Angsten fik Osaka til at tage en pause. Nu kribler det igen i fingrene: 'Jeg kommer til at spille igen'

Tennisstjernen Naomi Osaka åbner for et snarligt gensyn med tennisbanen.

Lysten til at træde ind på verdens største tennisarenaer er igen begyndt at spire hos 23-årige Naomi Osaka. (Foto: Robert Deutsch © Ritzau Scanpix)

Bægeret var hverken halvt fyldt eller halvt tomt. Der var intet tilbage, overhovedet. Derfor valgte tennisstjernen Naomi Osaka tidligere på måneden at tage en pause fra sporten.

Japaneren har åbent fortalt, hvordan hun i lang tid har kæmpet med depression og mentale udfordringer på grund af det enorme pres.

Den tidligere verdensetter kan dog være på vej tilbage, siger hun i TV-programmet The Shop på HBO med basketballspilleren Lebron James i værtsrollen.

- Jeg ved, at jeg kommer til at spille igen, siger Naomi Osaka i TV-programmet.

- Formentlig snart, tilføjer Osaka.

Hun har fået sin "kløe", den kriblende fornemmelse i fingrene, tilbage.

- Det betyder ikke noget, om jeg vinder eller taber. Men jeg vil få glæden af at være tilbage på banen.

Naomi Osaka (billedet) røg ud af US Open i tredje runde til den 19-årige canadier Leylah Fernandez tidligere på måneden. Fernandez gik hele vejen til finalen, hvor hun tabte til Emma Raducanu. (Foto: Frank Franklin II)

En af de ting, der fik Naomi Osaka til at lukke sig inde, var medierne, og tidligere i år havde tennisspilleren tre måneder, hvor hun ikke deltog i officielle pressemøder. En beslutning, Osaka senere begrundede med, at hun blev 'ramt af voldsomme bølger af angst', når hun satte sig foran mikrofonerne.

Også 18-årige Emma Raducanu, årets US Open-vinder, har talt om presset i toptennis, efter at hun ved Wimbledon måtte trække sig i fjerde runde på grund af vejrtrækningsproblemer.

Tennislegende vil have en revolution

Både Osaka og Raducanu tilhører det nye kuld af sportsstjerner, og de gennemlever uden tvivl et andet og langt større pres end tidligere generationer, mener den 20-dobbelte grandslamvinder, Roger Federer.

Han synes faktisk, at presset er blevet for stort.

- Jeg fulgte Emma Raducanus fantastiske turnering ved Wimbledon og har også fulgt Naomi Osaka de seneste år. Det har været fantastisk, begges historier. Men det gør ondt, når du ser, hvad der sker og når de ikke har det godt. Stressen er enorm. Og jeg tror, at meget af det har med sociale medier at gøre, siger 40-årige Federer til GQ Magazine.

Da den schweiziske elegantier begyndte sin karriere, var der hverken selfies fra træningslokalet eller Q&A's på Instagram. Han havde måske en hjemmeside, men det var også det.

De seneste ti år har sociale medier imidlertid overtaget alt, siger han.

Tennisstjernen Roger Federer har - sammen med Novak Djokovic og Rafael Nadal - rekorden for flest grandslamsejre hos mændene. 20 styk. Lige nu er schweizeren dog ude på grund af en knæskade. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)

Samtidig mener Roger Federer, at der skal ændres ved de gængse presserutiner. Selvsamme mekanismer, Naomi Osaka har været ude og kritisere. Japaneren skrev på Instagram, at hun ikke ville høre det samme spørgsmål igen og igen.

Her er Federer helt på bølgelængde med sin kollega.

- Jeg tror, at jeg er en af de atleter, der har haft mest med pressen at gøre - nogensinde!, siger schweizeren.

- Det er altid det samme. Altid.

Løsningen findes et sted i samarbejdet mellem spillere, turneringsarrangører og journalister, mener Roger Federer. Parterne bør sætte sig ned sammen og finde ud af, hvordan de får det til at fungere bedst muligt.

- Vi har brug for en revolution. Eller i det mindste en evolution af det, vi har i dag. Jeg synes, at vi er nødt til at hjælpe og coache den yngre generation mere.

- Jeg kan slet ikke forestille mig at have gennemlevet første del af min karriere med sociale medier. Jeg har ingen idé om, hvordan jeg ville have håndteret det, siger Roger Federer.

Selvom Federer har en dårlig dag, er ked af det, skal han stadigvæk opføre sig på en bestemt måde, gemme sig bag en professionel facade, når han møder verdenspressen.

- Vi skal huske, at tennisspillere er atleter og professionelle, men vi er også mennesker.

FacebookTwitter