Fremtidens OL-stjerner i bassinet: Her er Danmarks største svømmetalenter

DR Sporten sætter lup på fire af landets mest lovende kvindelige og mandlige svømmere.

Når Danmarks bedste svømmere vender hjem efter de Olympiske Lege, er det som regel med medaljer ombord på flyveren.

Senest ved OL i Rio i 2016 overraskede Pernille Blume med at vinde guld i 50 meter fri, mens hun sammen med Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og Mie Ø. Nielsen snuppede bronzemedaljen i 4x100 meter medley.

Faktisk er det blevet til mere end 100 OL, EM og VM-medaljer i diverse svømmediscipliner de seneste 20 år.

Men hvem skal i fremtiden hive OL-medaljer hjem til Danmark? Hvem bliver de næste store svømmestjerner?

Sammen med Eurosport-kommentator Ricki Clausen kigger vi nærmere på fire unikke talenter i dansk svømning, som alle har potentiale til at kvalificere sig til OL i 2024. Og måske endda vinde OL-medalje i fremtiden.

Thea Blomsterberg – den nye Rikke Møller Pedersen?

Svømmeren Thea Blomsterberg træner i Blovstrød svømmehal. (Foto: Jens Dresling)

Det er ikke mere end 1,5 år siden, at dansk svømning sagde farvel til verdensrekordholderen i 200 meter brystsvømning, da Rikke Møller Pedersen stoppede karrieren på topplan.

Men noget tyder på, at vi ikke skal vente længe for at se en ny talentfuld brystsvømmer konkurrere om medaljer ved de store mesterskaber. 18-årige Thea Blomsterberg har slået flere rekorder på juniorplan og vundet europæisk ungdoms-OL i netop samme disciplin.

Ricki Clausen om Thea Blomsterberg

Hvad gør hende unik?

Thea minder på mange måder om Rikke Møller Pedersen. Hun er teknisk fremragende og mestrer 200 meter brystsvømning, mens hun har svært ved at svømme de kortere brystløb på samme niveau. Hun har i min optik det bedste benspark i dansk brystsvømning de sidste tyve år – også bedre end Rikkes. Når Thea svømmer de sidste 100 meter i 200 bryst, så flirter vi med grænsen mellem sport og kunst. Det er svømning, når det er allermest betagende rent teknisk.

Hvor langt kan hun nå?

Thea har allerede været i en EM-finale for seniorer, så hun har bevist sig selv på den store scene. Hvis hun kan udvikle sin fysik frem mod 2024, så er hun et rigtig godt bud på en OL-finale. Når man samtidig kan konstatere, at 200 meter bryst for damer er et af de løb, hvor udviklingen er gået lidt i stå globalt, så har Thea rigtig gode chancer for at lege med, hvor det er rigtig sjovt. Hun vil til den tid blot være 22 år og på vej mod sin bedste alder svømmemæssigt.

Hvad er næste skridt?

Thea skal stabilisere sit bundniveau, så hun altid har et godt niveau både på langbane og kortbane gennem hele sæsonen. Det er rigtig svært og er især en udfordring i brystsvømning, hvor der kan være meget store forskelle på, hvordan man teknisk og fysisk reagerer på de forskellige perioder i sæsonen. Hvis hun samtidig kan udvikle sin topfart, så hun ikke er så tæt på sin maksimale fart i sine udlæg, så har hun et godt afsæt for at fortsætte sin udvikling.

Rasmus Nickelsen – største herretalent i årtier

(Foto: PRIVATFOTO)

Mens de kvindelige svømmere har høstet massevis af OL-medaljer til Danmark, har det knebet for herrerne de seneste årtier. Det kan Rasmus Nickelsen lave om på.

Den 17-årige kleppert vandt guld ved ungdoms-EM i 2019 og drømmer om at kvalificere sig til OL i Tokyo, der er udskudt til 2021. I så fald vil han træde i fodsporene på sin farfar Erik Petersen, der vandt guld i roning ved OL i netop Tokyo i 1964.

Ricki Clausen om Rasmus Nickelsen

Hvad gør ham unik?

Rasmus er det største, danske herretalent i knap 20 år målt på resultater og med blik for hans fysik og teknik. Efter danske – og endda også europæiske – forhold er han langt, langt forud for sin alder. Han er outstanding. Det er alt for sjældent, vi ser danske herresvømmere, der er lige så høje og drøje rent fysisk som vores udenlandske konkurrenter. Men det er Rasmus.

Hvor langt kan han nå?

Det er svært at se begrænsningerne, når man betragter ham udefra. Hvis han fortsætter sin udvikling i de kommende to til tre år, så kan jeg sagtens se ham svømme under 51 sekunder på 100 meter butterfly til OL i 2024. Og så er man jo i OL-finalen. Er en medalje til OL en dag en mulighed? Ja, det vil jeg mene.

Men man skal huske, at gennemsnitsalderen for mandlige OL-finalister er 26 år, så vi skal nok passe på med at trykke alt for meget på Rasmus. Han er først på toppen om 8-9 år rent fysisk.

Hvad er næste skridt?

