Naomi Osaka græder på banen, mens hele verden ser på: 'Hun kæmper en kamp i kampen'

I morgen gør Naomi Osaka comeback på tennisbanen, efter at hun i sidste uge begyndte at græde midt under en kamp.

Tennisstjernen Naomi Osaka har flere gange talt om det pres og den angst, der for hende følger med at være atlet på topniveau. (Foto: Tony O'Brien © Ritzau Scanpix)

- Du stinker!

- Du er dårlig!

Hvordan ville du reagere, hvis du pludselig blev råbt ad og latterliggjort på din arbejdsplads, mens dine kolleger stod og så på?

Og hvordan ville det få dig til at føle, hvis det blev tv-transmitteret direkte til hele verden?

Den 24-årige verdensstjerne Naomi Osaka brød ud i gråd, da hun i sidste uge følte sig offentlig ydmyget.

- Naomi, du stinker!

Sådan råbte en tilskuer i kampens begyndelse, da Naomi Osaka gik på banen i den prestigefyldte turnering Indian Wells.

Fornærmelsen blev hørt af millioner af tv-seere, tusindvis af tilskuere på stadion og Osaka selv, som blev hårdt ramt af ordene. Tårerne begyndte at trille, Osaka gik i baglås på banen og tabte første sæt 6-0.

Det endte som et klart nederlag til russiske Veronika Kudermetova. Og det har siden skabt stor debat i tennissporten. Opmærksomheden på Naomi Osaka er derfor skærpet, når japaneren i morgen tager hul på storturneringen Miami Open.

- Jeg er stolt af mig selv, fordi jeg er nået til et punkt i mit liv, hvor jeg vælger at være tro mod mig selv i de svære øjeblikke, skrev Osaka på Twitter efter episoden.

  • Naomi Osaka måtte tørre tårerne væk under sin kamp i Indian Wells i sidste uge, da en tilskuer råbte af hende. (Foto: Jayne Kamin-Oncea © Ritzau Scanpix)
  • - Naomi, you suck, råbte en tilskuer i kampens begyndelse. (Foto: JOHN G MABANGLO © Ritzau Scanpix)
  • En af turneringens officials tilså Osaka, da hun begyndte at græde efter tilråbet fra tilskuerpladserne. (Foto: Clive Brunskill © Ritzau Scanpix)
  • Også efter nederlaget kæmpede Osaka med tårerne. (Foto: Matthew Stockman © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Men burde Osaka som topatlet være mere hårdfør? Og er hån og nedsættende kommentarer bare en uundgåelig del af pakken som verdensberømt sportsstjerne?

Det mener i hvert fald de to mandlige topspillere Andy Murray og Rafael Nadal. De understreger begge, at de har stor sympati for Osakas reaktion - men at tilråb fra tilskuere er name of the game.

- Jeg har ondt af Naomi, fordi hun tydeligvis blev påvirket, men tilråb har altid været en del af sporten. Så man er nødt til at være forberedt på det og være i stand til at tolerere det, siger Andy Murray.

- Vi er meget heldige mennesker, som får fantastiske oplevelser, fordi vi er tennisspillere. Selvom det kan lyde hårdt, så skal vi være forberedt på den slags, siger Rafael Nadal.

Russiske Daniil Medvedev, som ligger nummer to på herrernes verdensrangliste, mener også, at tilskueres spydige tilråb bør være en tilvænningssag for topspillere. Men han påpeger, at det ikke bliver nemmere at håndtere, fordi man er rig og berømt.

- Nogen fans tænker måske, at vi for fanden tjener millioner og burde være indstillet på alt, der følger med. Men vi er stadig bare mennesker, som nogle gange har det dårligt og andre gange har det godt.

Daniil Medvedev kritiserede tidligere i år tilskuerne ved Australian Open, fordi de buhede af ham i finalen mod publikumsfavoritten Rafael Nadal. (Foto: MORGAN SETTE © Ritzau Scanpix)

Det er langt fra første gang, at Naomi Osaka trækker overskrifter og skaber debat om tennisspilleres mentale sundhed.

Sidste år trak Osaka sig fra grandslam-turneringerne French Open og Wimbledon på grund af problemer med social angst og depression.

Hun udeblev fra pressemøder, fordi hun blev 'ramt af voldsomme bølger af angst', når hun satte sig foran mikrofonerne. Og hun udgav en klumme i det amerikanske nyhedsmagasin Time Magazine med titlen ’It´s O.K. to not be O.K.’ – Det er ok ikke at være ok.

Osaka er blevet hyldet for at sætte fokus på mental sundhed i eliteidræt. For topatleter er ikke traditionelt kendt for at skilte med deres sårbarhed.

