Kulturministeren vil mødes med svømmere: 'Det er ikke forbundet, der skal beskyttes – det er svømmerne'

Kulturminister Mette Bock opfordrer svømmeunionen til at tage svømmerne alvorligt, og hun indkalder nu parterne til møder for at komme til bunds i sagen om træner-kritik.

Kulturminister Mette Bock vil mandag holde møde med blandt andet svømmerne.

Kulturminister Mette Bock mener ikke, at den redegørelse hun har modtaget fra Dansk Svømmeunion, er fyldestgørende, og hun indkalder nu både svømmere og unionen til møder mandag for at få belyst sagen.

Det siger hun til DR Sporten.

- Jeg er først og fremmest optaget af svømmerne og deres situation. Og derfor har jeg tænkt mig at indkalde til møde allerede på mandag, for jeg vil gerne præsentere nogle uddybende spørgsmål og høre, hvad det er, man faktisk har tænkt sig at gøre fremadrettet, siger kulturministeren til DR Sporten.

- Det her skal handle om svømmerne, og det er ikke forbundet, der skal beskyttes – man skal sørge for at beskytte svømmerne.

Kulturministerens udtalelse kommer efter, det de seneste uger er blevet belyst, at en lang række danske svømmere har været udsat for offentlige vejninger og ydmygende træneradfærd i perioden 2005-2013.

Derfor vil Mette Bock nu have fuld klarhed over fortiden med henblik på at sikre fremtiden for danske svømmere.

- Det handler også om fremtidens svømmere, så derfor er det svømmerne, der skal tages afsæt i. Det er ikke forbundet, eller mennesker, der sidder i forbundet – det er svømmerne, der skal være centrum i alt det, der foregår lige nu omkring de her ting.

'Det bekymrer mig meget'

I DR Sportens dokumentar ”Svømmestjerner – Under Overfladen”, der blev sendt på DR1 22. april, fortæller svømmeren Jeanette Ottesen og den tidligere svømmere Kathrine Jørgensen om de tidligere landstrænere Mark Regan (2003-2008) og Paulus Wildeboers (2009-2013) træningsmetoder.

Efter dokumentaren er flere tidligere svømmere og folk omkring landsholdet i den nævnte perioden stået frem, og de fortæller blandt andet, at der fortsat har fundet offentlige vejninger sted, efter Team Danmark og Dansk Svømmeunion i 2005 lavede retningslinjer for vejninger.

Ifølge retningslinjerne må svømmerne kun vejes i aflukkede lokaler, og meget tyder nu på, at de ikke er blevet fulgt.

Metoderne på landsholdet resulterede blandt andet i spiseforstyrrelser, depression og angst hos en række af atleterne på landsholdene.

Kulturministeren finder det uacceptabelt, at de offentlige vejninger ikke blev stoppet, og hun forstår godt, hvis svømmerne ikke har tillid til Dansk Svømmeunion.

- Det bekymrer mig meget, at jeg kan se, at de her ting allerede var oppe i 2005, og at der så kommer de her ting frem nu. Det er bare ikke i orden. Der er ikke noget som helst andet at sige – det er bare ikke i orden, siger Mette Bock.

- Vi må være optaget af at få flere til at stå frem, hvis der er det, men også at være helt sikre på, at der bliver fulgt op. Hvis man allerede havde det her oppe at vende i 2005, hvorfor er det så, at tingene alligevel er kørt videre? Hvad er det, der har manglet i opfølgning? Og hvordan kan vi bruge den dårlige erfaring til at få styr på tingene fremadrettet?

Føler du at dansk svømmeunion har varetaget de interesser, som du har forventet af dem?

- Jeg synes, det vil klæde Dansk Svømmeunion først og fremmest at tage svømmernes parti. At tage dem alvorligt, tage dem ind, gøre det trygt for dem at sige det, som de vil. Det er ikke vigtigere at forsvare et forbund, end det er at forsvare svømmerne. Det er svømmerne, der er det afgørende i det her.

DR Sporten har talt med 30 tidligere og nuværende svømmere, der har været omkring landsholdet, og de bekræfter udsagn om, at offentlige vejninger og nedladende træneradfærd har fundet sted på landsholdene.