25-årig kan gøre søndag til en stor sportsdag for Italien, hvis han ødelægger Djokovic' rekordjagt

Herrernes Wimbledon-finale står mellem en debutant og en levende tennis-legende, der er på jagt efter endnu en titel.

Novak Djokovic skal søndag forsøge at hente sin 20. Grand Slam-titel, så han når op på siden af Rafael Nadal og Roger Federer. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Ritzau Scanpix)

Roger Federer: 20 Grand Slam-titler. Rafael Nadal: 20 Grand Slam-titler. Novak Djokovic: 19.

Den serbiske tennisspiller - 34-årige Djokovic - jagter et historisk resultat i søndagens Wimbledon-finale, for han tangerer de to største konkurrenters rekorder, hvis han vinder over sin 25-årige modstander, italienske Matteo Berrettini.

Og alle muligheder er til stede søndag.

Roger Federer nåede i år kun til kvartfinalen, mens Rafael Nadal havde meldt afbud for at skåne sin krop.

Berrettini er den første italiener, der nogensinde har spillet sig frem til en singlefinale i den legendariske tennisturnering, og han er samtidig den første italienske mand, der når en grand slam-finale siden 1976, da Adriano Panatta vandt French Open.

Det er såmænd Berrettinis første Grand Slam-finale overhovedet, mens Novak Djokovic står der for 30. gang og er forsvarende mester.

Skulle Berrettini vinde, kan der omvendt være udsigt til en meget stor dag for italiensk sport, når hele to begivenheder finder sted på perfekt trimmede græsbaner i London: EM-finalen i fodbold på Wembley og den her finale i herrernes 2021-udgave af tennisturneringen Wimbledon.

Folk vil gerne se en 'underdog' vinde

Til wimbledon.com sagde Novak Djokovic efter sin semifinalesejr over canadiske Denis Shapovalov, at han i Berrettini forventer at møde en modstander i topform.

- Han har allerede haft bemærkelsesværdige resultater i de største turneringer og nogle store sejre mod verdens topspillere. Jeg forventer, at han er på et rigtig højt niveau, for det er dét, han har leveret de seneste uger.

Djokovic er klar over, at publikum måske kommer til at heppe på Berrettini, fordi han er 'underdog'.

- Folk kan godt lide at se nogen vinde, som er 'underdog' eller måske ikke forventes at vinde. Én, som ikke er favorit. Men forhåbentlig kan folk også erkende vigtigheden af denne kamp for mig, og den historie, der er på spil, sagde han med henvisning til sin mulighed for at hente den 20. Grand Slam-titel.

Den tidligere toptræner og tenniskommentator på Eurosport, Michael Mortensen, kalder Berrettini for en spændende spiller, som han forventer meget af.

- Han har gjort sig særdeles godt bemærket de seneste tre år. Ikke mindst her i 2021, hvor han vandt forturneringen til Wimbledon, Queens Club. Han er inde i en sejrsstime lige nu, som understreger, at han er ved at etablere sig blandt de allerbedste i verden, siger Michael Mortensen til DR Sporten.

Matteo Berrettini spillede sig i finalen, da han fredag mødte polske Hubert Hurkacz i en kamp, der endte 6-3, 6-0, 6-7, 6-4. (Foto: Neil hall © Ritzau Scanpix)

'Han mestrer det elegante og det brutale'

Matteo Berrettini kan spille på alle underlag, men hans spidskompetence er grus, og derfor er Michael Mortensen en anelse overrasket over, at italieneren nu står i sin første Grand Slam-finale på en græsbane.

- Det viser, at han er en alsidig spiller, og så er han desuden i god fysisk form, han er meget offensivt insisterende, han har en monster-forhånd, en god baghånd, han er ferm ved nettet og skarp til at vurdere, hvornår han skal gå frem. Han mestrer både det elegante og det brutale i spillet, siger Michael Mortensen.

Berrettini har altså de spillemæssige kvaliteter på plads til at besejre overmagten i skikkelse af Novak Djokovic, men uanset hvad kommer han til at så over for en regerende mester med et frygtindgydende vindergen.

- Djokovic er ligesom Rafael Nadal så god, at det er direkte intimiderende for alle modstandere på ATP-touren, når de står over for ham. Han har en aura omkring sig, som gør, at det alene mentalt er en kæmpe udfordring for en anden spiller at skulle op imod ham, siger Michael Mortensen.

- Hvordan vil du beskrive ham for folk, der måske ikke kender ham?

- Jamen, Novak Djokovic er bare på alle måder en helstøbt spiller med et tårnhøjt bundniveau. Han har alle slag til rådighed, og han administrerer sit spil til perfektion. Jeg kan godt frygte lidt, at Matteo Berrettini bliver duperet over situationen, fordi der er så stor bevågenhed fra medier og millioner af tilskuere verden over. Det skal han kunne abstrahere fra.

- Der er ingen tvivl om, at han skal finde noget ekstraordinært frem og spille sin karrieres bedste kamp, mens Djokovic skal underpræstere, hvis vi skal se en overraskelse i finalen. Djokovic er hundrede procent opsat på at løse den her opgave, så han kan tangere de to andres rekord med de der 20 Grand Slam-titler. De titler er det eneste, der betyder noget for ham fremadrettet, siger Michael Mortensen.

Matchen mellem italieneren og serberen begynder klokken 15 dansk tid. Kampen kan ses på TV2 Sport.

FacebookTwitter