Succesfuld landstræner: Spillere troede, 'de blev bedre, når de var fuldstændig afkræftede og tynde'

Tidligere landstræner Nils Nielsen overtog det danske kvindelandshold i 2013, hvor flere spillere havde et usundt forhold til krop og vægt, fortæller han.

Nils Nielsen stoppede som landstræner efter det danske kvindelandshold i 2017 vandt EM-sølv. Der er især én episode, som den tidligere landstræner har svært ved at glemme. (Foto: Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers).

Der var noget, der ikke var, som det skulle være. Sådan oplevede Nils Nielsen det i 2013, da han tiltrådte som landstræner for det danske kvindelandshold i fodbold.

Landsholdet havde over sommeren spillet EM, og nu var det Nielsens tur til at skubbe holdet det ekstra stykke mod eliten.

Men indtrykket af truppen var, at spillerne virkede "meget stressede".

I en ny DR-dokumentar, ’Fodboldens usynlige syge’, fortæller flere tidligere og nuværende landsholdsspillere, at DBU forud for EM i 2013 indførte flere nye tests i forsøget på at optimere præstationerne på kvindelandsholdene.

Herunder blev der indført offentlige vejninger i fællesrummet hver morgen, hvor spillernes vægt blev skrevet op på et stykke papir, som hang frit til skue.

Da Nils Nielsen overtog landstrænerposten var mange af spillerne regelrette, perfektionistiske og bange for at fejle, fortæller han. Og et forhøjet fokus på krop og vægt havde haft en slagside på det hold, som han nu overtog.

- Det var et forkert fokus. Der burde være fokus på præstationerne og ikke kropskompositionen, uanset hvad videnskaben siger.

- Det var helt utilsigtet, og med de bedste intentioner, for man gjorde, hvad man troede ville optimere præstationerne mest for alle, men man provokerede måske nogle tendenser, som man kunne have undgået, siger Nils Nielsen.

Tendenserne, som Nils Nielsen taler om, var det store fokus på kropsvægt forud for EM 2013, som gav flere landsholdsspillere symptomer på en spiseforstyrrelse.

DR har i alt talt med otte af de spillere, som var med til EM i 2013. De fortæller alle, at flere landsholdsspillere blev negativt påvirket af de nye tests og offentlige vejninger.

Flere af dem fortæller også, at holdkammerater kom så langt ned i vægt, at flere på holdet blev urolige for deres kollegaers ve og vel, og derfor gik til staben for at udtrykke deres bekymring.

- Det er rigtigt, at der var spillere, som havde en forestilling om, at de blev bedre, når de var fuldstændig afkræftede og tynde, end når de var sunde og raske med røde kinder, siger Nils Nielsen.

Nils Nielsen fortæller, at han, da han overtog landstrænerposten i 2013, var med til at sætte ind for at stoppe de tests, der handlede om at få spillerne ned i vægt.

Danmark nåede semifinalerne ved EM i 2013. Kort efter slutrunden overtog Nils Nielsen holdet. (Foto: © JONATHAN NACKSTRAND, JONATHAN NACKSTRAND)

Nils Nielsen stoppede som landstræner efter det danske kvindelandshold i 2017 vandt EM-sølv.

Der er især én episode, som den tidligere landstræner har svært ved at glemme.

Da han og det danske landshold i slutningen af november 2015 spillede på udebane mod Slovakiet. Efter 25 minutter måtte holdets anfører Line Røddik lægge sig i græsset, fordi hun blev svimmel.

- Line havde måske ikke så meget polstring. Hun var meget tynd, og der var en vanvittig kulde og vind, siger Nils Nielsen.

Line Røddik kom dog på benene igen, spillede næsten kampen helt til ende. Den dag i dag kan hun ikke med sikkerhed sige, hvad der skete, men hun læner sig op ad den samme forklaring som Nils Nielsen.

- Det er ikke altid det bedste for eliteatleter at være så tynde, så det handler om at sikre sig selv, når man lever på grænsen. At man får nok energi ind før en kamp og i pausen. Man skal finde en balance, og det havde jeg også selv svært ved i en periode, hvor jeg eksperimenterede meget for at blive den bedste fodboldspiller, der fandtes, siger Line Røddik.

Line Røddik var i 2015 anfører for Danmark. Hun faldt om på banen i en kvalifikationskamp mod Slovakiet. (Foto: © Emil Jensen, © Emil Jensen 2015)

I dag er Line Røddik ansat som spillerrådgiver i Spillerforeningen. Hun nåede 132 kampe for det danske landshold mellem 2006 og 2017, og hun har selv mærket de udfordringer, som jagten på den perfekte præstation kan medføre.

- Jeg ville ønske, at der var de samme tilbud til spillerne dengang, som der er i dag. At det er okay ikke at være okay, så man ikke er bange for at få ryddet de dårlige vaner af bordet, siger Line Røddik.

DR har gennem det seneste år talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere, som har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse.

DR har foreholdt DBU’s fodbolddirektør, Peter Møller, spillernes beretninger om symptomer på psykiske lidelser efter oplevelser på kvindernes A- og U-landshold. Han fortæller, at det gør stort indtryk, og at DBU vil igangsætte flere initiativer efter at have hørt om de mange beretninger fra DR-dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge'.

Kulturministeren Jakob Engell-Schmidt (M) reagerede søndag på dokumentaren og de tidligere og nuværende landsholdspilleres beretninger om blandt andet offentlige vejninger på A- og U-landsholdet.

- Jeg kommer til at invitere DBU's ledelse ind på ministerkontoret til en redegørelse for de forhold, der nu er blevet afdækket. Og jeg forventer at få en forsikring om, at der arbejdes på en anden måde i dag, og at lignende forhold aldrig kommer til at gentage sig, siger Jakob Engell-Schmidt.