Tidligere elitechef var advaret om udskamning af unge svømmere, men greb ikke ind

Tidligere elitechef kaldte aldrig juniorlandstræner til samtale trods flere klager.

Den firedobbelte Danmarksmester Joachim Mortensen fortæller, at han har oplevet, at juniorlandstræneren Michael Hinge udskammede ham og kaldte ham bøsse, da han var på juniorlandsholdet.

DR Sporten har tidligere fortalt, hvordan både voksne og unge elitesvømmerne oplevede udskamning og nedladende kommentarer på landsholdene.

Nu viser det sig, at den tidligere elitechef Lars Sørensen to gange inden for få måneder blev orienteret om forholdene på juniorlandsholdet.

Det skete uden, at han greb ind over for juniorlandstræneren.

Blev kaldt bøsse

Den firedobbelte Danmarksmester Joachim Mortensen fortæller, at han har oplevet, at juniorlandstræneren Michael Hinge udskammede ham og kaldte ham bøsse, da han var på juniorlandsholdet.

- Det var hele tiden. Lige fra om jeg gik på en forkert måde, så lavede han fimsede håndled, svømmede jeg forkert råbte han noget med bøsse. Det var hele vejen rundt. Det var alt, jeg gjorde, der var fimset og bøsset. Jeg var ved at udvikle en identitet og det var langt under bæltestedet, siger Joachim Mortensen.

En ung Joachim Mortensen til svømmestævne.

Til sidst blev kommentarerne for meget for Joachim Mortensen. I lufthavnen på vej til en træningslejr med juniorlandsholdet i 2012 fik den unge svømmer et sammenbrud.

- Lige pludselig sortner det for øjnene, og jeg kan mærke, at jeg ikke skal afsted. Der er noget, der er helt galt. Det blokerer i min krop. Så jeg vælger at dukke hovedet og gå under linjen. Få min bagage udleveret igen og tager hjem, husker Joachim Mortensen.

Varige mén

Efter sammenbruddet søgte Joachim Mortensen psykologhjælp. I et notat sendt til den unge svømmers forældre fastslog den sportspsykologiske rådgiver:

”Udøvere, der hele tiden går på kompromis med egne overbevisninger og føler at deres grænser bliver overskredet, er i risikogruppen for at udvikle stress og udbrændthed – og det kan på længere sigt føre til varige mén.”

Udtalelsen fik Joachim Mortensens forældre til at kontakte den daværende elitechef Lars Sørensen på en mail, som DR Sporten er i besiddelse af.

Efter sammenbruddet søgte Joachim Mortensen psykologhjælp, og hans forældre kontaktede den daværende elitechef Lars Sørensen.

Her skrev de til ham, at deres søn flere gange havde oplevet, at juniorlandstræneren kaldte ham bøsse.

DR Sporten har spurgt den tidligere elitechef, om han reagerede over for den daværende juniorlandstræner, da han modtog mailen.

Lars Sørensen skriver i et svar til DR Sporten, at han ikke husker Joachim Mortensen, og om der skulle have været et særligt forhold med ham.

Kaldte mig fede-Sidse

Men det er ikke den eneste gang, at den tidligere elitechef blev gjort opmærksom på anklager om udskamning på juniorlandsholdet.

DR Sporten har tidligere fortalt om den dengang 14-årige Sidse Kehlet, der også oplevede at blive udskammet af juniorlandstræneren på en træningslejr i Frankrig i 2011.

- Kommentarerne blev mere og mere nedladende. Han ydmygede mig jo foran de andre. Han kaldte mig Fede-Sidse, sagde Sidse Kehlet i dokumentaren Svømmestjerner – under overfladen.

Efterfølgende udviklede Sidse Kehlet livstruende bulimi. En psykologudredning konkluderede, at spiseforstyrrelsen havde sit afsæt i oplevelserne på træningslejren under Michael Hinge.

Træner fik aldrig påtale

Også i denne sag blev den tidligere elitechef orienteret, viser en mail, som DR Sporten er i besiddelse af. Det skete bare få måneder efter sagen om Joachim Mortensen.

DR Sporten har været i kontakt med Lars Sørensen. Han husker ikke, at Michael Hinge blev udpeget som hovedårsagen til Sidse Kehlets spiseforstyrrelse.

Michael Hinge skriver til DR Sporten, at han aldrig har kaldt Sidse Kehlet for Fede-Sidse eller Joachim Mortensen bøsse. Han har som træner påtalt, når Joachim Mortensen satte sig uden for fællesskabet, men intet andet.

Han skriver desuden, at han aldrig har fået en påtale fra sin nærmest chef Lars Sørensen. Hverken om disse to sager eller om andre.

Bøsse-kommentar fortsatte

Forældrenes henvendelse til Lars Sørensen gjorde da heller ingen forskel for Joachim Mortensen. Han oplevede, at Michael Hinge fortsatte med at kalde ham bøsse, indtil han stoppede på juniorlandsholdet.

- Det fortsætter fra jeg starter til jeg slutter. Det ophører ikke på noget tidspunkt. Jeg tænkte, at det var fuldstændig vanvittigt, at det fortsatte. Når du er ved at udvikle en identitet, kan du ikke bare sige nå ja. Ordet bøsse var groft at bruge, siger Joachim Mortensen.

Svømmeunionens direktør Pia Holmen skriver til DR Sporten, at hun dengang hverken kendte til sagen om Sidse Kehlet eller sagen om Joachim Mortensen.

Efter DR Sportens henvendelse skriver direktøren, at hun har fået bekræftet, at der har været en sag, hvor Michael Hinge kaldte Joachim Mortensen bøsse.

Pia Holmen understreger, at hun er ked af de to sager, der aldrig burde have fundet sted.

Michael Hinge var juniorlandstræner i unionen fra 2005 til 2014. Lars Sørensen var elitechef fra 2003 til 2012. Pia Holmen har været direktør siden 2001.