DR-dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen” viser, hvordan højt profilerede landstrænere over to årtier nedgjorde nogle af Danmarks allerstørste svømmestjerner med nedladende kommentarer og offentlige vejninger.
En kultur, der fik alvorlige konsekvenser og spredte sig helt ned i ungdomsrækkerne.
Her er et overblik over sagen.
Australier bliver ansat som landstræner
I 2002 indleder Dansk Svømmeunion et fornyet samarbejde med Team Danmark. Satsningen giver øget økonomisk støtte, som betyder, at der skal leveres flere internationale topresultater.
Derfor kigger forbundet uden for landets grænser og henter den australske toptræner Mark Regan, der har vundet både OL og VM-medaljer.
D. 1. marts 2003 begynder Mark Regan som landstræner på det nationale træningscenter (NTC) i Farum og går straks i gang med at ændre træningskulturen. Han kaster badestole gennem svømmehallen, taler nedværdigende til svømmerne og indfører offentlige vejninger, hvor svømmerne bliver vejet foran hinanden.
Jens Frederiksen er dengang træner for Farums elitesvømmere og er derfor i hallen på samme tid som den nyansatte landstræner. Han observerer Mark Regans metoder, og d. 2. december 2004 gør han opmærksom på det i en e-mail til Kaj Aagaard, som var formand for Dansk Svømmeunion. Men Jens Frederiksen får aldrig et svar fra formanden, og metoderne fortsætter.
På grund af Mark Regan stopper den femdobbelte OL-finalist Mette Jacobsen på NTC samme år.
Laver retningslinjer for offentlige vejninger
Team Danmarks daværende diætist Anna Ottsen får kendskab til de offentlige vejninger, der foregår dagligt og under landsholdets samlinger.
I en mail, som DR Sporten har fået indsigt i, indkalder hun i april 2005 sportschef Lars Sørensen og Mark Regan til et møde. Her råder hun forbundet til at stoppe de offentlige vejninger, fordi de kan trigge, at svømmerne begynder at sulte sig.
Sportschefen og landstræneren går med til at afskaffe vejninger. Sammen med Team Danmark vedtager de nye retningslinjer, hvori det bliver beskrevet, at vejningerne skal være frivillige og foregå privat i et aflukket lokale.
Dansk Svømmeunion bryder egne retningslinjer
Men de offentlige vejninger stopper ikke. DR Sporten har været i kontakt med 23 svømmere, der har svømmet på enten junior- eller seniorlandsholdet. De bekræfter alle, at de offentlige vejninger fortsætter i årene efter 2005.
Det mærker Jeanette Ottesen. Efter tre år med Mark Regan som træner er hendes krop brudt sammen. Hun har en spiseforstyrrelse og en depression, og i 2006 stopper hun som 17-årig på NTC.
To år senere vender en styrket Jeanette Ottesen tilbage til NTC og bliver i årene efter Danmarks mest vindende svømmer gennem tiden. Men for flere af de andre talentfulde landholdssvømmere bliver Mark Regans metoder enden på karrieren.
En af dem er EM-finalisten Kathrine Jørgensen. Efter et ophold på NTC med gentagne offentlige vejninger bliver hun ramt af angst, depression og bulimi. En nedtur, der kulminerer, da hun d. 3. januar 2008 tager en overdosis af smertestillende medicin og bliver indlagt på psykiatrisk afdeling i Hillerød.
Metoder spreder sig til ungdomslandsholdet
I 2008 stopper Mark Regan som landstræner. Men hans metoder fortsætter.
Efter OL i Beijing samme år bliver hollandske Paulus Wildeboer præsenteret som Regans afløser. Han fortsætter de offentlige vejninger og mobber svømmere med deres vægt frem til 2012.
I 2011 mærker Danmarks største svømmetalenter, at metoderne spreder sig til ungdomsrækkerne. Her er Michael Hinge juniorlandstræner. Han vejer også svømmerne foran hinanden.
En af dem er 14-årige Sidse Kehlet, som dengang er Europas bedste juniorsvømmer i sin årgang. På en træningslejr i franske Canét bliver hun udskammet af Michael Hinge og gentagende gange kaldt fede-Sidse foran de andre.
Derfor indleder Sidse Kehlet en evig kamp med vægten. Hun taber sig 10 kilo på to måneder. Men kroppen siger fra både fysisk og psykisk, og til sidst kæmper hun med både bulimi, depression og pillemisbrug. I 2014 fortæller en læge, at hun ikke bliver rask, så længe hun svømmer. Hun stopper karrieren som 18-årig.
Svømmere lever stadig med konsekvenserne
I 2013 stopper Paulus Wildeboer som landstræner. Året efter opsiger Michael Hinge sin stilling som juniorlandstræner.
I dag har Jeanette Ottesen for anden gang forladt NTC og træner nu alene i forsøget på at komme med til OL i 2020.
Sidse Kehlet er i dag 22 år. Hun har fortsat store fysiske smerter og får professionel hjælp til at håndtere tiden på juniorlandsholdet.
Kathrine Jørgensen er i dag helt ude af svømmesporten og tager fortsat antidepressiv medicin.
Trænere tier - Svømmeunionen beklager
Mark Regan var landstræner for Danmark fra 2003 til 2008. I dag bor han i Australien og er gået på pension. Han ønsker ikke stille op til et interview om perioden. Men han siger dog til DR Sporten, at han aldrig har gjort noget galt. At han var en hård træner, og at man nogle gange bør fortælle svømmerne ting, som de ikke har lyst til at høre.
Paulus Wildeboer døde i 2014.
DR Sporten har været i kontakt med ni af Sidse Kehlets tidligere kolleger på juniorlandsholdet. De bekræfter alle, at Michael Hinge brugte nedladende kommentarer og foretog offentlige vejninger.
Michael Hinge afviser anklagerne, men ønsker ikke at medvirke i et interview. Han henviser i stedet for til Dansk Svømmeunion.
Direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen Christensen, er blevet forelagt kritikken angående de offentlige vejninger og de nedladende kommentarer.
Hun siger til DR Sporten:
- Det gør mig virkelig ked af det, når jeg hører de her historier, det må jeg bare sige. Der må jeg simpelthen bare lægge mig fladt ned. Det bryder jeg mig slet ikke om at høre, og det er ikke i orden.
Dokumentaren "Svømmestjerner - Under overfladen" kan ses på DR1 mandag d. 22. april kl. 20.45 eller når som helst på DRTV.