Direktør for elitesportsudøvere: 'Det er den største skandale i dansk eliteidræt nogensinde'

Mads Øland retter skarp kritik af Dansk Svømmeunion og Team Danmark efter Kammeradvokatens svømmerapport.

Mads Øland, direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening, retter skarp kritik af Dansk Svømmeunion og Team Danmark efter svømmerapport. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Grænseoverskridende, utilladeligt og direkte i modstrid med dansk lovgivning omkring eliteidræt.

Direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening, Mads Øland, er skarp i kritikken af Dansk Svømmeunion og Team Danmark efter Kammeradvokaten fredag fremlagde sin rapport om forholdene i dansk elitesvømning.

- Vi står med den største skandale i dansk eliteidræt nogensinde, siger Mads Øland til DR Sporten.

Mads Øland har været en del af dansk eliteidræt i mange år, og han kan ikke se noget, der kommer bare i nærheden af de forhold, der blev beskrevet i fredagens rapport om dansk svømning.

- Det må ikke ske. Det er frygteligt for de mennesker, der er involveret og bliver udsat for det her. Jeg tænker også, "hvilket spild og hvilken idioti".

- Man bliver ikke nogen bedre atlet af at have en spiseforstyrrelse eller en depression. Der er ingen, der vinder medaljer til Danmark ved at være syge eller blive syge. Så det er på alle planer fuldstændig grotesk det, der er foregået, siger han.

Team Danmark og DIF præsenterede fredag en uvildig undersøgelse om forhold for elitesvømmere. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Kort før præsentationen af rapporten meddelte Danmarks Idrætsforbund, at man stopper samarbejdet med den mangeårige direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmén Christensen.

Den beslutning møder opbakning hos Danske Elitesportsudøveres Forening.

- Det var helt umuligt at opbygge tillid mellem gruppen af svømmere og Svømmeunionen, hvis Pia Holmén Christensen var fortsat, siger Mads Øland.

Øland forventer nu, at Dansk Svømmeunion finder en ny leder og direktør, som samler op og genskaber et nationalt træningscenter.

- Lige nu er svømmerne spredt til atomer, fordi man ikke har et velfungerende nationalt træningscenter. Fordi der ikke er en tillid mellem svømmerne og forbundet, siger han.

Rejse krav om erstatning til svømmerne

På bagkant af rapportens offentliggørelse bekræftede Mads Øland, at DEF er i gang med at undersøge, hvorvidt der skal rejses erstatningskrav på vegne af svømmerne.

- Vi vil rigtig gerne i gang og er i gang med at tale med atleterne om et erstatningsansvar. Det er helt oplagt at få kigget på. Det skriver Kammeradvokaten også i rapporten, siger Mads Øland.

Han mener, at svømmerne fortjener en erstatning.

- Vi har nu et juridisk grundlag at gå videre på. Erstatningsansvar er jura, det er ikke bare en undskyldning, det er ikke bare ord. Det er helt konkret, om der er nogen, der har en erstatning, de skal have for noget, de har været ude for.

Når det kommer til at placere ansvaret i en eventuel erstatningssag, mener Mads Øland, at konklusionen i Kammeradvokatens rapport ikke efterlader den store tvivl.

- Vi har to organisationer,Team Danmark og Dansk Svømmeunion, hvor der har været omfattende ledelsessvigt overfor gruppen af svømmere på det nationale træningscenter, så det er oplagt at placere ansvaret der, siger Mads Øland.