Svensk superstjerne overvejer at droppe OL til fordel for privat svømmeliga

Tidligere dansk verdensmester forstår overvejelserne, men vil ikke gøre det samme.

Sarah Sjöström vandt tre medaljer ved det seneste OL. (Foto: © MICHAEL DALDER, Scanpix)

Penge eller prestige?

Det er dét spørgsmål, som den svenske OL-guldvinder Sarah Sjöström i øjeblikket forsøger at tage stilling til.

Hun er ambassadør for den private svømmeliga International Swimming League (Isl), der for tre år siden blev lanceret af forretningsmanden Ali Khan med en stor investor i form af den ukrainske milliardær Konstantin Grigorishin.

Lanceringen skabte røre i bassinet.

Det første Isl-stævne i december 2018 måtte aflyses, da Det Internationale Svømmeforbund (Fina) meldte ud, at de ikke ville godtage stævnets resultater. Samtidig fulgte en trussel om, at de deltagende svømmer kunne blive mødt af en udelukkelse fra VM i langbane, som Fina arrangerede, hvis de deltog.

Det fik flere svømmere til at sende et sagsanlæg afsted, før Fina til sidst måtte kaste håndklædet i vandet: Trods bølgeskvulp var Isl en realitet.

Ved de private stævner er pengene fine. Ikke enorme, men meget større, end hvis der bliver konkurreret til de stævner, som Den Internationale Svømmeunion afholder.

Og i sidste uge sprang Sarah Sjöström så i vandet og svømmede mod strømmen: Hun meldte ud, at hun godt kunne finde på at prioritere Isl og det stort anlagte finalestævne højere end Finas prestigeprojekt, næste års OL.

- Svømning er mit job, og selvfølgelig skal jeg også tænke på det økonomisk aspekt. Hvis Isl bliver rigtig stort, så er det muligt, at jeg prioriterer det højest, sagde hun til den svenske avis Expressen og fortsatte:

- Der er ingen præmiepenge til OL. Og det er der mange, der ikke forstår. Vinder du OL-guld, så får du nul kroner af Det Internationale Svømmeforbund, lød det med henvisning til, at alle svømmere får penge af Isl, bare de deltager.

Dansk verdensmester forstår udmeldingen

For den danske svømmestjerne Jeanette Ottesen kommer det ikke som den store overraskelse, at Sjöström melder ud, som hun gør.

- Jeg kan sgu egentlig godt forstå hende. Hun har opnået alt inden for svømning. Og nu er hun måske nået til et punkt i karrieren, hvor det handler lidt mere om pengene, siger hun.

Ottesen deltog også selv i Isl sidste år, og hun har også takket ja til invitationen om at deltage i den kommende sæson. Men det betyder ikke, at OL får en lavere prioritet hos hende.

- Nej. Jeg kunne ikke finde på det samme. Min helt store drøm er at komme med til mit femte OL – denne gang som mor. Det er en virkelig stor drøm for både mig og min familie, forklarer hun.

Jeanette Ottesen (Nummer tre fra venstre) var en del af det danske hold, der vandt OL-bronze i 4x100 meter medley i 2016. (Foto: © Dominic Ebenbichler, Scanpix)

I modsætning til Sjöström har Jeanette Ottesen ikke stået øverst på medaljeskamlen ved OL trods fem VM-guldmedaljer.

Og netop OL-guldmedaljen kan blive det afgørende element, der tipper beslutningen til den ene eller anden side, Sjöström.

- Jeg havde hundrede procent sikkert ikke haft overvejelserne, hvis ikke jeg havde OL-medaljen. Men nu er det en anden snak, slår hun fast.

Sarah Sjöstrom vandt OL-guld i 100 meter butterfly ved det seneste OL, mens hun fik sølv i 200 meter fri og bronze i 100 meter fri.