Svømning har flest purunge talenter

Unge svømmere dominerer totalt listen over de atleter under 15 år, som modtager støtte fra Team Danmark. Det er en nødvendighed at træne meget i en tidlig alder, siger svømmeforbundets sportschef.

Svømning dominerer fuldstændig listen over talenter under 15 år, som Team Danmark støtter. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

Måske er det ikke helt tilfældigt, at dansk svømning i disse år fejrer store triumfer i alverdens bassiner. For den hjemlige talentmasse i svømning er så massiv, at sporten totalt dominerer listen over atleter under 15 år, som Team Danmark støtter.

Af de 29 atleter er 26 svømmere, to spiller golf og en enkelt går til curling, viser en opgørelse som Team Danmark har lavet for DR Sporten.

- Svømning er en af de få idrætsgrene i verden - især i Danmark - som kræver mange års hård træning. Modsat andre sportsgrene som roning og cykling topper svømmerne tidligt. Vores svømmere topper rent fysisk, når de er 20-25 år, forklarer sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Sørensen.

I øjeblikket er det især kvinderne med Lotte Friis og Rikke Møller Pedersen i spidsen, der trækker flest overskrifter. Og sådan vil det ifølge Lars Sørensen også være fremover. Af de 26 svømmere under 15 år er kun fire drenge, ganske enkelt fordi pigerne udvikler sig hurtigere i teenageårene.

Svømmekultur i Danmark

Atleter i andre traditionelt store sportsgrene i Danmark som fodbold og håndbold får først Team Danmark-støtte fra 16 års alderen, hvor de yngste landshold starter. Ifølge Michael Andersen, direktør i Team Danmark, gør det sig også gældende i badminton og ishockey.

Lars Sørensen nævner gymnastik og kunstskøjteløb som eksempler på andre idrætsgrene, der kræver meget træning i en tidlig alder. Men modsat svømning har Danmark ikke store traditioner på eliteniveau i de discipliner, siger han.

Den tidlige indsats for at dygtiggøre de unge svømmere, skaber dog også dilemmaer for svømmeforbundet. Svømmerne risikerer simpelthen at toppe for tidligt!

- Én af vores kæpheste er ikke at fokusere på tung træning i en ung alder, men i stedet teknisk træning, siger Lars Sørensen og omtaler Ungarn som et af de lande, der spytter meget unge svømmere ud af talentmaskinen.

Facebook
Twitter