Viktor Bromer: Jeg var sur og træt af at være sur og træt

Den danske butterfly-svømmer har ændret sin mentale tilgang til svømning.

Viktor Bromer har ændret sin adfærd, når resultaterne ikke går hans vej. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)

Viktor Bromer var glad og smilende, efter det onsdag aften blev til en syvendeplads på 200 meter butterfly ved VM i Budapest. Sådan ville han ikke have reageret for blot et halvt år siden, hvor et for stort fokus på resultaterne ofte sendte danskeren ned i kulkælderen efter konkurrencer.

Glæden over syvendepladsen i Budapest står i skærende kontrast til den irritation og ærgrelse, som Viktor Bromer blev ramt af under OL i Rio, hvor han ellers klarede sig en smule bedre med en sjetteplads på samme distance i finalen.

- Selvom jeg fik en sjetteplads ved OL, så synes jeg, at det var helt forfærdeligt. Jeg havde forventet meget mere af mig selv og gravede mig derefter ned i et mentalt sort hul, fortæller Viktor Bromer.

- Efter jeg havde svømmet mit løb, ville jeg bare gerne hjem fra OL, og jeg endte også med at tage hjem, så hurtigt jeg kunne.

Nyt syn på sine præstationer

Efter hjemkomsten fra OL var næste store opgave VM på kortbane i Canada. Her sluttede Viktor Bromer endnu engang på sjettepladsen, og endnu engang kom de mentale djævle på besøg i hovedet.

- Jeg følte, at det bare ikke var godt nok, og at det hele var noget værre noget.

Efter turen til Canada var det tid til at slappe lidt af efter et hårdt program for danskeren. Pausen fra vandet og tid til refleksion ledte Viktor Bromer frem til én konklusion:

- Mens jeg holdt min pause efter VM indså jeg pludselig, at jeg var sur og træt af at blive sur og træt over mine løb.

Det fik ham til at se sine præstationer i et andet lys. Pludselig var det ikke så vigtigt at sammenligne sig direkte med sine konkurrenter. I stedet forsøger han nu at fokusere på sig selv, og hvad han kan forbedre.

- Jeg har altid tænkt, at man kan få noget af vide så mange gange, som nogle har lyst til at fortælle det til en. Men man kan aldrig rigtig lære, før man indser det selv.

- Jeg indså selv, at jeg var nødt til at ændre mit perspektiv på mine præstationer, og det har hjulpet mig rigtigt meget.

Skal finde sin fysiske form igen

Tilbage til den smilende Viktor Bromer efter onsdagens finale på 200 meter butterfly. Efter at være kommet op af vandet fortalte han, at han var i suveræn mental form, men at hans fysiske form ikke er på samme niveau som inden OL.

Derfor skal han nu hjem og tilbage i arbejdstøjet. Den mentale styrke skal nemlig meget gerne kobles sammen med en tilsvarende fysisk styrke.

- Jeg føler, at jeg er kommet rigtigt langt med at se på tingene i et andet perspektiv. Jeg ser sejrene i de ting, jeg laver, og så fokuserer jeg på de ting, jeg skal arbejde videre med.

Den fysiske form skal nok komme, er han sikker på, og det er heldigvis noget lettere end at få styr på den mentale del.

- Nu skal jeg hjem og finde en bedre rytme, end jeg har haft det seneste års tid. Jeg skal have fundet nogle gode træningsvaner, der gavner mig, og så holde dem i en længere periode. Så skal formen nok komme til sidst, siger Viktor Bromer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter