Svømmeforbund strammer reglerne og opretter særskilt kategori for transkønnede

Det internationale svømmeforbund, Fina, indfører nye regler for transkønnede i sporten.

For at konkurrere i kvindernes kategori skal man som transkønnet fremover have startet sit kønsskifte, før man er fyldt 12 år. (Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT © Ritzau Scanpix)

Mænd, kvinder og en 'åben' kategori.

Det er de kønskategorier, man fremover kommer til at konkurrere i inden for i international svømning.

Søndag oplyste Det Internationale Svømmeforbund, Fina, nemlig, at man har vedtaget en ny politik, der blandt andet indebærer oprettelsen af en åben kategori, hvor transkønnede ved udvalgte konkurrencer kan dyste mod hinanden.

En sådan oprettelse er aldrig set i sporten før, siger Fina-præsident Husain Al-Musallam, og tiltaget er derfor tiltænkt at skulle vise vejen for andre forbund.

- Fina vil altid byde enhver atlet velkommen. Skabelsen af en åben kategori vil betyde, at alle har mulighed for at konkurrere på eliteniveau, siger Hussain Al-Musallam til forbundets hjemmeside.

Svømmepræsidenten opfordrer i samme ombæring alle atleter til at deltage i udviklingen af den åbne kategori.

Idéen om en åben kategori skal videreudvikles af et udvalg, og det forventes, at der kommer et resultat fra udvalget i december. Det fortæller Pia Johansen, der er formand i Dansk Svømmeunion og har været med på kongressen, hvor beslutningen er truffet.

- Det er klart, at det vil vi følge med interesse herfra, siger Pia Johansen.

Den amerikanske svømmer Lia Thomas, der tidligere har konkurreret som mand, vandt i foråret en konkurrence i kvindekategorien. Det skabte efterfølgende stor debat. (Foto: Brett Davis © Ritzau Scanpix)

Ud over indførelsen af den åbne kategori har Fina også vedtaget nye regler for transkønnedes deltagelse i kvindekategorien. For at kunne konkurrere her skal man have startet sit kønsskifte, før man nået i puberteten eller senest, når man er fyldt 12 år.

- Vi er nødt til at beskytte vores atleters rettigheder til at konkurrere, men vi skal også beskytte retfærdigheden i konkurrencerne ved vores stævner, især i kvindekategorien, siger Husain Al-Musallam.

Det er en relativt markant stramning af reglerne, lyder det fra den danske svømmeformand.

Hun er godt tilfreds med udfaldet, men havde alligevel gerne set en endnu strammere regelændring.

- Jeg vil gerne understrege, at det er ikke det, vi havde set. I den danske bestyrelse havde vi gerne set en mere enkelt løsning, der betyder, at kun biologisk fødte kvinder kan konkurrere i kvinderækken i eliteidrætten, siger Pia Johansen.

Men hun bifalder regelændringen, for hun havde frygtet, at Fina havde truffet en beslutning med større vægt på inklusion frem for sportslig fairness.

- I Fina er der over 200 lande, der skal samle sig, og der er rigtig mange forskellige interesser. Så det her er måske det beste kompromis, der kan nås lige nu, siger den danske svømmeformand.

Femdobbelt verdensmester bifalder beslutning

Det er dog ikke kun i det danske forbund, at Finas nye regler bliver taget pænt i mod.

Den femdobbelte verdensmester Emily Seebohm glæder sig over beslutningen og tror samtidig, den kan have positiv indvirkning på svømmeres lyst til at blive i sporten.

- Det er svært at dedikere sig fuldt ud, når man ikke ved, hvilken retning sporten går. Nu kan vi se fremad. Vi kan alle gå tilbage til den sport, vi elsker med viden om, at vi hopper i poolen til en fair konkurrence, siger den australske svømmer ifølge Reuters.

30-årige Emily Seebohm står noteret for tre OL-guldmedaljer. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix Denmark)

Australierens holdning deles dog ikke af alle.

Allierede atleter, der er en fortalergruppe for LGBT+-personer i sport, er nemlig langt fra tilfredse med Finas beslutning.

- Finas nye kriterier for transkønnede atleter er diskriminerende, skadelige, uvidenskabelige og ikke i overensstemmelse med 2021 IOC-principperne (Den Internationale Olympiske Komité, red.). Hvis vi virkelig ønsker at beskytte kvindesport, skal vi inkludere alle kvinder, skriver gruppen i et Twitter-opslag.

Fina er ikke det eneste internationale sportsforbund, der for nyligt har ændret reglerne for transkønnede atleters deltagelse.

Fredag meddelte også Det Internationale Cykelforbund, UCI, at reglerne for transkønnede ryttere blev strammet. Beslutningen mødte opbakning af Dansk Cykle Union, og det kan du læse mere om her.