Tysk svømmetræner trækker sig: Anklages for voldtægt, manipulation og mobning

Stefan Lurz benægter alle anklager.

Stefan Lurz var manden bag 18 VM- og 23 EM-medaljer i svømning i åbent hav. (Foto: imago sportfotodienst via www.im © imago images/Camera 4)

I første omgang sendte det tyske svømmeforbund, DSV, Stefan Lurz på orlov. Senere samme dag, i fredags, trak svømmelandstræneren sig fra posten for at 'beskytte svømmeforbundets image'.

Anklagerne mod den nu tidligere træner er hårde. Det tyske medie SPIEGEL har samlet vidneudsagn fra en række piger, der igennem ti år har været ofre for en seksuel kultur under Stefan Lurz.

Den 43-årige er nu færdig som landstræner for svømning i åbent hav.

En række afsløringer har vakt røre i svømmesportens andedam de seneste år. Herhjemme kom det i DR-dokumentaren Svømmestjerner – under overfladen frem, at danske svømmere i en årrække blev chikaneret, ydmyget og mobbet.

Nu kan det gå samme vej for Stefan Lurz, der er blandt de mest succesfulde trænere i tysk svømning. Han står bag to OL-medaljer, ti VM-guldmedaljer og ni ved EM. Fire gange er han af sine tyske svømmetrænerkolleger blevet kåret til Åres Træner.

Ifølge anklagerne har Stefan Lurz opfordret pigerne til at sende seksuelle billeder – ligesom han selv har sendt til dem. Flere piger fortæller, hvordan han har begået seksuelle overgreb i sin lejlighed og på træningslejre.

Beskyldningerne fra SPIEGEL har igangsat en efterforskning hos det tyske svømmeforbund, der har videregivet alle oplysninger til anklagemyndigheden. De har kontaktet redaktøren hos SPIEGEL for at få navnene på de anonyme kilder samt billedbeviser af de beskeder, Stefan Lurz skulle have sendt til de mindreårige svømmere.

Stefan Lurz var med det tyske landshold til VM i Ungarn i 2017. (Foto: Axel Heimken)

Ti år med magt og misbrug

Efternavnet Lurz er en stor fisk i tysk svømning. Stefan selv har været landstræner siden 2006, og indtil 2018 var han administrerende direktør i Würzburgs svømmeforbund – basen for landsholdets svømmere. Han var træner for sin lillebror Thomas, der udover at være den mest vindende svømmer i åbent hav i tysk historie også vandt en OL-sølvmedalje i 2012.

Stefan Lurz er en mand med magt. Og den udnyttede han angiveligt. I anklagerne har fem piger fortalt deres direkte beretning om, hvordan Stefan Lurz misbrugte sin stilling som svømmetræner til at begå seksuelle overgreb. Flere har talt ind i samme billede.

Af frygt for deres videre svømmefærd har de alle ønsket at være anonyme. Men det tyske medie har forelagt beviserne for svømmeforbundet – og svømmerne taler alle ind i samme billede.

Allerede for ti år siden blev Stefan Lurz anklaget for at have voldtaget en 15-årig svømmer på en træningslejr i Singapore. Efter hun fortalte om episoden og viste tilsendte penis-billeder til sin mor, blev det meldt til politiet. Men alle anklager blev trukket tilbage, og Stefan Lurz fortsatte som landstræner for svømning i åbent hav.

Foruden overgreb går anklagerne fra SPIEGEL på psykologisk manipulation og mobning. Stefan Lurz mobbede angiveligt pigerne med deres vægt. Han forærede gaver som iPhones til dem, der viste ham støtte. En af pigerne fortæller, hvordan han kørte hende psykisk over.

Og i dag skammer en af pigerne sig over, at hun ikke gjorde mere for at stoppe chikanen dengang. Ens for dem alle er, at de godt ved hvorfor.

Pigerne fortæller, at landstræneren ikke ville snakke med dem, hvis de ikke opførte sig, som han ønskede. Nogle gange isolerede han dem og trænede dem ikke på lige fod med resten af holdet. I særtilfælde trænede han dem slet ikke.

Den psykologiske manipulation har resulteret i alvorlige problemer. Spiseforstyrrelse, selvmordstanker, psykologhjælp er nogle af de konsekvenser det har haft for de unge svømmere.

Det tyske svømmeforbund ønsker at komme til bunds i sagen – og Stefan Lurz er ikke længere landstræner.

- Vi vil skabe en observationskultur, der tilskynder de berørte at tale om deres situation, afskrækker potentielle gerningsmænd og dermed beskytter alle sportsaktører mod seksuel vold, skriver forbundet på sin hjemmeside.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter