Danske topsvømmere med hård kritik: ’Vi har ikke tillid til den nuværende bestyrelse i Dansk Svømmeunion’

Svømmerne på Det Nationale Træningscenter vil af med bestyrelsen i Dansk Svømmeunion.

Lørdag er der valg til bestyrelsen, når der afholdes generalforsamling i Dansk Svømmeunion, og står det til de danske topsvømmere på Det Nationale Træningscenter, ser de helst, at hele bestyrelsen bliver skiftet ud.

Topsvømmerene udtrykker i et åbent brev, som DR Sporten er i besiddelse af, manglende tiltro til unionens nuværende bestyrelse.

- Tillid kan ikke gradbøjes. Enten har man tillid eller også har man ikke. Vi har ikke tillid til den nuværende bestyrelse i Dansk Svømmeunion, lyder det i brevet.

Udmeldingen fra topsvømmerne kommer efter en længere periode, hvor bølgerne er gået højt i dansk svømning.

En rapport fra Kammeradvokaten afslørede i begyndelsen af 2020 store ledelsesmæssige svigt og stærkt kritisable forhold for de danske elitesvømmere, som blev afsløret i DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen'.

Det medførte, at daværende direktør i svømmeunionen, Pia Holmen, fratrådte sin stilling. Men den efterfølgende håndtering af sagen fik i december 2020 26 svømmeklubber til at stille et mistillidsvotum, hvor de krævede en helt ny bestyrelse Dansk Svømmeunion.

Klubberne var ud over unionens håndtering af svømmesagen også utilfredse med den nuværende bestyrelse opbakning til den tidligere direktør Pia Holmens kandidatur til en toppost som vicepræsident i Det Europæiske Svømmeforbund, LEN.

En episode som topsvømmerne også henviser til i deres åbne brev.

- At man, samtidig med en fyring, indstiller den ansvarlige direktør til en toppost i LEN udstiller bestyrelsens manglende forståelse for og hensyn til de aktive i udpræget grad.

- Pia Holmens indstilling til LEN er ikke problemet – det er symptomet på en bestyrelse, der ikke har forstået alvoren og først handler reaktivt, når de er fanget med fingrene i kagedåsen. Det er for os ikke at tage ansvar, hvorfor vi ikke har tillid til at dette skulle ændre sig nu, stå der i brevet.

Svømmerne opfordrer til ny bestyrelse

På lørdagens generalforsamling står én ting klart. Der skal findes en ny person til formandsposten i Dansk Svømmeunion.

I februar meddelte den nuværende formand, Lars Jørgensen, nemlig, at han trækker sig. Men det fik ikke de 26 klubber til at ændre holdningen om at hele bestyrelsen skulle skiftes ud.

- Det ændrer ikke på vores ønske om at fastholde mistillidsvotummet, indtil vi har enighed om, at alle poster i bestyrelsen kommer på valg ved førstkommende generalforsamling, sagde Fritz Ganzhorn, formand i svømmeklubben Brøndby Vest og medunderskriver på mistillidsvotummet til DR Sporten i februar.

Og den holdning deler topsvømmerne på Det Nationale Træningscenter. I deres åbne brev til de danske svømmeklubber, som skal stemme til lørdagens generalforsamling, kommer de med følgende opfordring.

- Vi anerkender til fulde, at det er jer – foreningerne – der udgør fundamentet i dansk svømning. Både i det daglige og nu i den demokratiske proces. Det hverken kan eller vil vi blande os i. Men vi synes, det er vigtigt, at I ved, hvordan vi har det, når nu så mange af jer snakker rigtig meget om, at der skal lyttes til atleterne.

DR Sporten ville gerne have haft en kommentar fra de fire bestyrelsesmedlemmer, som ønsker at forsætte på deres poster, men hverken Danielle Keller, Lars Warm eller Allan Nyhus har ønsket at stille op til interview, mens Stine Jørgensen ikke er vendt tilbage på DR Sportens henvendelse.

DR Sporten ville også gerne have haft en kommentar fra Dansk Svømmeunions direktør Merete Riisager, men hun ønsker ikke at kommentere på sagen.