Supermanager vil ikke tage ansvar for 'slavelignende forhold' for topløbere: 'Jeg er ikke samaritaner'

Italienske Gianni Demadonna er manager for en række af verdens bedste løbere, men han vil ikke tage ansvar for, hvis de bliver behandlet dårligt.

Gianni Demadonna er ikke bleg for at ytre sig i kontante vendinger, fortæller dansk OL-deltager. (Foto: © YUI MOK, PA Wire/PA Images)

Kvindelige eliteløbere kan ikke altid forvente, at deres manager også giver dem gode råd, når de tager løbeskoene af.

Heller ikke selvom de derhjemme oplever "slavelignende forhold".

Ifølge en undersøgelse foretaget af Sveriges Radio bliver en række kvindelige eliteløbere udnyttet af mænd, der "kontrollerer deres liv, karriere og indkomst".

Et problem, der blandt andet gør sig gældende for kenyanske løbere, men som ifølge den italienske løbe-manager Gianni Demadonna er svært at gøre noget ved.

Derfor har han heller ikke tænkt sig at gøre noget ved det, hvis en af hans topløbere bliver behandlet skidt derhjemme.

- Så er du nærmest ude af branchen. Hvis du ikke vil acceptere den situation, er du snart ude af branchen, siger Gianni Demadonne ifølge Sveriges Radio.

Italieneren var manager for den kenyanske VM-bronzevinder Agnes Tirop, der i 2021 blev dræbt af sin egen mand.

Inden sin død vandt Agnes Tirop blandt andet to gange VM-bronze på 10.000 meter-distancen samt to gange VM-guldmedaljer i Cross Country. (Foto: © KARIM JAAFAR, Ritzau Scanpix)

Selvom Gianni Demadonne godt var opmærksom på, at ægtefællen "udnyttede hende", regnede han ikke med, at situationen ville udvikle sig så tragisk.

Den dominerende adfærd fra ægtefæller er dog en præmis, man må acceptere, hvis man vil som løbe-manager vil beholde sine atleter i folden, fortæller han.

- Jeg er ikke samaritaner. Jeg er ikke Røde Kors. Jeg mener, jeg laver forretninger. Hvis jeg ikke beskæftiger mig med den kvinde eller den atlet, vil en anden komme og handle, siger Gianni Demadonna.

Flamboyant manager med pragmatisk stil

Det er ellers ikke, fordi den italienske manager bør frygte, at hans levevej pludselig bliver taget fra ham.

Gianni Demadonna er nemlig en af de fire helt store kanoner, når det kommer til management i løbeverdenen, fortæller den danske topløber Thijs Nijhuis.

- Hvis arrangørerne af de bedste løb i verden gerne vil have en løber med, kan manageren vælge at sige, at det kun kan lade sig gøre, hvis de også tager nogle andre med og også betaler en bestemt mængde. De kan få det, som de vil, siger Thijs Nijhuis.

Italienerens udmelding, om ikke at ville blande sig i de kvindelige løberes hjemlige vilkår, er dog næppe noget, der får folk i løbeverdenen til at falde ned fra stolen.

Thijs Nijhuis har tidligere vundet DM i halvmaraton og 5000-meter-løb. (Foto: © Nariman El-Mofty, Associated Press)

Her er Gianni Demadonna kendt som en kontant og til tider også kontroversiel figur, fortæller Thijs Nijhuis.

Ved New York Marathon i 2021 mødte Thijs Nijhuis italienske Gianni Demadonna, som var træner for OL-guldvinderen, Peres Jepchirchir, som også vandt det amerikanske maraton.

- Gianni Demadonna er meget pragmatisk og ligetil, og han var ikke bleg for at fejre, at hans atlet havde vundet i New York. Jeg tror godt, han kan lide at være lidt centrum. Men det er han altså ikke ene om af de her managers. De er flamboyante, siger Thijs Nijhuis.

Adidas siger stop

Thijs Nijhuis tror dog, at italieneren har en pointe i, at der er et problem, når det kommer til kenyanske topløberes ægtefæller.

- Jeg tror, han har en pointe i det, han siger. Jeg har selv været i Kenya en seks-syv gange, og mændene bestemmer rigtig meget over de kvindelige løbere. Alle i løbeverdenen ved det lidt, og det er ikke kun Kenya, det gælder også Etiopien. Og det er jo i stærk kontrast til, hvordan vi gør det herhjemme, siger den 30-årige danske løber.

Netop det problem forsøger sportsgiganten Adidas at komme til livs.

Efter Agnes Tirops dødsfald i 2021 har Adidas nemlig valgt ikke længere at tillade kontrakter og samarbejder, "hvor en mand træffer beslutninger for en kvindelige løber i stedet for atleten".

- Vi ønsker at stoppe med at styrke personer omkring kvindelige atleter, og derfor ønsker vi at handle direkte med den kvindelige atlet, siger topchef i Adidas Spencer Nel ifølge Sveriges Radio.