Pernille Blume: Datalæk er sårende

Det er unfair, at astmamedicin bliver associeret med doping, siger OL-guldvinder Pernille Blume.

Senest i februar fik Pernille Blume konstateret astma, så hun kunne få fornyet sin godkendelse. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

"Mega unfair".

Sådan siger guldsvømmeren Pernille Blume, efter en formentlig russisk hackergruppe har lækket hendes personlige medicinoplysninger og kaldt det doping.

Hun optræder i data-lækket, fordi hun er testet positiv for stoffet turbutalin, men netop det stof har Pernille Blume fået tilladelse fra det internationale svømmeforbund FINA til at bruge, fordi hun lider af astma, hvilket også fremgår af lækket.

- Det er forfærdeligt at blive associeret med doping på den måde. Jeg er såret, for det har intet med mig at gøre, og jeg synes også, at det er synd for de andre atleter, der er i samme båd som mig, siger hun og kalder det "forfærdeligt", at personfølsomme oplysninger er blevet lækket.

Blev undersøgt i februar

Pernille Blume har tidligere fortalt, at hun har astma. Det har hun haft konstateret siden 2010, hvor hun var 16 år gammel og debuterede på seniorsvømmelandsholdet.

For at få tilladelse hos det internationale dopingagentur, Wada, til at bruge ellers forbudte stoffer - en såkaldt TUE-attest - skal man gennem undersøgelser hos en uvildig læge, der dokumenterer lidelsen.

De undersøgelser fik Pernille Blume foretaget senest i februar, hvor hendes godkendelse skulle fornyes.

- Resultat viser, at jeg har anstrengelsesastma og har behov for min medicin, så jeg kan svømme og trække vejret samtidig, ligesom andre atleter, der ikke lider af astma kan, siger hun.

Hun mener, at hun er hevet ind i en "mudderkastning" mellem russerne og det internationale dopingagentur, Wada, der før OL afslørede omfattende statskontrolleret doping af de russiske atleter.

- Men jeg har hverken afsløret noget i Rusland eller være en del af statskontrolleret doping. Jeg havde ikke regnet med, at Danmark skulle blive hevet ind i det her.