Lettet Jeanette Ottesen: 'Nu ved alle, at vi taler sandt'

Svømmestjernen oplevede selv de kritisable forhold på nærmeste hold.

Jeantte Ottesen var selv offer for daværende landstræner Mark Reagans hårde metoder. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

En uvildig undersøgelse af forholdene for de danske svømmere i perioden 2001 til i dag nåede i dag sin konklusion.

Rapporten fra Kammeradvokaten blev i dag offentliggjort, og den bekræfter de kritisable forhold, som DR's dokumentar 'Svømmestjerner - under overfladen' afslørede i april sidste år.

Kammeradvokaten retter i rapporten kritik mod både Dansk Svømmeunion og Team Danmark, som har svigtet de danske svømmere, hvilket efterfølgende fik begge parter til at undskylde.

Team Danmark og DIF præsenterer uvildig undersøgelse om forhold for elitesvømmere, hos Kammeradvokaten i København, fredag den 7. februar 2020. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

At alt det, som adskillige svømmere har stået frem og fortalt om, er blevet bekræftet, glæder svømmestjernen Jeanette Ottesen, som selv oplevede de kritisable forhold på nærmeste hold.

- Det er en lettelse, at der er kommet en afklaring. Og det er en lettelse, at alle nu ved, at alt, hvad vi svømmere har fortalt, er sandt, og at det ikke er en hemmelighed længere.

- Sket er sket, og vi kan ikke lave om på fortiden, men det er dejligt, at vi på en måde kan lukke dette kapitel og se fremad.

- Og så er det også en lettelse, at jeg - næsten - er sikker på, at disse overgreb ikke længere hører til i dansk svømning.

Flere konsekvenser

Dansk Svømmeunion meddelte i dag, at den har taget afsked med den mangeårige svømmedirektør Pia Holmen.

Derudover har Team Danmark sammen med Danmarks Idrætsforbund (DIF) henvendt sig til Anti Doping Danmark for at få vurderet eventuelle brud på dopingreglerne.

Det handler specifikt om den tidligere landstræner Paulus Wildeboers udlevering af medicin, der kunne medføre positive dopingprøver, til de danske svømmere.

Det var DR Sportens dokumentar 'Svømmestjerner - under overfladen', som i april sidste år kunne afsløre, hvordan en række danske elitesvømmere havde oplevet grænseoverskridende træningsmetoder med ydmygelser, offentlige vejninger og mobning som en del hverdagen i Dansk Svømmeunion.

Det fik Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til at igangsætte en uvildig undersøgelse på kraftig opfordring af den tidligere kulturminister Mette Bock (LA).