16-årig svømmer som en torpedo og slår verdensrekord: 'Jeg græder ikke normalt, men...'

Natten til onsdag slog den 16-årige canadiske svømmer Summer McIntosh verdensrekord på 400 meter fri.

Summer McIntosh havde svært ved at holde tårerne tilbage, efter hun natten til onsdag satte verdensrekord i 400 meter fri. (Foto: © Attila KISBENEDEK, Ritzau Scanpix)

Godt nok plejer marts måned i Canada ikke at være den mest solrige, men mon ikke Summer McIntosh alligevel føler lidt ekstra varme nu her.

Natten til onsdag dansk tid slog den blot 16-årige canadiske svømmer nemlig verdensrekord på 400 meter fri, da hun ved landsholdsudtagelsen i Toronto torpederede gennem bassinet i tiden tre minutter og 56,40 sekunder.

Dermed barberede hun 0,32 sekunder af den verdensrekord australske Ariarne Titmus, der er otte år ældre end canadieren, satte for omtrent et år siden.

Kropsvarmen fra de 400 meters svømning havde næppe lagt sig, da hun efter fantomtiden steg op fra bassinnet. Alligevel fik temperaturen et lille nøk op, da hun opdagede, hvad hun havde bedrevet.

- Jeg græder ikke normalt, men den her rekord... Jeg troede slet ikke, det var muligt.

- Jeg er ikke nogen emotionel person, men jeg er virkelig blevet ramt af ren eufori. Jeg er bare så taknemmelig for alle de personer, der har hjulpet mig til at nå hertil, siger hun ifølge CBS Sports.

Ved VM sidste år slog Summer McIntosh det amerikanske svømmefænomen Katie Ledecky og vandt guld i 400 meter fri. (Foto: © Frank gunn, Associated Press)

Den 16-årige svømmer var ikke dog den eneste, der efter verdensrekorden havde svært ved at holde tårerne tilbage.

Også hendes træner, Brent Arckey, fik en klump i halsen.

- Jeg har set hende gøre nogle virkelig specielle ting. Jeg er bare superstolt af hende. Hun er en af de bedste svømmere, jeg nogensinde har set, siger han.

Uventet at slå verdensrekorden

Summer McIntosh bor og træner til dagligt under lidt varmere himmelstrøg, end hvad plejer at være tilfældet i Toronto.

Som ganske ung flyttede hun til Florida, hvor hun siden har trænet for at nå verdenstoppen.

Netop der er den 16-årige svømmer med sin nylige status som verdensrekordholder nået til nu, og det har hun svært ved at begribe.

- Hen over de seneste år har jeg lagt alle mine kræfter i det her, for at jeg kunne blive så god som muligt. At opnå noget som det her, er meget uventet. Jeg turde ikke engang drømme om at opnå det for at par år siden. Jeg har svært ved at forstå det, siger hun.

Selvom hun kun er 16 år, har Summer McIntosh allerede syv VM-medaljer på CV'et. (Foto: © Kirsty Wigglesworth, Associated Press)
Selvom hun kun er 16 år, har Summer McIntosh allerede syv VM-medaljer på CV'et. (Foto: © Kirsty Wigglesworth, Associated Press)

16-årige Summer McIntosh skal dog holde snuden - eller dykkerbrillerne i dette tilfælde - i sporet og fortsætte sin gode udvikling, mener Brent Arckey.

Og gør hun det, skal hun nok opnå endnu flere store ting i den forhåbentlig lange svømmekarriere.

- Verdensmesterskaberne denne sommer er den første store test. Og vi vil prøve at gøre Canada stolte, siger han.