Stine træner styrke i en sauna og løber i en opvarmet kælder for at blive klar til verdens hårdeste løb

Den 42-årige ultraløber Stine Rex skal til sommer deltage i verdens hårdeste løb.

(Foto: © Annelie Saks Justesen)

Saunaen er normalt et sted, hvor man sidder i ro og mag, mens man mærker sveden pible ud ad porerne, som en spegepølse, der har stået lidt for længe uden for køleskabet.

Men IKKE et sted, hvor man ligefrem fremprovokerer åndenød og yderligere sveddråber ved at lave anstrengende fysisk arbejde. Det vil de fleste nok erklære sig enige i.

Dog ikke den 42-årige ultraløber Stine Rex.

Og det er hverken, fordi den nordjyske mor til to mangler situationsfornemmelse eller vil prale med sin fysiske formåen, at hun et par gange om ugen ligger på et saunagulv i Aalborg og tager armstrækninger.

Nej, tværtimod handler det om, at hun skal blive klar til at præstere under ekstreme varmeforhold.

I begyndelsen af juli begiver hun sig nemlig ud i sit hidtil vildeste projekt, når hun som én af blot 100 løbere deltager i det ekstreme løb, Death Valley Badwater Marathon - eller verdens hårdeste løb, som det kaldes blandt kendere.

47 grader kan termometeret godt snige sig op på i den californiske ørken, Death Valley, hvor løbet afholdes. Smag lige på den. 47 grader.

At ultraløberen laver englehop, armstrækninger og høje knæløft i en svedhytte i Nordjylland giver derfor pludselig bedre mening. Det handler om at tilpasse sig den bagende varme, fortæller hun.

- Det er jo ikke lige så varmt herhjemme. Så det er genialt, jeg lige har fundet den her lille saunagyde, hvor jeg kan træne, siger Stine Rex.

- Der er 80 grader, og man kan godt mærke, at når man trækker vejret, bliver det helt tørt nede i halsen på en.

  • Stine Rex saunatræning foregår i omkring et kvarter. (Foto: © Annelie Saks Justesen)
  • Teknikrummet er opvarmet til 40 grader, og det giver hende mulighed for at løbe i en temperatur, der er svær at finde andre steder. (Foto: © Annelie Saks Justesen)
1 / 2

42-årige Rex har 48 timer til at løbe de 217 kilometer, løbet strækker sig over.

Og selvom en del af forberedelserne finder sted i saunaen, er hun også nødt til at øve sig i at sætte det lange ben foran. Men også her har hun foretaget et lokationsskifte for at skrue på termostaten.

- Jeg har jo fået et løbebånd ind i det her lille teknikrum, og her kan vi få temperaturen op på 40 grader, siger hun.

På et løbebånd i et kælderlokale, vis kvadratmeterantal nærmer sig et kosteskab, skal hun derfor befinde sig 45 minutter ad gangen fem gange om ugen.

Og overholder hun den plan, skal hun nok blive klar til løbet om to måneder, tror hun.

- Jeg er så dejligt naiv, så jeg tænker, at det skal jeg nok få trænet op. Jeg håber, at jeg kommer til at løbe og tænke, at det ikke er så slemt. Vi tager det stille og roligt. En kilometer ad gangen og pludselig har jeg løbet 217 kilometer, siger den 42-årige ultraløber.

’Som en varm dag på Ibiza’

De svedende træningstimer i 40 og 80 grader bør da også skabe de optimale forudsætninger for Stine Rex.

I hvert fald hvis det står til hendes sportsfysiolog og ernæringsekspert Malthe Therkildsen. Han har selv studeret, hvilket fysiologiske tilpasninger kroppen gør sig, når den bliver udsat for varmetræning, og derfor har han anbefalet det til ultraløberen.

- Man får mere væske i blodet, når man varmetræner. Og når man har det, kan man svede mere, hvilket jo er det, kroppen gør, når den skal køles ned. Så det er supervigtigt, siger han.

Men tanken om at bytte de 40 grader i teknikrummet ud med heden i den amerikanske ørkensol skal Stine Rex alligevel lige forene sig med. Det er hun nødt til, for ellers bliver det en hård omgang, mener hun.

- 47 grader, det er jo bare som en varm dag på Ibiza, siger Stine Rex med et smil.

Bruger hverdagen som træning

Det er med frisk optimisme, Stine Rex går ind til udfordringen til sommer.

Men 217 kilometer lyder altså som en distance, der kan få de fleste til at genoverveje, om det nu også er en god ide.

Det gælder ikke dog den 42-årige nordjyde.

Skilte som disse passerer Stine Rex og resten af løberne flere af, når de til sommer løber rundt i Death Valley. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix Denmark)

På en ganske almindelig hverdag står hun gerne op klokken fem for at nå en løbetur, inden ungerne sendes i skole, mens det heller ikke er unormalt, at den daglige kilometertæller i løbeuret når op på den gode side af 30.

- Jeg løber til alt. Jeg løber ned og handler, ned og henter børnene og til møder. Jeg bruger hverdagen som træning. Når vi skal ned og handle, tager børnene automatisk løbeskoene på, fordi de ved, det er sådan, man kommer ned og handler, siger hun.

Du kan se ultraløberen forberede sig til sommerens løb i videoen herunder.

Kilometer i stængerne har hun altså mange af. Rigtig mange.

Den 42-årige mor til to har tidligere begivet sig ud på at nå så langt som muligt på 48 timer på et løbebånd. Det resulterede i himmelråbende 340 kilometer og en dansk verdensrekord. Og det er langt fra den eneste rekord, den garvede løber har skrabet til sig.

- De sidste fem år har været virkelig sindssyge for mig inden for ultraløb. Jeg har lavet fem danmarksrekorder, tre nordiske, to europæiske og en verdensrekord, siger hun.

Om det bliver til nogen rekorder under sommerens løb, tør Stine Rex dog ikke spå om. Det handler først og fremmest om at gennemføre, fortæller hun.

Men hun vil selvfølgelig også gerne sætte en god tid. Og selvom hun hverken tør tro eller håbe på at komme først over målstregen, må man gerne drømme stort.

- Prøv at tænk, hvis man kunne vinde det. Jeg siger ikke, jeg gør det, for det er de bedste 100 i verden, jeg er oppe i mod, siger hun.

Stine Rex skal deltage i Death Valley Badwater Marathon fra d. 11. til d. 13. juli.