DIF, Team Danmark og Svømmeunionen undskylder til landsholdssvømmere

Både Team Danmark og Dansk Svømmeunion undskylder for kritisable forhold.

Fra venstre: kammeradvokat Tormod Tingstad, Team Danmark-formand Frank Jensen og DIF-formand Niels Nygaard. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Fredag kom det frem i en uvildig undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten, at både Dansk Svømmeunion og Team Danmark har svigtet deres ansvar i forhold til de danske landsholdssvømmere.

I rapporten retter Kammeradvokaten kritik af Team Danmarks daværende ledelse, som "svigtede svømmerne ved ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion, der handlede groft grænseoverskridende," lyder det i en pressemeddelelse.

Bestyrelsesformand i Team Danmark, Frank Jensen, beklager dybt og kalder kritikken fuldt berettiget.

- Vi kan kun undskylde for, at Team Danmark ikke handlede langt mere konsekvent. Team Danmark er – lige som forbundene - sat i verden for atleternes skyld. Ingen medalje er noget værd, hvis det er på bekostning af atleternes sundhed og trivsel, siger Frank Jensen.

Også Dansk Svømmeunion undskylder

Lars Jørgensen, formand i Dansk Svømmeunion, er i helt samme boldgade som Team Danmark-formanden.

- Først og fremmest vil jeg gerne give en dybtfølt undskyldning til de svømmere og andre tilknyttet dansk landsholdssvømning, der har oplevet den helt uacceptable træneradfærd, vi har hørt om. Jeg vil gerne på vegne af hele svømmedanmark sige undskyld, siger han.

Det samme gør Niels Nygaard, formand i DIF:

- Det er beskæmmende og berører mig dybt, hvor lidt man har sat fokus på dette område. Jeg forstår, hvis svømmerne føler sig svigtede. Jeg vil gerne rette en stor undskyldning, siger han.

Også den tidligere elitechef i Dansk Svømmeunion Lars Sørensen er ude med en offentlig undskyldning.

- Jeg vil gerne klart og tydeligt sige, at jeg er rigtig ked af de oplevelser, som svømmerne har haft. Jeg påtager mig til fulde min del af ansvaret, og jeg vil gerne undskylde til svømmerne for de ubehagelige oplevelser, de har haft, skriver han i en en besked til Ritzau.

Lars Sørensen var elitechef fra 2003 til 2012. I samme periode var Mark Regan og siden Paulus Wildeboer landstræner.

- Jeg kan i bakspejlet se, at jeg ikke har haft tilstrækkeligt fokus på den opfølgende del af min ledelse. Jeg har over for de svømmere, som har haft de oplevelser, ikke været grundig nok i min tilsynspligt. Det er jeg rigtig ked af.

- Jeg er også nødt til at slå fast, at jeg med mit personlige værdisæt, mine etiske holdepunkter og mit moralske kompas med mig selv med sikkerhed ved, at jeg ikke stiltiende og uden handling har accepteret de kritisable forhold, som svømmerne beskriver.

Kulturministeren: Jeg er dybt rystet

Også kulturminister Joy Mogensen er berørt af sagen.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg tager denne sag meget, meget alvorligt. Jeg er dybt rystet over de forhold, som rapporten afdækker. Særligt de oplevelser, som svømmerne fortæller om i undersøgelsen gør et voldsomt indtryk, skriver hun i en pressemeddelelse.

Det var DR Sportens dokumentar 'Svømmestjerner - under overfladen', som i april sidste år kunne afsløre, hvordan en række danske elitesvømmere havde oplevet grænseoverskridende træningsmetoder med ydmygelser, offentlige vejninger og mobning som en del hverdagen i Dansk Svømmeunion.

Det fik Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til at igangsætte en uvildig undersøgelse på kraftig opfordring af den tidligere kulturminister Mette Bock (LA).