Jeanette Ottesen om Rikke Møllers karrierestop: 'Det er stort af hende'

Svømmerkollegaen har kun respekt for beslutningen om at stoppe karrieren, mens legen er god.

Jeanette Ottesen (venstre) og Rikke Møller Pedersen (højre) vandt OL-bronze sammen i Rio i 2016. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Svømmer Rikke Møller Pedersen meldte mandag ud, at hun lægger badehætten på hylden og hopper ned fra den internationale svømmescene. Hun føler ikke, at hun har mere at give til svømmesporten.

Og med 24 EM-, VM- og OL-medaljer og en verdensrekord i 200 meter bryst fra 2013, der stadig ikke er slået, kan man godt forstå, at den 30-årige svømmer mener, at hun har opnået det, hun kunne med sin sport.

Hun fortæller, at det har været en meget svær beslutning at sige farvel til det, der har fyldt hele hendes liv, og den følelse kan svømmer Jeanette Ottesen, der er kollega og veninde til Rikke Møller, sagtens følge. Hun har kun ros tilovers for den nu pensionerede svømmers valg.

- Jeg synes, det er virkelig flot. Det er stort af hende, at hun indstiller sin karriere. Det er super svært for en atlet at træffe det valg, så det første jeg vil gøre, når jeg lægger på her, det er at ringe til hende og sige tillykke. Det er en kæmpe beslutning, og jeg håber, hun har det godt med det, siger Jeanette Ottesen.

- Det er ens liv. Det er ikke bare at gå til svømning, det er hele ens liv. Man lægger hele sit liv om, for det er ens job og karriere, så derfor er det noget af det sværeste.

Jeanette Ottesen blev mor til sin datter i slutningen af 2017, og på trods af at hun tog 30 kilo på og flere tvivlede på, at hun ville komme tilbage i vandet, så er hun i dag i fuld gang med at forberede sig til OL i Tokyo i 2020.

Selvom Jeanette Ottesen forsikrer om, at hun ikke går med overvejelser om at stoppe, så kan den 31-årige svømmer sætte sig ind i de mange overvejelser, der er i forbindelse med et karrierestop.

- Det er ligesom, hvis man har et job, man elsker over alt på jorden, og som man aldrig kan se sig selv ude af, men man bliver nødt til at sige op. Og hvem er man så, når man ikke er svømmer? Hvilken identitet skal man så finde sig? Der er så mange ting i det, så det er mega svært at lægge på hylden.

Stærkere end nogensinde før

Jeanette Ottesen føler sig stærkere end nogensinde før som svømmer, efter hun er blevet mor, og hun nyder hver eneste dag med sin sport. Men hun ved også, at der er et liv efter svømningen. Men hvilket liv er det?

Fra venstre Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen, Pernille Blume og Lotte Friis i Bellahøj Svømmestadion, dengang der ikke blev tænkt på karrierestop men OL-medaljer. I dag er det kun Pernille Blume og Jeanette Ottesen, der stadig er aktive. (Foto: Flindt Mogens © Scanpix)

- Jeg tror, min største frygt går på, hvorvidt jeg nogensinde finder et job, som jeg kommer til at elske lige så højt. Det er min største frygt. Finder jeg nogensinde noget, der er lige så fedt og givende, og som jeg elsker lige så højt som at svømme?

Kan den frygt betyde, at du kommer til at svømme på topniveau længere tid, end du egentlig burde?

- Det er et mega svært spørgsmål. Men ja, det kan da godt være, man måske kommer til at trække den lidt længere, end man behøver. Det er jo en proces, skal/skal ikke, og hvad skal man bagefter? Så ja, der er måske nogen, der trækker den lidt.

Mama-power

Den 30-årige mor har tidligere hentet medaljer på øverste internationale niveau, og selvom hun ikke helt er nået tilbage dertil endnu, så tvivler hun ikke på, at hun kommer det.

Bliver du lige så god en svømmer, som du har været?

- Ja, det gør jeg.

Og det er ikke noget, du bilder dig selv ind, fordi du er bange for at stoppe?

- Jeg er sikker, men det var jeg bestemt ikke til at starte med efter fødslen, hvor jeg havde taget 30 kilo på. Men jeg er sikker nu, og det er fordi, jeg kan mærke, hvilken power jeg har fået af at blive mor. Det er ikke kun fysisk, men også mentalt, siger Jeanette Ottesen.

- Og så ved jeg, at jeg nu konkurrerer med et meget mere frit og åbent sind, end jeg tidligere har gjort, og det giver mig energi til at blive ved. Så ja – jeg er ret sikker på, jeg bliver ved, siger Jeanette Ottesen.

Men selvom hun ikke har planer om at indstille karrieren inden OL i 2020, så har Jeanette Ottesen da skænket fremtiden en tanke.

Sammen med Rikke Møller Pedersen og Lotte Friis, der indstillede karrieren i 2017, har Jeanette Ottesen stiftet virksomheden Vandakademiet.dk, hvor de blandt andet holder foredrag og laver workshops indenfor svømningens verden.

Rikke Møller Pedersen og Jeanette Ottesen har blandt andet vundet OL-bronze sammen i 4X100 meter medley i Rio i 2016.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter