Mentoren Rikke Møller spår Blomsterberg lys fremtid: 'Hun er længere fremme end jeg var'

Thea Blomsterberg, som er den yngste på det danske svømmelandshold ved EM i Glasgow, kan meget vel blive den nye store danske svømmestjerne

Det minder lidt om et søskendeforhold. Den måde Rikke Møller Pedersen og Thea Blolmsterberg taler til hinanden på, når de sidder i lobbyen på svømmelandsholdets hotel i Glasgow.

Rikke Møller er tydeligvis den store, der beskytter sin 13 år yngre lillesøster. Mens Rikke Møller sidder tilbagelænet, virker Thea Blomsterberg noget mere utryg ved situationen. Men det er der ikke så meget at sige til.

Forude venter nemlig det første Europamesterskab for16-årige Thea Blomsterberg. Omvendt har Rikke Møller prøvet det et hav af gange. Det er ti år siden, Rikke Møller hoppede i vandet ved et EM for første gang, og siden da har hun høstet medaljer af den fineste karat adskillige gange ved både EM og VM, mens det også er blevet til bronze ved OL.

Så situationen er naturlig, og Thea Blomsterberg er bare glad for, at hun har en som Rikke Møller til at se op til.

- Det hjælper så meget. Det er virkelig fedt, og det betyder virkelig meget, at jeg har hende til at hjælpe.

- Rikke virker altid ekstremt positiv og glad, og det har jeg selv svært ved at være, når det hele ikke sidder, som det skal. Jeg vil gerne være mere positiv og glad, som Rikke er. Det hjælper at kigge over på hende, for alt det, hun gør, det smitter. Og det er så fedt og betyder meget for mig, siger Thea Blomsterberg.

Meget langt fremme

Udover at være til EM sammen og stille op i 200, 100 og 50 meter brystsvømning, så har Rikke Møller og Thea Blomsterberg en anden ting tilfælles, hvis man strammer den lidt. De er gode til at slå rekorder.

Tilbage i 2013 slog Rikke Møller nemlig verdensrekord i 200 meter brystsvømning – en rekord der stadig den dag i dag står. Og for få uger siden slog Thea Blomsterberg sin egen rekord på 200 meterdistancen i brystsvømning, da hun ved junior-EM i Finland svømmede sig ind på en fjerdeplads.

Mens det har ligget naturligt for Thea Blomsterberg at slå rekorder allerede fra barnsben, så er det først kommet senere i karrieren for Rikke Møller. Derfor tror den 29-årige verdensrekordholder også, at der venter Thea Blomsterberg en lys fremtid.

- Hun har allerede vist, at hun er god. Hun har lige slået juniorrekord. Hun gør det rigtig godt, og det er noget, jeg ikke gjorde. Folk sagde om mig: ’hun vinder ikke noget, og hvad er det egentlig, hun kan?’- Sådan er det slet ikke med Thea. Hun har allerede vist sig frem, og nu skal hun bare fortsætte, siger Rikke Møller, der hurtigt opfanger, at lillesøster ser lidt nervøs ud.

- Thea er her ikke for at lære at svømme. Det har hun vist, at hun godt kan. Hun er endda virkelig dygtig. Thea skal bare suge alt det, hun kan, til sig. For hvis hun bare følger sin træning, så skal hun nok blive en fremragende svømmer. Det handler bare om føle sig tilrette nu.

Sunde omgivelser

Ved EM i Glasgow er Danmark repræsenteret af store danske svømmenavne, der, foruden Rikke Møller, tæller Pernille Biume, Emilie Beckmann, Mie Ø. Nielsen og Viktor Bromer. Alle navne som man forventer vil svømme med helt fremme – og flere også til medaljer.

Sådan er situationen dog ikke for Thea Blomsterberg. Hun skal samle erfaring og lære af de bedste, og derfor er det også vigtigt, at miljøet omkring hende er sundt, pointerer Rikke Møller.

- Da jeg var i Theas alder, så jeg på, hvad der skete omkring mig. Nu siger Thea, at jeg er positiv og glad, og det var måske noget, jeg savnede, da jeg var i hendes alder. Det er ofte meget pressede situationer, man kommer ud i som svømmer, så jeg vil gerne stå for den der positivitet og glæde, for det, føler jeg, kan løfte stemningen og sænke et pres, som nogle gange er for stort.

- Jeg synes, det bør være noget, alle går op i. Man skal repræsentere sit land på bedst mulig vis, og det mener jeg, man gør, hvis man udstråler, at man gør det, fordi det er sjovt, og man forsøger at tage sig af andre. Og så tror jeg også bare, at glæden og positiviteten kan ses på resultaterne. Jeg tror, det er enormt vigtigt for, at man kan præstere. Uanset om man er en af de unge eller en af de rutinerede.

Og det kan Thea Blomsterberg kun nikke genkendende til.

- Jeg er meget enig. Jeg kan kun tale for mig selv, at min nervøsitet forsvinder, når der er en positiv energi. Man skal selvfølgelig altid være lidt nervøs. Jeg bliver nervøs, når jeg ikke er nervøs. Men det er bare stadig vigtigt, at der er en god stemning, slutter det unge svømmetalent.

Det er tid til at komme tilbage på værelset, for de to brystsvømmere skal lade op til lørdagens strabadser, hvor 100 meter bryst er på programmet.

Lørdagens svømmeprogram starter kl. 10.30 dansk tid,hvor Rikke Møller, Thea Blomsterberg og flere af de danske svømmere skal i aktion, mens Pernille Blume og Emilie Beckmann skal svømme finaler lørdag aften.

EM i svømning er en del af European Championships, som indeholder syc forskellige discipliner, der alle finder sted i skotske Glasgow.

Facebook
Twitter