Svømmedirektør stopper efter voldsom kritik i rapport

Pia Holmén stopper som direktør i Dansk Svømmeunion efter uvildig undersøgelse, der bekræfter kritisable forhold i unionen.

Pia Holmén Christensen blev ansat som direktør i Dansk Svømmeunion i 2001. (Foto: © Michael Bothager, Scanpix)

Dansk Svømmeunion stopper samarbejdet med dens mangeårige direktør, Pia Holmén Christensen, efter sagen om kritisable forhold for danske svømmere, oplyser DIF.

Det sker, efter det fredag i en uvildig undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten blev bekræftet, at både Dansk Svømmeunion og Team Danmark har svigtet deres ansvar i forhold til de danske landsholdssvømmere.

Rapporten bekræfter billedet fra DRs dokumentar "Svømmestjerner - Under overfladen", men den tegner desværre også et endnu værre billede af miljøet i dansk elitesvømning under de tidligere trænere Mark Regan og Paulus Wilderboer.

Undskyldning fra svømmeunionen

Lars Jørgensen, bestyrelsesformand i Dansk Svømmeunion, udtaler:

- På vegne af Dansk Svømmeunion vil jeg gerne give en dybtfølt undskyldning til de svømmere og andre tilknyttet dansk landsholdssvømning, der har oplevet den helt uacceptable træneradfærd, vi har hørt om, siger han.

- Dansk Svømmeunions elite- og landsholdsarbejde er et helt andet sted i dag, men vi er i bestyrelsen alligevel blevet enige med vores mangeårige direktør, Pia Holmen, om, at hun stopper som direktør for Dansk Svømmeunion. Det er helt i Pias ånd, at intet må stå i vejen for en fortsat positiv udvikling i dansk svømning, og derfor er Pia også helt indforstået med dette for os drastiske skridt, siger han.

Det var DR Sportens dokumentar 'Svømmestjerner - under overfladen', som i april sidste år kunne afsløre, hvordan en række danske elitesvømmere havde oplevet grænseoverskridende træningsmetoder med ydmygelser, offentlige vejninger og mobning som en del hverdagen i Dansk Svømmeunion.

Det fik Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til at igangsætte en uvildig undersøgelse på kraftig opfordring af den tidligere kulturminister Mette Bock (LA).