Anti Doping Danmark: Ingen tegn på at svømmelandstræner udleverede doping

Undersøgelse viser ingen indikationer på, at tidligere landstræner udleverede medicin med doping til svømmere.

Team Danmark og DIF præsenterede i februar Kammeradvokatens uvildige undersøgelse af forholdene i dansk svømning. Flere danske svømmere stod i DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen' frem med historier om mistrivsel. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Anti Doping Danmarks (ADD) undersøgelse af udlevering af medicin i dansk elitesvømning i årene fra 2008 til 2013 viser ingen indikationer på, at svømmerne fik udleveret medicin med dopingstoffer.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra ADD.

Efter at Kammeradvokatens rapport i starten af året viste flere problematiske forhold i dansk elitesvømning blev ADD af Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) bedt om at undersøge informationer om udlevering af medicin til svømmerne fra den tidligere landstræner Paulus Wildeboer.

Men der er altså ingen indikationer på, at Paulus Wildeboer udleverede medicin, der indeholdt dopingstoffer, til svømmerne.

Kammeradvokatens rapport beskrev en barsk træningskultur, hvor svømmerne blandt andet blev vejet foran hinanden og var ofre for ydmygende bemærkninger fra landstrænerne Mark Regan og Paulus Wildeboer (billedet). (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

Undersøgelsen konkluderer dog, at Wildeboer udleverede medicin til svømmere, uden at Dansk Svømmeunion og Team Danmark havde viden om det.

Da Dansk Svømmeunion og Team Danmark fik viden om dette, blev det stoppet, og der blev indført retningslinjer for udlevering af medicin.

Kammeradvokatens rapport beskrev en barsk træningskultur, hvor svømmerne blandt andet blev vejet foran hinanden og var ofre for ydmygende bemærkninger fra landstrænerne Mark Regan og Paulus Wildeboer.

Undersøgelsen blev sat i værk efter en DR-dokumentar med titlen "Svømmestjerner - under overfladen" fra foråret i 2019.

I dokumentaren kritiserede nuværende og tidligere svømmere træningsmetoderne på landsholdet fra 2003 og ti år frem.

Ovenpå rapporten ønskede Team Danmark og DIF at få vurderet eventuelle brud på antidopingreglerne. Det handlede specifikt om Paulus Wildeboers udlevering af medicin, hvilket blev beskrevet i rapporten.

/ritzau/