20-årige Francesca er født med otte fingre og syv tæer: Nu er hun blandt verdens bedste tennisspillere

Efter mange års kamp med sit handikap kvalificerede Francesca Jones sig onsdag til sin første Grand Slam-turnering.

Francesca Jones er født med otte fingre og syv tæer. Som barn fik hun at vide, at hun aldrig kunne blive tennisspiller. Nu har hun kvalificeret sig til Australian Open. (Foto: Leon Neal)

Da Francesca Jones var otte år, fik hun at vide af en læge, at hendes største drøm aldrig ville gå i opfyldelse.

’Du bliver aldrig tennisspiller’, var beskeden til Francesca Jones, som er født med kun otte fingre og syv tæer.

Men efter mange års stædig kamp for at trodse sit handikap og modbevise lægens ord, kvalificerede hun sig onsdag til en af verdens største tennisturneringer, Australian Open.

Det er den foreløbige kulmination på hendes usandsynlige karriere som tennisstjerne.

Da drømmen onsdag gik opfyldelse, og kvalifikationen til hendes første Grand Slam-turnering blev en realitet, ringede hun grædende til sine forældre.

- De kunne ikke sige særlig meget. Alt, jeg kunne høre, var gråd og jubelråb og min hund, som gåede i baggrunden. Det var et meget emotionelt opkald, fordi vi åbenlyst har gennemgået meget sammen, siger Francesca Jones.

Francesca Jones er født med fire fingre på hver hånd. I februar skal hun spille sin første Grand Slam-turnering. (Foto: Leon Neal)

Modbeviser lægernes dom. Eller...

Hun er født med den sjældne sygdom Ektrodaktyli-ektodermal dysplasi, som blandt andet kan medføre misdannelser på hænder og fødder.

Francesca Jones har fire fingre på hver hånd, fire tæer på venstre fod og tre tæer på højre fod. I sin barndom tilbragte hun meget tid på hospitaler. Flere end ti gange har hun været på operationsbordet på grund af sit fysiske handikap.

I skolen blev hun drillet, fordi hendes hænder så ”mærkelige” ud. Og lægerne fortalte hende, at hun skulle droppe sin barnedrøm om at blive professionel tennisspiller. På grund af de manglende fingre kunne Jones som barn ikke gribe ordentligt om en tennisketsjer, og på grund af de manglende tæer havde hun svært ved at holde balancen.

Men Francesca Jones nægtede at give op. Som niårig flyttede hun hjemmefra uden sine forældre og byttede barndomsbyen Bradford ud med Barcelona, hvor hun begyndte på et træningsakademi.

Nu har hun kvalificeret sig til en Grand Slam, tennisverdens fornemmeste turneringer.

På vej dertil vandt hun alle tre kampe i kvalifikationsturneringen i Dubai, alle mod spillere højere placeret på verdensranglisten end hende selv. Den sidste og afgørende kvalifikationskamp onsdag vandt hun overbevisende 6-0, 6-1 mod kinesiske Lu Jia-Jing.

- Man kan sige, at jeg har modbevist lægerne. Og en hel del andre mennesker også, er jeg sikker på, sagde hun efter kampen.

- Eller ved du hvad… Jeg går faktisk ikke op i at modbevise folk. Jeg vil hellere bevise noget, vende perspektivet om. Det første (at modbevise, red.) handler om at få hævn, og jeg spiller ikke for at få hævn.

- Grunden til at jeg forsøger at opnå store ting i sporten, er fordi jeg forhåbentlig kan inspirere andre. Det vil være fantastisk, hvis jeg kan have en positiv indflydelse på børn og voksne, som er i en lignende situation som mig, siger Francesca Jones.

Alle har svagheder - medmindre du er Cristiano Ronaldo

Med kvalifikationen til Australian Open kan Francesca Jones nu se frem til at rykke op som nummer 217 på verdensranglisten. På samme tidspunkt sidste år lå hun nummer 352.

Deltagelsen i Australien Open kommer også til at indbringende hende minimum 300.000 kroner. Den klart største præmiecheck indtil videre i hendes karriere.

Francesca Jones har knækket koden til at toppræstere på tennisbanen på trods af sine fysiske udfordringer.

- Selvfølgelig giver mine handikap mig ekstra udfordringer, og her er balancen nok det mest markante problem. Når man ikke har det fulde antal tæer på fødderne, så er det svært at lægge det nødvendige tryk på banen under duellerne, men det er noget, jeg arbejder meget med. Min krop er jo heller ikke bygget til at være atlet, så der skal meget træning til at kompensere for de ting, siger hun.

- Jeg har brugt meget tid på at styrketræne, så mine muskler bedre kan støtte mine, jeg vil ikke kalde det mine mangler, men de svagheder, jeg har. Men jeg tror, at alle mennesker har fysiske svagheder, medmindre du er Cristiano Ronaldo eller sådan noget.

Begyndelsen på noget større

Når Australien Open skydes i gang 8. februar, er det med Francesca Jones på deltagerlisten. Side om side med navne som Serena Williams og Rafael Nadal.

Det er den foreløbige kulmination på Francesca Jones’ usandsynlige himmelfart blandt tennisstjernerne. Men det er ikke afslutningen, siger hun. Det er kun begyndelsen på endnu større resultater, som venter forude.

- Jeg har så meget mere, som jeg gerne vil opnå, og det her er kun begyndelsen på min rejse. Det er endnu en trædesten på min vej. Jeg tænker på ingen måde, at ”nu har jeg klaret den”, og det var det, siger Francesca Jones.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter