Efter afsløring om topsvømning: Regeringen vil lave nyt lovforslag

DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen' afdækkede kontroversielle træningsmetoder og offentlige vejninger i svømmeunionen fra 2003 til 2013.

- Krænkelser og mistrivsel hører slet ikke hjemme i dansk elitesport, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse. (Arkivfoto). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Både Dansk Svømmeunion og Team Danmark var ude, hvor de ikke kunne bunde, fordi de ikke levede op til deres ansvar, da elitesvømmere trænede under barske forhold i ti år.

Derfor vil regeringen med et lovforslag sikre topatleter trygge rammer, når de udøver deres sportsgren. Forslaget går ud på, at Team Danmark skal oprette en instans, som eliteidrætsudøverne kan gå til i tilfælde af mistrivsel.

- Krænkelser og mistrivsel hører slet ikke hjemme i dansk elitesport. Der er ingen tvivl om, at det er benhårdt at dyrke idræt på eliteniveau, men det skal ske på en ansvarlig måde, hvor der også er fokus på atleternes trivsel, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Lovforslaget får en positiv modtagelse fra Team Danmark.

- Vi hilser den velkommen. Trivsel betyder meget. Det vil blive en lov, der understreger vores virke, så trivslen er i højsædet, siger direktør i Team Danmark Lone Hansen til DR Sporten.

DR-dokumentaren "Svømmestjerner - under overfladen" har afdækket kontroversielle træningsmetoder og offentlige vejninger i svømmeunionen fra 2003 til 2013.

Dokumentaren var en del af DR Sportens tema 'Spiseforstyrelser i elitesport' med fokus på én af elitesportens skyggesider.

DR-dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen” viser, hvordan højt profilerede landstrænere over to årtier nedgjorde nogle af Danmarks allerstørste svømmestjerner med nedladende kommentarer og offentlige vejninger.

En hård kultur i dansk svømning

I februar udkom en rapport fra Kammeradvokaten, som retter en skarp kritik af de kritisable forhold for svømmere på seniorlandsholdet fra 2003 til 2013 og på juniorlandsholdet fra 2006 til 2014.

Undersøgelsen beskriver en hård kultur i dansk svømning fra 2001 og frem.

Både Dansk Svømmeunion og Team Danmark fik kritik.

Som konsekvens af rapporten mistede Pia Holmen Christensen i februar sit job som direktør for svømmeunionen. Hun havde haft posten siden 2001.

Lovforslaget betyder desuden, at Team Danmarks tilsynsforpligtigelse skrives ind i loven.

- Tilsynsforpligtelsen er ikke nyt, men det er nyt, at det bliver skrevet ind i loven. Vi har mulighed for i højere grad at kigge over skuldrene på landsholdene, uddyber Lone Hansen fra Team Danmark.

- Med de foreslåede ændringer af eliteidrætsloven, er det mit håb, at der fremover vil blive grebet langt hurtigere ind, hvis der opstår sager om grænseoverskridende træneradfærd eller lignende, siger Joy Mogensen. (Arkivfoto). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Aktivkomitéen får indflydelse på Team Danmarks bestyrelsessammensætning, og der laves regler for, hvem der kan sidde i Team Danmarks bestyrelse.

- Det er regler, så vi sikrer, at der ikke er inhabilitet. Så bestyrelsesmedlemmer ikke kan have andre interesser, siger Lone Hansen til DR Sporten.

At der laves regler for, hvem der kan sidde i Team Danmarks bestyrelse, kommer i kølvandet på Dansk Svømmeunions forhenværende direktør Pia Holmen, der sad i Team Danmarks bestyrelse inden den uvildige undersøgelse af dansk svømning.

- Med de foreslåede ændringer af eliteidrætsloven, er det mit håb, at der fremover vil blive grebet langt hurtigere ind, hvis der opstår sager om grænseoverskridende træneradfærd eller lignende, siger Joy Mogensen.

Der var ikke mulighed for interview med kulturministeren.

Lovforslaget fremsættes i efteråret, så loven kan træde i kraft 1. januar næste år.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk