Dansk Svømmeunion: Rystende at Blumes data er lækket

Alt er som det skal være, siger Dansk Svømmeunion, efter data om Pernille Blumes brug af astmamedicin er lækket.

Pernille Blume vandt overraskede guld på 50 meter-distancen ved OL i Rio. (Foto: Dominic Ebenbichler © Scanpix)

Det mest opsigtvækkende ved lækket af Pernille Blumes brug af astmamedicin er, at det har været muligt at hacke sig adgang for uvedkommende.

Det siger Dansk Svømmeunion, efter hackergruppen Fancy Bears har offentliggjort en liste med 25 atleter, der alle bruger diverse præparater. Listen består af de tilladelser, som atleterne har fået af de internationale forbund til at bruge præparaterne.

Her er Pernille Blume ifølge lækket testet positiv for stoffet terbutalin, men sammen med testresultatet optræder også hendes godkendelse, en såkaldt TUE-blanket, fra det internationale svømmeforbund FINA til at tage et astma-præparat, hvor stoffet optræder i.

- Det er naturligt, at hun har det i kroppen, fordi det er et præparat, hun tager, og som hun har lov til at tage. Der er ingen problemer i det overhovedet, siger kommunikationsansvarlig Nora Thomsen.

Derimod er Dansk Svømmeunion oprørt over, at personfølsomme oplysninger er blevet lækket, og Nora Thomsen kalder det 'dybt forkasteligt', at det kan lade sig gøre:

- Når atleterne giver de oplysninger, har man ikke en forventning om, at andre kommer til at se det. Det er krænkende, og jeg synes, det er rystende, siger hun.

Blume: Medicin gjorde mig i stand til at præstere bedre

Pernille Blume har dog tidligere været åben om sin astma. Til hjemmesiden Astmanaut har hun fortalt, at hun fik konstateret astma i 2010 - samme år hun debuterede som senior landsholdssvømmer - og blev medicineret:

- Og det virkede rigtigt godt. Jeg var i stand til at træne og præstere meget bedre. Mit råd er, at man ikke skal lade sig begrænse af astma, har hun tidligere sagt til magasinet Astmanaut, skriver Ritzau.

Dansk Svømmeunion vil nu undersøge, hvordan det har været muligt, at oplysningerne er blevet lækket.