Rasmus skal tage skridtet fra ekstremt dygtig junior til dygtig senior uden at gå i stå. Det er et af de sværeste skridt at tage i svømning. Hvis han kan fortsætte med at udvikle sig stille og roligt i stedet for at miste pusten – som en del danske juniorer desværre ofte gør – så har han taget det næste og vigtigste skridt lige nu. Han har meget selvtillid, og det er fedt, men jeg håber ikke, han har for travlt. Tiden er med ham.

Alexander Aslak – OL-klar som 20-årig

Nomineret til Årets Fund 2019. Svømmer Alexander Aslak Nørgaard under træning i nordsjællandske Sigma. (Foto: Jens Hartmann Schmidt © (c) Ritzau Scanpix)

Det 20-årige kæmpetalent har allerede etableret sig som topsvømmer med international klasse. Sidste år svømmede han sig i finalen i 1500 meter fri ved VM, og i år var alt egentlig klappet og klart for Danmarks næste store mandlige svømmehåb, der havde kvalificeret sig til OL i Tokyo.

Øjnene var rettet mod en OL-finaleplads, men med udskydelsen af de Olympiske Lege må langdistancesvømmeren vente et år med at forløse sit potentiale. Set med positive svømmebriller får det unge håb dermed et år mere at udvikle sig i.

Ricki Clausen om Alexander Aslak

Hvad gør ham unik?

Det er jo en anelse snyd at omtale ham som et kommende talent, for Alexander – eller ”Aslak”, som han hedder i svømmeverdenen – er jo allerede etableret topsvømmer med sin finaleplads fra VM på langbane i sommer. Han er en dedikeret ung mand, der evner at fokusere og lukke alt andet ude. Og så har han en kæmpe selvtillid og er absolut ikke ramt af janteloven. Det er befriende og sjældent, at vi ser det i dansk svømning.

Hvor langt kan han nå?

Han er jo allerede på vej mod den internationale seniortop. Med hans forbedringer de seneste sæsoner i baghovedet, så kan han nå helt op på medaljeniveau globalt, hvis han får knækket nøden med at svømme stærkt både i indledende og finalen i 1500 meterfri. Objektivt har han brug for 8-10 sekunder mere på 1500 meter fri for at være medaljekandidat til OL i 2024. Det er bestemt ikke umuligt.

Hans plan er at tage USA på college, og hvis han kommer til det rigtige sted, så kan han blive en global topsvømmer i de næste mange år.

Hvad er næste skridt?

Indtil nu har Aslak kun haft ét godt løb i sig til sine internationale mesterskaber. Det duer ikke, når man skal svømme både indledende og finale. Han skal derfor lære at svømme sig i finalen uden at svømme sig helt ud og så svømme sit topniveau i finalen dagen efter indledende. Hans stærkeste våben til stævner – evnen til at fokusere og yde det sublime i ét løb – er også hans største begrænsning lige nu, fordi han fysisk bliver helt tømt af at svømme det ene løb. Det er ubestridt hans næste skridt.

Clara Rybak-Andersen – stortalent med unik alsidighed

22.08.2019 Budapest(Hungary) 7fth FINA World Junior Swimming championships women s 100m breaststroke Clara Rybak-Andersen Denmark : PUBLICATIONxNOTxINxSER (Foto: via www.imago-images.de © imago images / Aleksandar Djorovic)

Selv om Clara Rybak-Andersen blot er 16 år, har hun allerede mærket klorvandet ved et af de store mesterskaber. For lidt over et halvt år siden var hun med i den danske trup ved kortbane-EM i Skotland.

Gentofte-svømmerens yndlingsdisciplin er 200 meter brystsvømning, men ved EM overraskede hun i stedet i 200 meter medley, hvor hun blev nummer 10. Et godt eksempel på hendes uovertrufne alsidighed.

Ricki Clausen om Clara Rybak-Andersen

Hvad gør hende unik?

Clara er den mest alsidige pigesvømmer, jeg nogensinde har set. Hun kan svømme 50, 100, 200 og 400 meter på ekstremt højt niveau. Hun er lige god på lang- og kortbane, hun mestrer stort set alle stilarter og hun præsterer altid på et højt niveau, når hun svømmer stævner. Hun er teknisk dygtig og enormt stabil. Også når hun bliver træt. Hun har haft en forrygende udvikling i flere år og hver gang man tænker ”nu må der komme et plateau”, så udvikler hun sig igen.

Hvor langt kan hun nå?

Jeg kan ikke se, hvorfor Clara ikke skulle udvikle sig til en international topsvømmer. Hun er dog yngre end de tre andre og har derfor ikke præsteret på helt det samme langbaneniveau som de andre endnu. Derfor vil det være gætteri at skyde meget konkret på eksempelvis finaleniveau til OL eller lignende. Det vil dog undre mig meget, hvis ikke vi ser Clara til OL i 2024 i op til flere discipliner.

Hvad er næste skridt?

Clara skal tage et skridt op fra ekstremt dygtig junior til dygtig senior – gerne allerede til EM på langbane for senior til næste sommer. Det er ekstremt ærgerligt, at vi ikke fik hende at se til EM for juniorer til sommer, der desværre er aflyst på grund af coronakrisen. Jeg havde tippet Clara til minimum én medalje til EM for juniorer, og hvis det var sket, havde det været mentalt nemmere at tage det næste skridt op i seniorrækkerne. Men mon ikke Clara finder vej alligevel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk