Kammeradvokaten bekræfter stærkt kritisable forhold i Dansk Svømmeunion: 'En skamplet i dansk idræt'

Kulturministeren er rystet over rapporten.

Dansk Svømmeunion stopper samarbejdet med dens mangeårige direktør, Pia Holmen Christensen, efter sagen om kritisable forhold for danske svømmere, oplyser DIF.

Bruddet med direktøren sker, efter kammeradvokaten i ny undersøgelse af Dansk Svømmeunion bekræfter, at der i perioden fra 2001 til frem til i dag har været yderst kritisable forhold for danske elitesvømmere.

Rapporten bekræfter billedet fra DR's dokumentar, men den tegner desværre også et endnu værre billede af miljøet i dansk elitesvømning under de tidligere trænere Mark Regan og Paulus Wilderboers.

'En skamplet'

Frank Jensen, bestyrelsesformand i Team Danmark, kalder sagen for en skamplet i dansk idræt.

- Det er uforståeligt og utilgiveligt, siger han til pressemødet.

Også kulturminister Joy Mogensen er berørt af sagen:

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg tager denne sag meget, meget alvorligt. Jeg er dybt rystet over de forhold, som rapporten afdækker. Særligt de oplevelser, som svømmerne fortæller om i undersøgelsen, gør et voldsomt indtryk, skriver hun i en pressemeddelelse.

- Der er tale om gentagne og alvorlige ledelsessvigt hos særligt Dansk Svømmeunion, men også hos Team Danmark gennem årene. Svigt over for danske børn og idrætsudøvere, som skal kunne stole på, at vi passer på dem, skriver kulturministeren.

Flere ledelsessvigt

pressemødet fortæller partner ved Kammeradvokaten, Tormod Tingstad, at både Dansk Svømmeunion og Team Danmark har svigtet.

- Vi kan konstatere, at det, i forhold til den information som Dansk Svømmeunion modtog efter en træningslejr i 2011, må betragtes som et ledelsessvigt, at Dansk Svømmeunion ikke reagerede og rettede op på kulturen på landsholdet. Det var også et ledelsessvigt, at Team Danmark ikke handlede og fulgte op på, at Dansk Svømmeunion iværksatte konkrete tiltag for at standse lignende i fremtiden, siger han.

Team Danmark svigtede svømmerne

Kammeradvokatens undersøgelse "retter kritik af Team Danmarks daværende ledelse i årene 2003 til 2014. Team Danmark svigtede svømmerne ved ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion, der handlede groft grænseoverskridende", lyder det i pressemeddelelsen.

Det var DR Sportens dokumentar 'Svømmestjerner - under overfladen', som i april sidste år kunne afsløre, hvordan en række danske elitesvømmere havde oplevet grænseoverskridende træningsmetoder med ydmygelser, offentlige vejninger og mobning som en del hverdagen i Dansk Svømmeunion.

Det fik Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til at igangsætte en uvildig undersøgelse på kraftig opfordring af den tidligere kulturminister Mette Bock (LA).

I DR-dokumentaren kom det frem, hvordan der i 2003 ved ansættelsen af den nu tidligere landstræner Mark Regan blev indført offentlige vejninger. To år senere blev Team Danmark bekendte med problemet og udfærdigede en række retningslinjer.

Disse blev imidlertid ikke overholdt, kunne DR Sporten afsløre. 23 svømmere, der har svømmet på junior- og seniorlandsholdet kunne således fortælle, hvordan de offentlige vejninger forsatte fra 2005 og frem til 2012.

Det usunde miljø fik store konsekvenser for flere elitesvømmere, der udviklede spiseforstyrrelser, fik angst og depressioner.

Et entydigt billede

På et pressemøde fredag eftermiddag præsenterede partner og advokat ved Kammeradvokaten, Tormod Tingstad, konklusionerne i rapporten.

Her forklarede han, at alle tre datakilder, rapporten bygger på, en spørgeskemaundersøgelse, interviews og skriftlige kilder, tegner et entydigt billede af forholdene for de danske elitesvømmere i perioden.

- Den uvildige advokatundersøgelse, står på et meget stærkt grundlag, og vi er derfor meget trygge ved rapportens konklusioner.

- Under tiden med Mark Regan som seniorlandstræner, danner der sig et samlet indtryk af kontrol, vredesudbrud og offentlig udskamning. Det er et entydigt billede, men der findes selvfølgelig også nogen, der ikke har haft samme negative oplevelser, siger Tormod Tingstad.

Et træningsmiljø, der fortsatte, da Mark Regan stoppede som landstræner og Paulus Wilderboers overtog.

- Der var en udpræget frygtkultur, nedladende udskamning og offentlige ydmygelser. Der var et udpræget fokus på vægt, kost og offentlige vejninger. Wilderboers udleverede blandt andet slankepiller til svømmerne.

- Træningsmiljøet under Paulus Wilderboers har ikke været i overensstemmelse med Svømmeunionens etiske kodeks og retningslinjerne for vejning.