Super Bowl for dummies

Søndag går USA i stå, når New York Giants og New England Patriots tørner sammen i Super Bowl 46 for at afgøre det, som amerikanerne kalder verdensmesterskabet i football.

New York Giants' quarterback Eli Manning sender bolden af sted foran næsen på Green Bay Packers' Clay Matthews og Morgan Burnett (th). (Foto: Darren Hauck © Scanpix)

Første søndag i februar, bedre kendt som "Super Bowl Sunday", betragtes som en uofficiel helligdag i USA. Det er nemlig dagen, hvor vinderen af den amerikanske football-liga, National Football League, skal findes. I vanlig storladen stil har amerikanerne døbt finalekampen Super Bowl, og den står i år mellem New York Giants og New England Patriots, der dermed bliver del af en 46 år lang tradition.

Amerikansk fodbold:- Amerikansk fodbold, der i USA blot kaldes football, er en amerikansk afart af rugby. Den første football-kamp blev spillet i 1874 mellem de to universiteter Harvard og McGill.

- Football-kampe bliver spillet på en 100 yards (91, 4 meter) lang bane, hvor holdene skal forsøge at transportere bolden fra den ene til den anden ende og score touchdown, der giver 7 point.

- Hvert hold har 11 spillere på banen af gangen, og skiftes til at angribe eller forsvare. Det taktiske spil bliver ofte sammenlignet med krigsførelse, hvor det for angrebet hele tiden gælder om at gennemskue forsvarets taktik og udmanøvrere dem, og selvfølgelig også den anden vej rundt.

- Den amerikanske football-liga, NFL, er delt op i to konferencer; AFC og NFC. Vinderne i de to konferencer møder hinanden i Super Bowl.

- Football-stjernerne er i dag nogle af de mest feterede og bedst betalte sportsudøvere i verden. Den bedste betalte er Peyton Manning, quarterback for Indianapolis Colts, der i 2011 underskrev en fem år lang kontrakt til en værdi af 510 millioner kroner. Manning medvirker også i et hav af reklamer, og har gæsteoptrådt i både Saturday Night Live og The Simpsons.

Historien om Super Bowl:- I dette års Super Bowl er det New England Patriots, der repræsenterer AFC, imens New York Giants er med som forsvarende mestre i NFC.

- Den første Super Bowl blev spillet den 15. januar 1967 i Los Angeles, hvor Green Bay Packers besejrede Kansas City Chiefs.

- Green Bay Packers vandt de to første udgaver af Super Bowl med Vince Lombardi som cheftræner. Som en hæder til Lombardi, der døde i 1970, har NFL valgt at kalde pokalen, som bliver overrakt til vinderen af Super Bowl, for "The Vince Lombardi Trophy".

Pittsburgh Steelers er med seks Super Bowl-sejre det mest vindende hold gennem tiderne. Lige efter dem følger Dallas Cowboys og San Francisco 49'ers med fem sejre hver.

- Den mest vindende spiller gennem tiderne er langt fra den mest kendte, men selv om forsvarsspilleren Charles Haley måske ikke har det største navn, så har han hele fem Super Bowl-sejre at prale af; to med San Francisco 49'ers ('88 og '89) og tre med Dallas Cowboys ('92, '93 og '95).

Super Bowl 46:- Super Bowl er i år en gentagelse af finalen fra sæsonen 2007. Her vandt New York Giants med 17-14 over netop New England Patriots, der ellers var storfavoritter efter at være kommet ubesejrede til finalen med 18 sejre i træk.

- De to mandskaber mødtes i grundspillet på Gillette Stadium i Boston d. 6. november. Her lykkedes det New York Giants at vinde en smal sejr på udebane med cifrene 24-20.

- Kampen spilles i år på Lucas Oil Stadium i Indianapolis, Indiana. Stadion, der stod færdigt iaugust 2008, kostede 4,2 milliarder at bygge, og kan rumme 70.000 tilskuere til Super Bowl.

- Det er syvende gang New England Patriots står i en Super Bowl, imens New York Giants er i finalen for femte gang i klubbens historie. Begge mandskaber er noteret for hver tre Super Bowl-sejre.

- De to cheftrænere i Super Bowl, New Englands Bill Belichick og New Yorks Tom Coughlin, var begge assistenter for cheftræner Bill Parcells på det New York Giants-hold, der vandt Super Bowl 25 og 29.

Sjove fakta:- I 2011 fulgte 111 millioner amerikanerne med bag skærmene, da Green Bay Packers slog Pittsburgh Steelers i Super Bowl 45. Det gør kampen til det mest sete program i USA's tv-historie, en rekord som siden 1983 havde tilhørt det afsluttende afsnit af tv-serien M*A*S*H.

- Netop derfor er prisen på et 30 sekunders reklamespot under Super Bowl 46 på intet mindre end 20 millioner kroner.

- Med alt det tv-kiggeri har den amerikanske fødevareindustri kronede dage op til Super Bowl; det anslås, at der på Super Bowl Sunday i 2011 blev drukket omkring 1 milliard liter øl og spist 12 millioner kilo chips.

- Med Super Bowl-sejren i februar 2005 startede New England Patriots en hel stribe af mesterskaber, der siden er blevet vundet i hjembyen Boston. I 2007 vandt baseballholdet Boston Red Sox World Series, i 2008 vandt basketballholdet Boston Celtics NBA-finalen og i 2011 satte ishockeyholdet Boston Bruins trumf på ved at vinde Stanley Cuppen.

Facebook
Twitter