Efter hendes tårevædede exit ved Indian Wells i sidste uge delte hun et telefonnummer på sin Twitter-profil. Et telefonnummer til en selvhjælps-hotline oprettet af amerikanske studerende. Ringer man op, får man blandt andet følgende muligheder:

Tast 1, hvis du føler dig sur, frustreret eller nervøs.

Tast 3, hvis du trænger til en peptalk fra børnehavebørn.

En uge efter Osakas seneste kamp, som endte i tårer, skal hun nu på banen igen. Det bekymrer Michael Mortensen, som er tennisekspert hos Eurosport.

- Ved flere kampe i år har det været tydeligt, at hun ikke har været i balance med sig selv. Jeg kan godt være i tvivl om, hvorvidt hun lige nu er et sted mentalt, hvor det er forsvarligt at sende hende på banen. Hun kæmper en kamp i kampen, og man kan se, at hun glæder sig til at komme af banen, siger Michael Mortensen.

Osaka har i år vundet seks kampe og tabt tre. (Foto: JOHN G MABANGLO © Ritzau Scanpix)

Tidligere i år rangerede det amerikanske erhvervsmagasin Forbes tennisstjernen som verdens bedst betalte kvindelige atlet med en årsindkomst på omkring 385 millioner kroner. Hun er nærmest blevet en industri på to ben.

Med store sponsoraftaler og en stor stab af ansatte, der rejser med hende verden rundt, følger også et ansvar, som kan gøre det vanskeligt at trække stikket, forklarer Michael Mortensen, som selv har været træner for den kinesiske grandslam-vinder Li Na.

- Når man er blevet en del af den kommercielle tennistop, er det ikke bare sådan lige at trykke pause eller stop. Derfor er det også vigtigt, at man er omgivet af de helt rigtige personer, der kan hjælpe en med at navigere og komme helskindet igennem det brutale maskineri, som sporten kan være, siger Michael Mortensen.

- De mennesker, der er omkring Osaka, lader ikke til at være klædt på til at klæde Osaka på. Det pres og de forventninger, der er til hende, kan ikke fjernes. Hun skal have de rigtige redskaber til at håndtere det, og det mangler hun lige nu.

- Når Osaka er i balance med sig selv, er hun stadig en af verdens bedste spillere, men lige nu rasler hun ned ad verdensranglisten, og hun er åbenlyst ikke fortrolig og tilpas med at gå på banen.

Drømme som familieforetagende

Naomi Osaka har tidligere beskrevet, at hendes karriere som tennisspiller i lige så høj grad er et resultat af hendes forældres ambitioner som hendes egne.

- Det eneste, jeg tænkte på, var, at min mor skulle være glad, og at hun ikke skulle arbejde. Det var hele pointen med at spille tennis for at være ærlig. At jeg skulle blive mester, så vi ikke blev fattige.

Tennishistorierne er fyldt med eksempler på spillere, hvis karriere og succes har været et familieanliggende. Hvor børn bliver trænet og ført frem i karrieren af deres far, mor eller onkel. Rafael Nadal, Caroline Wozniacki og søstrene Venus og Serena Williams er nogle af dem, der er blevet verdens bedste med den familieopskrift.

Og netop Williams-søstrene og deres far og træner, Richard, var et stort forbillede for Naomi Osakas far, Leonard François, da han begyndte at træne Naomi Osaka i hendes barndom.

- Min far studerede Williams-søstrene og deres far. Han beskrev deres metode som vores manual. Alt, vi gjorde, var inspireret af dem, har Naomi Osaka forklaret.

Naomi Osaka vandt i 2018 over Serena Williams i US Open-finalen. (Foto: Robert Deutsch © Ritzau Scanpix)

Selvom mange af de største tennisstjerner fra barnsben er blevet trænet af deres forældre, har Michael Mortensen også set mange eksempler på, at forældre-barn-konstellation har givet bagslag i jagten på succes. Og det kan Osakas manglende glæde på tennisbanen muligvis være et resultat af, mener han.

- Der er mange tennisforældre, som lever igennem deres børn. Tennis er en tidskrævende og dyr sport at bryde igennem i, fordi man skal rejse verden rundt. Derfor kan det hurtigt blive et helt familieforetagende at få børn til at blive gode tennisspillere.

Michael Mortensen påpeger, at mange af nutidens professionelle allerede samlede ketjseren op som treårige. Men mange talentfulde spillere er også brændt ud i de tidlige teenageår, fordi overliggeren er sat for højt fra forældrenes side.

- Jagten på pokaler, rangering og sponsorer fra en ung alder er bestemt med til at kvæle spilleglæden for nogle talenter undervejs. Og det er i hvert fald noget af det Osaka kæmper med lige nu. Spilleglæden, siger Michael Mortensen.

Naomi Osaka møder onsdag australske Astra Sharma i første runde ved Miami Open. Kampen forventes at begynde kl. 15.00.