15 kilo på vægten. En klar førsteplads i konkurrencen, men også for godt til at være sandt.

Både blylodder og fiskefileter kom ud, da fiskenes maver blev skåret op. Screenshot.

Efter at have sprættet fiskene op, viste det sig også hurtigt, at de var fyldt med blylodder og fiskefileter for at øge vægten. Det medførte, at holdet blev diskvalificeret, og de rasende konkurrenter i videoen var heller ikke venligt stemt over for duoen.

Snyderi i sportsfiskeri kan være mange penge værd i USA, hvor sporten er langt mere udbredt end i Danmark. Det siger Kaare Manniche Ebert, som er biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund.

- I USA er der er store penge i det. Nogle lever af at være professionelle fiskere og deltager i konkurrencer hele tiden, siger Kaare Manniche Ebert.

Derfor er det også helt normalt, at man efter de amerikanske konkurrencer skal tage en løgnedetektortest, og at der er en observatør til stede på bådene.

- Hvis man kigger på sporten som sådan, findes den faktisk ikke i Danmark. Det er som at sammenligne en cykeltur med børnene med Tour de France, hvis man sammenligner, hvordan sporten dyrkes i Danmark med USA, siger Kaare Manniche Ebert.

Der snydes også i Danmark

Til de meget mindre danske konkurrencer bedømmer man oftest én enkelt fisk på vægt og størrelse, mens man i USA skal fange mange fisk på kort tid.

I Danmark har der også været eksempler på snyd. Det kan eksempelvis være deltagere, som dukker op til konkurrencen med fisk, der har været frosset ned fra tidligere, eller at man har fanget fisken på en anden måde end den tilladte med line og stang, forklarer Kaare Manniche Ebert.

- Ude på nettet er der rigtig mange lystfiskergrupper, hvor der altid er nogen, der har fanget utrolig mange og store fisk. Men nogle gange kan man simpelthen se, at de er fanget med garn, siger Kaare Manniche Ebert.

Fiskene var fyldt med blylodder og fiskefileter som skylle øge deres vægt. Screenshot.

I Danmark har lystfiskere også prøvet at gøre næsten det samme, som på videoen fra Ohio. Det var ved en fiskekonkurrence i Vejle Fjord.

Her havde en biolog fået lov at analysere alle fiskenes maveindhold, for at undersøge hvad fiskene i fjorden spiste. Det vidste lystfiskerne ikke noget om, siger Kaare Manniche Ebert.

- Så han fik målt fisken, vejet den og taget billeder. Og bagefter kunne biologen så konstatere at fisken åbenbart havde spist en masse sten, for det var den fyldt med. Også et forsøg på at snyde, helt klart.

Alle holder øje med alle

Hos fiskeudstyrsbutikken Go-Fishing i Odense, arrangerer de to gange om året Danmarks største fiskekonkurrence Seatrout Open.

Medejer af Go-Fishing, Robin Birch, kender dog ikke til, at folk er sluppet afsted med at snyde til Seatrout Open. Og det skyldes i høj grad at folk holder øje med hinanden.

- Der er vel altid nogen, der prøver at snyde i en fiskekonkurrence. Man kan aldrig vide, hvornår fisken præcist er fanget. Måske det er en time inden konkurrencen egentlig startede, siger han.

- Men alle holder øje med alle, og alle kigger på, hvad hinanden laver, så det er svært at slippe afsted med.

Selvom Robin Birch tidligere i en anden konkurrence har været nødt til at bortvise nogen, som man mistænkte for snyd, kan han ikke forestille sig, at den samme situation som i videoen kunne udspille sig hos ham. Her beholder man nemlig de allerstørste konkurrencefisk.

- Vi beder faktisk folk om at rense fisken foran os, og så fryser vi den ned og beholder den som bevismateriale, indtil konkurrencen er slut.

- Og med de mindre fisk, har vi arrangeret det lidt anderledes. Vi vil gerne have, at man genudsætter fiskene. Derfor kan man tag et billede, sende det ind, og være med i lodtrækningen om en præmie.

Hvad angår fiskerne i USA, er de ifølge New York Times blevet meldt til politiet.