Jeanette Ottesen er blevet mor: 'Nu skal jeg nå mit femte OL'

Jeanette Ottesen skulle sætte sin karrieres punktum ved EM i 2017, men en graviditet ændrede planerne. Nu vil Team Danmarks mest vindende atlet i stedet nå sit femte OL i 2020 på egen hånd.

(Foto: © Niels Christian Jung)

Jeannette Ottesen skulle aldrig tilbage til Bellahøjs svømmehal. Det havde hun lovet sig selv, for det hørte en anden tid til, en anden Jeanette Ottesen.

Nu står hun alligevel ude foran glasdørene ind til de bassiner, hun har lavet sine største træningspræstationer i gennem sin 17 år lange karriere, og kigger ind. Blikket vidner om de mange minder, tiden på den anden side af glasdøren har bragt med sig. På armen hænger den næsten fem måneder gamle datter, Billie-Mai.

Jeanette Ottesen vil nå sit femte og sidste OL i 2020 - for første gang uden støtte fra Svømmeunionen eller Team Danmark.

- Jeg får nogle mærkelige følelser indeni ved at være her igen. Jeg har lavet mit livs præstationer i det bassin, og det er svært at se dem, der stadig er en del af Svømmeunionen og Team Danmark, træne derinde. Så det er ikke super positivt at være uden for systemet.

Ved bassinet står hendes mand og tidligere elitesvømmer, Marco Loughran, og gør klar til at træne sin hustru. Han kører barnevognen frem og tilbage, mens han diskuterer træningsplanen med Jeanette Ottesen. For hustruen har startet et nyt familieprojekt ulig dem, vi andre kender til.

- Min mand, Marco, er min træner nu. Vi har trænet og rejst sammen i tre år, så han ved, hvornår han skal sparke mig i røven og stryge mig med hårene. Jeg ved, at Marco ikke vil udsætte mig for noget, han ikke ved noget om eller ikke selv har haft gode erfaringer med. Det har jeg det godt med. Det er der ikke så mange trænere, der kan give sin svømmer.

Ifølge Jeanette Ottesens mand, den tidligere elitesvømmer og OL-deltager, Marco Loughran, har han lavet det hårdeste træningsprogram, Ottesen nogensinde har haft. (Foto: © Niels Christian Jung)

Ingen økonomisk hjælp

Jeanette Ottesen skulle have sat det perfekte punktum på hjemmebane ved EM i Royal Arena sidste år. Her så hun frem til at sige ordentligt farvel til sine fans efter en enestående karriere ikke lang tid efter, at hun vandt guld til VM. Samtidig var hun sikker på, at hun aldrig skulle sætte fødderne i et OL-bassin igen efter OL i Rio 2016. Men graviditeten ændrede alle planer, og for den nybagte mor er det vigtigt, at hun selv vælger sit punktum for karrieren og ikke Billie-Mai.

- Det er hårdt at være mor og elitesvømmer samtidig, men det er det eneste rigtige for mig lige nu. Jeg skal tilbage på den store scene, og det kribler i mig, når jeg snakker om det. Jeg er nødt til at slutte af på en ordentlig måde. Hvis Billie-Mai en dag spørger, hvorfor jeg stoppede med at svømme, kan jeg ikke klare tanken om, at det var på grund af hende. Nu er jeg først færdig, når jeg har nået mit femte OL i 2020.

Europa- og verdensmesteren har altid været en del af Team Danmark og Dansk Svømmeunion, men Jeanette Ottesens nye livsstil er kommet i vejen for samarbejdet. Støtten vil kræve, at elitesvømmeren går på kompromis med sin nye mor-rolle. Men for Jeanette Ottesen er der kun én vej til OL i 2020, og det er hendes egen.

- Den nemme løsning ville være at læne mig op ad Dansk Svømmeunion og Team Danmark, og det er måske fjollet, at jeg ikke gør det. Men jeg kan ikke love dem, at jeg står klar på vandkanten 6:30 hver morgen, når jeg har et spædbarn. Jeg vil nå tilbage på den store scene på min egen måde, ikke deres. Jeg har udlevet min drøm i så mange år, at jeg ved, hvad der skal til for at blive top tunet, og det vil jeg gerne bevise.

