Som barn ’turde hun ikke engang drømme’ om verdensmesterskabet. Syv VM-titler senere stopper Maja Alm karrieren

Maja Alm stopper sin aktive karriere som orienteringsløber.

Maja Alm har også i en periode fokuseret på atletikken Foto: Ole Nielsen)

Syv verdensmesterskaber, fem EM-medaljer og svimlende 19 DM-titler.

Hos orienteringsløberen Maja Alm er knagerækkerne fyldt til randen med metal af både guld, sølv og bronze. De mange fornemme titler af fineste karat har givet den 33-årige sønderjyde en bred anerkendelse som den bedste danske orienteringsløber nogensinde.

Men fra dags dato skal den syvdobbelte verdensmester ikke længere konkurrere på topplan. Årsagerne til karrierestoppet er flere, fortæller hun til DR Sporten.

- For det første er det fordi, jeg er gravid. Men jeg kan også bare mærke, at den der lyst til at gøre det 100 procent, den er der ikke rigtig længere, siger Maja Alm.

Den sidste hæder kom derfor i sommer, hvor orienteringsløberen vandt VM-bronze – med kun seks ugers forberedelse, vel og mærke. Forud for årets verdensmesterskab blev hun nemlig ramt af en hjernerystelse, og derfor var forudsætningerne ikke de bedste.

- Det var megafedt ud fra de forudsætninger, jeg havde. Men jeg kunne også mærke, at hvis jeg skal være med der, så vil jeg også have mulighed for at tage guldet, siger Maja Alm.

Du kan se Maja Alm fortælle om hendes tanker om karrierestoppet i videoen herunder.

Netop den der hunger for altid at stræbe efter mere har passet perfekt ind i Maja Alms mangeårige jagt på medaljer. Men som 33-årig er lysten til en mere ’normal’ hverdag kun blevet større, og karrierestoppet kommer derfor også på et naturligt tidspunkt.

Ved siden af de mange løbeture i skoven har den syvdobbelte verdensmester nemlig i halvandet års tid passet et arbejde som tandlæge i Silkeborg. Tid har derfor ikke været en overskudsvare i mange år, men det bliver der lavet om på, når kortet og løbeskoene lægges på hylden.

- Jeg skal lave alle de ting, jeg har valgt fra i så mange år, siger Maja Alm.

Men selvom lysten ikke længere er der 100 procent, som hun siger, er karrierestoppet ikke ensbetydende med, at hun ikke vil savne turene i skoven. Tværtimod faktisk.

- Der bliver nok aldrig noget, jeg kommer til at brænde så meget for, siger den syvdobbelte verdensmester.

Virkeligheden overgik hendes drømme

Orienteringsløberen fra Rødekro sikrede sig sin første VM-medalje ved et juniorverdensmesterskab allerede i 2007. Næsten halvandet årti senere har hun hele 17 af den slags på cv’et.

Derfor er det heller ikke overraskende, at den danske landstræner Tue Lassen har svært ved at finde andet end roser til Maja Alm.

- Hun har haft en enestående karriere og har vist, hvor langt man kan komme med dedikation og hårdt arbejde. Jeg tvivler på, at hendes meritliste kommer til at blive overgået af andre danskere nogensinde, siger landstræneren.

Men skruer vi tiden tilbage til barndommen, var international hæder ikke engang noget, hun i sin vildeste fantasi kunne se sig selv modtage.

- Som barn havde jeg ikke engang turde drømme om, at jeg kunne vinde et VM. Jeg var så langt fra, og det var vildt lige pludselig, at de der stjerner, man havde kigget på som barn, nu var én selv, siger Maja Alm.

Du kan se Maja Alm fortælle om vejen til de syv VM-guldmedaljer i videoen herunder.

Barndommens mange løbeture i skoven lagde fundamentet for den mangeårige karriere som Danmarks bedste orienteringsløber.

Men danske idoler, træningskammerater og generelt udøvere var der ikke mange i sporten, hun knuselsker så meget. Idrætten, hvor man både skal mestre at finde vej og være hurtigst, har hun derfor selv været med til at sætte på landkortet herhjemme.

- Jeg er jo vokset op med, at ingen vidste, hvad orienteringsløb var, og jeg var faktisk lidt flov over, at løbe orienteringsløb, fordi folk ikke vidste, hvad det var, og synes, det var nørdet, siger Maja Alm.

Men flovt er det vist ikke helt, når man ender med at kunne kalde sig syvdobbelt verdensmester. Den danske landstræner, Tue Lassen, er da også sikker på, at unge orienteringsløbere modsat Maja nu har noget at stile efter.

- Maja har hævet barren for hvad der er muligt for danske orienteringsløbere, og hun har gået forrest i at få skabt den udbredte vinderkultur på det danske landshold, som vi prøver at bygge videre på nu.

- Majas karrierestop fuldender også for alvor et generationsskifte, der har været i gang de sidste fem år, men vi glæder os over, at vi har rigtig mange dygtige og dedikerede unge løbere, der drømmer om at gå i Majas fodspor, siger landstræner Tue Lassen.

Godt nok skal verdensmestertitlen fra nu af vige en del af pladsen for andre tiltalemåder på arbejdspladsen og i det kommende liv som nybagt mor. Men medaljerne, hædren og titlen vil altid hænge ved, og den nu tidligere orienteringsløber skal nok finde sin vej i de udfordringer, der ligger foran hende.

- Noget af det allersværeste ved at lægge karrieren bliver nok, at det er en identitet, der forsvinder. Jeg ved jo godt, at jeg altid vil være syvdobbelt verdensmester, men det måtte jo komme på et eller andet tidspunkt, siger tandlægen, den kommende mor og syvdobbelte verdensmester.

(Foto: Erling Thisted/Dansk Orienterings-Forbund)
FacebookTwitter