Landstræner gik uden om lægestaben: Delte egne piller ud til svømmere

Den tidligere landstræner Paulus Wildeboer fortsatte på trods af advarsler med at uddele piller til svømmere, som ikke vidste, hvad de indeholdt.

(Foto: © Maddie Meyer, Scanpix)

I DR Sportens dokumentar ”Svømmestjerner – under overfladen” fortæller en række svømmere, hvordan offentlige vejninger og nedladende kommentarer var en del af træningsmiljøet på landsholdet fra 2003-2013.

Men det var ikke det eneste, som landets største svømmestjerner i en årrække blev udsat for.

Nu står svømmere og folk fra den tidligere sundhedssektor på landsholdet frem og fortæller om en hverdag, hvor den tidligere landstræner Paulus Wildeboer delte sine egne piller ud til landsholdssvømmerne uden samråd med sundhedsstaben.

Herunder kan du se Fodboldmagasinets indslag om sagen.

En af dem, der flere gange modtog piller, var Frederik Siem Pedersen, som var tilknyttet det danske svømmelandshold under Paulus Wildeboer fra 2008 til 2013.

- Vi fik dem bare stukket i hånden. Man kunne ikke læse, hvad der var i pillerne. Jeg havde en fornemmelse af, at det nok ikke var noget, der kom fra Danmark, men jeg vidste ikke, hvor de kom fra, eller hvor de var skaffet henne, siger Frederik Siem Pedersen.

- Det er vores eget ansvar, hvad vi putter i munden. Det er os svømmere og ikke træneren, der bliver taget for noget, hvis der er noget skidt i pillerne. Man skal som minimum have mulighed for at se, hvad der står på emballagen eller pakken med piller, før man putter det i munden.

Bedre, hurtigere og slankere

Også den dobbelte OL-deltager Anders Lie Nielsen oplevede landstrænerens omgang med piller.

Han trænede under hollænderen på det nationale træningscenter i Farum og Bellahøj og var med på træningslejre i udlandet fra 2009 til 2013.

- Jeg kan huske, at han havde sit lille medicinskab med, som vi fik piller fra, hvis vi havde ondt, var trætte eller syge. De kom ikke fra en læge, men de kom fra Paulus. Det var piller, som han gav os direkte, siger Anders Lie Nielsen.

Vidste du, hvad det var for nogle piller?

- Nej. Han sagde, at de skulle få mig til at få det bedre, svømme hurtigere eller blive slankere, siger Anders Lie Nielsen.

Heller ikke Jon Rud, der svømmede under Wildeboer fra 2008 til 2010, kunne få at vide, hvad pillerne indeholdt.

- Det er faktisk ret langt ude og skræmmende. Men man har ikke det rette perspektiv på det som atlet, når man er vokset op i en verden, hvor trænere i høj grad styrer ens liv, siger Jon Rud, der dog aldrig selv indtog pillerne.

Sundhedsstaben blev tilsidesat

Landstrænerens uddeling af piller skete ifølge landsholdslægen Lise Møller uden om sundhedsstaben. Først i 2010 opdagede hun, at Paulus Wildeboer medbragte sine egne piller ved internationale mesterskaber.

- Jeg hørte om pillerne to gange. En af gangene oplevede jeg, at en kvindelig svømmer i forbindelse med en dopingkontrol sagde til mig, at hun fik nogle piller af Paulus, som hun ikke vidste, hvad indeholdt. Det blev jeg meget vred over og konfronterede landstræneren bagefter, hvor jeg sagde ”når jeg er med på landsholdsturene, så er jeg ansvarlig, når svømmerne skal til dopingkontrol.” Jeg ville simpelthen ikke have, at han gav medicin til svømmerne, som hverken svømmerne eller jeg kendte noget til, fortæller den tidligere landsholdslæge.

- Han havde ingen medicinsk viden om den medicin, han gav dem. Problemet var jo, at der blandt andet var en risiko for, at svømmeren kunne være taget i doping. Jeg vidste jo ikke, hvad der var i.

Paulus Wildeboer var landstræner for Danmark fra 2008 til 2012. Han døde i 2014. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

- Jeg sagde ”du ved ikke, hvilken anden medicin svømmeren indtager, så du ved ikke, om tingene virker modsat”. Han sagde til mig, at det kun var aspirin, og at det var noget, han købte på nettet i Spanien. Men han kunne ikke vise mig medicinglasset. Det blev jeg meget bekymret over, for medicin købt på nettet, kan der være alt muligt andet i. Og det er jo fuldstændigt forrykt. For så har man jo ingen ide om, hvad man putter i folk. Jeg havde et skænderi med Paulus om det, siger Lise Møller.

Det var ikke kun den daværende læge, der var bekymret for svømmernes helbred og risikoen for, at de blev taget i en dopingkontrol.

Også Thomas Pape, som var fysioterapeut på landsholdet fra 2007 til 2010, bemærkede, at Paulus Wildeboer ”helt åbenlyst havde sit eget medicinskab med fra Spanien”.

- Han pegede på, hvem der skulle til behandling hos mig om eftermiddagen, og hvem han selv tog med på sit hotelværelse og gav nogle piller. Jeg spurgte svømmerne, hvad de fik. Det vidste de ikke. Jeg undrede mig over, at han kunne fjerne smerter så hurtigt. Men jeg kunne ikke få at vide af Paulus, hvad der var i de poser, han gav dem, selvom jeg spurgte.