Jeanette Ottesen skal for første gang klare sig uden hjælp fra Svømmeunionen og Team Danmark. (Foto: © Niels Christian Jung)

Én ting kan knuse drømmen

Men der er én ting, der står skrevet i luften under hele interviewet. Som elefanten i rummet, alle skuer til i ny og næ. For Jeanette Ottesen har stadig ikke fundet en sponsor til at finansiere træningslejrene og udenlandsstævnerne. Og manglen på sponsor er ved at vælte OL-drømmen med sin snabel.

- Det er lige nu, jeg skal finde en sponsor, for at det kan lykkes. Jeg kan kun blive god på et vist niveau i Danmark, men det er ikke godt nok til OL. Jeg tjener ingen penge, og mit projekt koster. Sponsoren skal samtidig være med på, at det er et familieprojekt, der måske ikke lykkes, for jeg kan ikke love nogen, at jeg når til OL med alle de nye udfordringer. De skal være med, fordi de synes, det er en god fortælling, som måske ender med et OL.

Uden Danmarks bedste træningsfaciliteter, der hører med til at være en del af Team Danmark, er Jeanette Ottesens muligheder nu offentlige svømmehaller og Fitness DK.

- Jeg skal godt nok vænne mig til de nye træningsvilkår. Nu er det på den gammeldags måde, og jeg skal kæmpe hårdere end nogensinde for at slå de unge talenter og nå mit mål.

Perfekt timet amning

Det første delmål bliver DM i juli, som skal være hendes kom-i-gang-stævne. Lige nu håber Jeanette Ottesen, hvis hun overhovedet er i god nok form til at passe badedragten til den tid, at hendes præstation vækker opsigt.

For at Jeanette Ottesen ikke skal afbryde træningen på grund af en grædende Billie-Mai, skal amningen foregå, lige inden elitesvømmeren går i vandet. (Foto: © Niels Christian Jung)

- Min plan er at svømme så hurtigt, at nogen kunne se idéen i at støtte mig. Men jeg er nødt til at gøre det på min måde med Billie-Mai som førsteprioritet og Marco som træner. De skal med hele vejen.

Taskerne er blevet flere og tungere, og de er kommet i selskab med barnevogn og babystol. Der bliver først lavet lunges langs poolens kant med Billie-Mai i armene efterfulgt af en perfekt timet amning i badedragt.

I det sekund, Jeanette Ottesen springer i vandet, forvandles den 30-årig mor til elitesvømmer. For enden af poolen står Marco Loughran omringet af bunker af babygrej og giver ordre. For i både rollen som forældre og elitesvømmer skal der gives 100 procent.

- Jeg gør ikke noget halvt, og jeg vil kæmpe for det her, mere end jeg nogensinde har kæmpet for noget. Min psyke er anderledes nu. Jeg føler mig fri, og jeg tror, at mit nye projekt kan blive en fordel. Jeg kan tage til træning, og selvom den går dårligt, kommer jeg hjem til Billie-Mai, og så er alt andet glemt.

Jeanette Ottesen har for første gang, siden hun var 12-13 år, skulle kvalificere sig til DM. (Foto: © Niels Christian Jung)

Jeanette Ottesen har svømmet de sidste baner for i dag og kan holde en pause fra bassinet til i morgen, hvor hun igen skal i gang. Om det bliver klokken 6:30 eller senere, ved hun ikke. For rollen som mor kan ikke sådan sættes på pause. Tværtimod er det blevet den nye ramme for topsvømmerens mål og drømme.

- Jeg glæder mig til at se, om det her projekt lykkes. Det er den vildeste kombination, og det er hårdt. Når jeg siger drømmen om OL højt, kan jeg blive helt i tvivl, for det ér en stor ambition. Men store ambitioner har jeg jo altid haft.

Du kan se indslaget om Jeanette Ottesens OL-projekt på Sporten i aften klokken 18:30 og 22:30.