Fredag blev på mange måder en skelsættende dag i dansk svømning.
Her kom det nemlig frem i en uvildig undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten, at både Dansk Svømmeunion og Team Danmark har svigtet deres ansvar i forhold til de danske landsholdssvømmere.
Det betød blandt andet en fyring af svømmeunionens mangeårige direktør, Pia Holmen, samt undskyldninger fra både Team Danmark og Dansk Svømmeunion.
For alle involverede parter var det en speciel dag, men især for to, der tidligere har været ofre for de yderst kritisable forhold for danske elitesvømmere, var det en vigtig dag.
- På en eller anden måde blev jeg både glad og ked af det, for det er jo meget, meget sørgeligt både for mig som svømmer og som almindeligt menneske at se, hvor mange mennesker den her svømmetid har gjort stort indtryk på og skadet rigtig mange unge mennesker.
- Men samtidig bliver jeg jo glad for, at der en gang for alle endelig bliver placeret et ansvar, og at der ikke længere er nogen, der kan negligere de svømmere, som har været berørt igennem de sidste mange år, siger Trine Gudnitz, der som ung svømmer fik en særdeles hårdhændet behandlet af den daværende landstræner Paulus Wildeboer.
Den følelse bakkes op af den tidligere EM-finalist Kathrine Jørgensen, der stod frem i DR's dokumentar 'Svømmestjerner - under overfladen'.
- Det var meget overvældende og rørende at følge med i, fordi konklusionerne er så entydige. De giver os ret i det, vi hele tiden har sagt, og det var bare vildt at høre en jurist og to politikere sige.
- Det er skide svært at sætte ord på. Mit lille ar på sjælen er pludselig noget, som mange har en holdning til. Det er bare overvældende. Jeg har svært ved at sætte ord på mine følelser lige nu. Det er dejligt og lettende.
Har sat sine spor
For både Trine Gudnitz og Kathrine Jørgensen er det dejligt, at der i et eller andet omfang er blevet afsluttet et kapitel, og at konklusionen blev så lykkelig, som den kunne blive.
Men historien indtil konklusionen har sat sine spor.
- Der har været noget galt hele vejen rundt, og højt oppe i ledelsen, for vi har jo forsøgt at sige til, hvor vi aldrig er blevet hørt, siger Trine Gudnitz og fortsætter:
- Den måde, jeg er blevet behandlet på, sætter nogle spor hos mig og har sat nogle ar på min sjæl. Og jeg er jo stadig følelsesmæssigt og psykisk påvirket af nogle af de ting, som jeg blev udsat for. Så det er jo noget, jeg kommer til at skulle håndtere resten af mit liv.
Det samme gør sig gældende for Kathrine Jørgensen.
- De her år på elitecenteret har haft stor betydning for mit liv. Også i dag. Jeg er på mit 12. år af min kandidatuddannelse, og jeg haft svært ved at komme igennem. Jeg har rigtig svært ved at gå 100 procent ind i noget, fordi jeg har haft den her angst for, at det ville ende lige så galt, som det gjorde med min svømning.
- Jeg har holdt en distance til alt i mit liv, og det har gjort det svært for mig at passe jobs og passe skole. Jeg har gået meget til psykolog og taget medicin, så det har også haft økonomiske konsekvenser for mig, fordi jeg ikke har kunnet arbejde.
Overvejer at søge erstatning
De psykiske mén slipper de to tidligere svømmere måske aldrig af med, men til gengæld foreligger muligheden for noget økonomisk kompensation.
Mads Øland, direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening, opfordrer nemlig de involverede atleter til at rejse en erstatningssag.
Og selvom det ikke er den første tanke, Triune Gudnitz og Kathrine Jørgensen sad med efterfølgende, er det noget, de vil overveje.
- Det kunne jeg nok godt. Det er ikke noget, jeg har tænkt over, men nu det er blevet bragt på banen, kan jeg godt se, det er noget, jeg nok burde have, og det kunne jeg godt finde på at undersøge, siger Kathrine Jørgensen.
Trine Gudnitz uddyber:
- Vi er jo en lang række svømmere, som på en eller anden måde er blevet er blevet skadet på hver vores vis - nogle fysisk og nogle psykisk. Det er ting, som vi kommer til at deale med resten af vores liv, så det er klart, at det vil betyde noget, hvis man får en eller anden form for erstatning og føle en anerkendelse for, at de ting, man blev udsat for, var forkerte, siger hun og fortsætter:
- Jeg er jo stadig meget påvirket af, hvad der er sket den sidste uge og i dag, men det er jo klart, at når man nu får syn på sagen og ser omfanget af den her sag, så sætter det nogle tanker i gang. Så kan det godt være, at det er den vej, man skal gå. Det vil jeg ikke udelukke, men det kan jeg ikke forholde mig til i dag.
Det var DR Sportens dokumentar 'Svømmestjerner - under overfladen', som i april sidste år kunne afsløre, hvordan en række danske elitesvømmere havde oplevet grænseoverskridende træningsmetoder med ydmygelser, offentlige vejninger og mobning som en del hverdagen i Dansk Svømmeunion.
Det fik Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til at igangsætte en uvildig undersøgelse på kraftig opfordring af den tidligere kulturminister Mette Bock (LA).