- Det er jo ikke optimalt, at en træner bliver så egenrådig, at han bare giver svømmere piller uden samråd med en læge.

Paulus Wildeboers tilsidesættelse af sundhedsstaben rapporterede Thomas Pape videre til den daværende elitechef Lars Sørensen. Det samme gjorde lægen Lise Møller, der også informerede direktøren i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, om forholdene.

- Jeg meldte det videre til Lars og Pia fra unionen i 2010, hvor jeg sagde, at det simpelthen ikke var i orden, at man havde en træner på det niveau, som delte medicin ud til svømmere uden at have medicinsk faglig viden, om det han gjorde. Jeg kan huske, at det blev taget op, siger Lise Møller.

Delte Paulus stadig piller ud, efter du havde påtalt det over for ham og unionen?

- Det ved jeg ikke. Jeg hørte ikke om nogen piller igen derefter.

Samme år besluttede Dansk Svømmeunion at lave ændringer i staben omkring landsholdet og Lise Møller blev ikke længere inviteret med på landsholdets ture. Om det hang sammen med indberetningen, ved hun ikke selv.

Direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, har siddet på posten siden 2001 og gør det stadig den dag i dag. (Foto: © Lea Meilandt Mathiesen, Scanpix)

Men på trods af rapporteringerne til ledelsen fortsatte Paulus Wildeboer med at uddele sine egne piller, indtil han stoppede som landstræner i 2013.

- Da jeg trænede under Paulus, skete det hele tiden. Det var en del af metoderne. Det er grotesk og ekstremt at tænke tilbage på, at vi ikke havde en rigtig læge til at kontrollere, hvad vi puttede i vores krop. Det burde nok ikke være sket. Vi bliver jo dopingtestet, vi bliver puttet under ekstreme forhold. Der kunne være sket hvad som helst, siger den tidligere landsholdssvømmer.

Ledelsen blev informeret

Pia Holmen, der er direktør i Dansk Svømmeunion og har været det siden 2001, bekræfter over for DR Sporten, at hun blev informeret om, at landstræneren uddelte piller til svømmerne.

- Selvom der ifølge Paulus var tale om almindelige hovedpinepiller, så var det et helt uacceptabelt forhold, og det blev der reageret på øjeblikkeligt. I samarbejde med Team Danmark blev der på den baggrund udarbejdet en liste med forklaringer på diverse typer medicin, som alle var godkendt af Team Danmarks læge, skriver Pia Holmen i en mail.

Ifølge Pia Holmen var det hendes klare opfattelse, at der blev sat en stopper for Wildeboers ”uacceptable adfærd overfor svømmerne”.

- I dag tegner der sig desværre et billede af en træner, der var dybt illoyal over for de aftaler, der blev indgået med hans arbejdsgivere, Dansk Svømmeunion og Team Danmark. Og vi må også erkende, at vi som ledelse ikke har været dygtige nok til at have fingeren på pulsen i forhold til, om tingene foregik, som de var aftalt, og som de blev rapporteret. Det gjorde de tydeligvis ikke, skriver Pia Holmen til DR Sporten.

- Begge dele er jeg rigtig, rigtig ked af – og jeg vil gerne undskylde over for alle landsholdssvømmere, der har oplevet Paulus’ helt uacceptable træneradfærd.

Hun fortæller desuden, at Paulus Wildeboer – ligesom trænere i dag – godt kan have delt piller ud til svømmere, men at det i så fald kun måtte være håndkøbsmedicin, som Team Danmark har været med til at anbefale og godkende.

- Det er altid sådan, at Team Danmark foretager et eftersyn af medicintasken, således at medicin og kosttilskud er i overensstemmelse med reglerne for godkendt medicin- og kosttilskud, skriver hun.

DR Sporten har desuden været i kontakt med tidligere elitechef Lars Sørensen om uddelingen af piller på landsholdet.

Adspurgt om han kendte til, at Paulus Wildeboer uddelte piller til landsholdsvømmerne uden om sundhedsstaben svarer Lars Sørensen i en mail, at han blev gjort opmærksom på Wildeboers adfærd fra flere sider.

Emnet blev ifølge Lars Sørensen behandlet i en fælles arbejdsgruppe mellem Team Danmark, Dansk Svømmeunion og svømmerrepræsentanterne.

Arbejdsgruppen besluttede ifølge Lars Sørensen, at der i samarbejde med Team Danmarks læge skulle udarbejdes en godkendt liste over medicin, som kunne indgå i landsholdets medicintaske, og samtidig blev der fastlagt retningslinjer for, hvordan udleveringen af medicin fra den godkendte medicintaske skulle foregå.

Medicinen bestod primært af håndkøbsmedicin mod diarré, allergi, hovedpine, muskel- og ledsmerter samt penicillin og antibiotika mod lettere infektioner. Lars Sørensen har ikke kendskab til, at disse rammer skulle være brudt, efter retningslinjerne blev fastlagt i arbejdsgruppen.

Desuden mener Lars Sørensen, at der sjældent var økonomi til, at læger og sundhedspersonale kunne deltage på træningslejre 00’erne, og derfor var det nødvendigt at have en medicintaske med.