Sydkorea

Sydkorea drager af sted til den sjette VM-slutrunde i træk efter en komfortabel andenplads i kvalifikationen.

Efter de euforiske scener for fire år siden er det igen blevet hverdag for det sydkoreanske fodboldlandshold. Dengang gik millioner af koreanere amok i et massehysteri, da Sydkorea ved VM på hjemmebane sensationelt klarede sig helt frem til semifinalen. Blandt andet slog det asiatiske mandskab ved hjælp af teknisk godt spil og massiv dommerhjælp fodboldstormagter som Spanien og Italien ud af turneringen.

Med en fjerdeplads leverede Sydkorea et resultat langt over forventet, og nu regner den fodboldtossede befolkning med, at deres helte under alle omstændigheder klarer sig videre fra den indledende runde i Tyskland. Men det kan sagtens gå galt, for den massive opbakning tribunerne er ikke længere til stede, og de seneste års præstationer giver ikke grobund for optimisme.

Holdets daværende træner, Guus Hiddink, blev folkehelt i Sydkorea, og han kunne have fået hvilken som helst politisk post i landet, hvis han havde lyst. Han valgte dog at vende hjem til hollandsk klubfodbold, og det har ikke været nemt at efterfølge Hiddink på grund af hollænderens enorme popularitet. Et par dårlige kampe, og så er der udskiftning på trænerposten, hvilket har medført, at Sydkorea i fire år efter Guus Hiddink har haft tre forskellige landstrænere.

Interessen for fodbold i Asien og især i Sydkorea er enorm. Det gælder ikke så meget den hjemlige liga, men så snart det drejer sig om de store spillere fra Europa og Sydamerika, så er sydkoreanerne helt oppe på mærkerne. Og når de først er helt deroppe, så er de tilbøjelige til at tage tegnebogen frem og købe en fodboldtrøje eller en klubsouvenir. Derfor er sydkoreanske spillere interessante for udenlandske klubber, da salget af merchandise stiger voldsomt, i samme øjeblik klubberne skriver kontrakt med en asiat. Det har givet flere af de asiatiske spillere tilnavnet "t-shirt", fordi deres primære berettigelse i klubben er at accelerere trøjesalget.

Anderledes ser det dog ud for en spiller som sydkoreanske Park Ji-Sung, der til daglig spiller i den engelske storklub Manchester United. Han spillede i sidste sæson fremragende for PSV Eindhoven, som han var med til at spille i semifinalen i Champions League, og han blev købt af Manchester United for at styrke holdet - og så sælger han selvfølgelig stadig trøjer.

Sydkoreas VM-trup: Mål

: Lee Woon-Jae, Suwon Samsung, Kim Young-Kwang, Chunnam Dragons, Kim Yong-Dae, Seongnam Ilhwa.

Forsvar

: Lee Young-Pyo, Tottenham, Kim Dong-Jin, FC Seoul, Kim Jin-Kyu, Jubilo Iwata, Kim Sang-Shik, Seongnam Ilhwa, Kim Young-Chul Seongnam Ilhwa, Song Chong-Gug, Suwon Samsung, Choi Jin-Cheul, Chonbuk Hyundai, Cho Won-Hee, Suwon Samsung.

Midtbane

: Park Ji-Sung, Manchester United, Kim Nam-Il, Suwon Samsung, Lee Ho, Ulsan Hyundai, Baek Ji-Hoon, FC Seoul, Lee Eul-Yong Trabzonspor, Kim Do-Heon, Seongnam Ilhwa.

Angreb

: Ahn Jung-Hwan, Duisburg, Cho Jae-Jin, Shimizu S-Pulse, Lee Chun-Soo, Ulsan Hyundai, Chung Kyung-Ho, Gwangju Sangmu, Park Chu-Young, FC Seoul, Seol Ki-Hyeon, Wolverhampton.

 

Optimismen er fortsat stor i Sydkorea, som jo blev nummer fire ved VM for fire år siden.

 

Facebook
Twitter