Stort nummer af Vinokourov i Paris

Alexandre Vinokourov aflyste sprinterdysten på den afsluttende etape i Tour de France. På 21. og allersidste etape snød kasakheren søndag spurtkanonerne på rad og række og kørte først over stregen i Paris.

Alexandre Vinokourov kørte overraskende solo i mål på Champs Elysees i Paris. (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

Alexandre Vinokourov aflyste sprinterdysten på den afsluttende etape i Tour de France. På 21. og allersidste etape snød kasakheren søndag spurtkanonerne på rad og række og kørte først over stregen i Paris.

Vinokourov forsøgte sig to kilometer før mål med et af de fremstød, som stort set altid bliver kørt ind igen i den hektiske finale på Champs Elysees. Men T-Mobile-rytteren formåede på forunderlig vis at holde hele det jagtende kobbel bag sig til det sidste.

Alexandre Vinokourov vandt med få meters afstand til australieren Bradley McGee (Francaise des Jeux) og den nybagte Team CSC-rytter Fabian Cancellara fra Schweiz, mens en anden australier, storfavoritten Robbie McEwen (Lotto) måtte nøjes med placeringen som nummer fire. Det er første gang siden 1994, at etapen til Paris ikke blev afgjort i en massespurt.

Lance Armstrong p? vej mod sin syvende triumf i Paris. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

Rasmussen fandt smilet frem igen

Lance Armstrong kom planmæssigt i mål med resten af feltet, og den 33-årige amerikaner fik sin ventede syvende Tour de France-sejr på stribe. Norske Thor Hushovd passerede stregen som nummer syv på etapen og forsvarede den grønne pointtrøje, mens Michael Rasmussen bar den prikkede bjertrøje hele vejen ind til den franske hovedstad.

Og efter den store skuffelse på lørdagens enkeltstart lykkedes det endda den 31-årige dansker at finde smilet frem igen undervejs på 21. etape - og på podiet i Paris.

Der var i øvrigt god grund til Alexandres Vinokourovs vilde forcering. Inden etapen var han blot to sekunder efter Gerolsteiner-kaptajnen Levi Leipheimer på den samlede femteplads. De to sekunder hentede Vinokourov ved at vinde en af de indlagte spurter foran netop Leipheimer, så d'herrer stod helt lige før etapens afslutning.

Franske vejrguder overgav sig

På de sidste par kilometer øjnede Vinokourov så muligheden for at liste de afgørende sekunder fra konkurrenten. Og det gjorde han. Kasakheren kørte sig ikke alene frem til sin anden etapesejr i den 91. udgave af Tour de France, han avancerede også til femtepladsen.

Sidste etape bød også på andre dramatiske indslag. Regnvejr havde gjort de franske veje glatte som sæbe, og Lance Armstrong var lige ved at blive fanget i et styrt, da løjtnanten på Discovery-holdet, George Hincapie, styrtede og tog Jaroslav Popovitj med sig i faldet. Armstrong nåede lige akkurat at bremse og blive hevet med i faldet.

Og til sidst måtte også de franske vejrguder overgive sig til den suveræne texaneren. En af historiens allerstørste profiler i cykelsporten iførte sig søndag den sidste gule trøje og blev hyldet i strålende solskin på podiet i Paris - flankeret af nummer to og tre, Team CSC's Ivan Basso og T-Mobiles Jan Ullrich.

Lance Armstrong p? vej mod sin syvende triumf i Paris. (Foto: Javier Soriano © Scanpix)

Seven Up. Lance Armstrong viser antallet af Tour-sejre med en flok fremstrakte fingre.

 

Facebook
Twitter