Norsk tennisstjerne er blandt verdens bedste, men han mangler hjemlandets interesse

Casper Ruud er nummer otte på verdensranglisten og kan i aften vinde karrierens største sejr ved Miami Open. Men den norske tennisspiller må kæmpe for opmærksomheden i hjemlandet.

Casper Ruud er nummer otte på verdensranglisten. I aften møder han Carlos Alcaraz i finalen ved Miami Open. (Foto: Manuel Cortina / SOPA Images © © Manuel Cortina / SOPA Images)

Tennisspilleren Casper Ruud er et multitalent. Og så elsker han golf.

Det har den 23-årige norske stjerne påpeget flere gange. Han deltog sågar ved de norske golfmesterskaber i sommer.

Tenniskommentatoren Sverre Krogh Sundbø er dog ikke i tvivl. Casper Ruud bør holde sig på tennisbanen, hvor han er blandt verdens bedste.

- Hans golfhandicap er i plus, men han klarede sig ikke så godt (til de norske mesterskaber, red.), siger Sverre Krogh Sundbø, der blandt andet arbejder for Eurosport, og griner.

Casper Ruud er nemlig nationens bedste med en ketsjer nogensinde. Eller som den norske kommentator også udtrykker det.

- Han er Norges første og største til alt.

Den blot 23-årige tennisspiller er som nummer otte i verden den højstrangerede nordmand nogensinde. Han var den første til at vinde en titel på herrernes tennisserie, ATP. Og i aften kan han blive den første til at vinde en Masters 1000-turnering, når han møder det spanske supertalent Carlos Alcaraz i finalen ved Miami Open.

- Ruuds forhånd er den bedste på touren lige nu. Det er hans absolutte våben. Han spiller med mere topspin end Nadal, da spanieren var bedst og revolutionerede spillet, påpeger tenniskommentator Sverre Krogh Sundbø.

Men selv hvis Ruud vinder den amerikanske finale, smasher han forgæves, når det kommer til opmærksomheden i hjemlandet, mener tenniskommentatoren.

Og det skyldes blandt andet golf.

  • Viktor Hovland blev den første nordmand til at deltage i den prestigefyldte golfturnering, Ryder Cup. Han var derudover også den første fra sit land til at vinde det amerikanske mesterskab for amatører (2018) samt til at deltage i US Masters (2019). (Foto: Cal Sport Media © Romeo Guzman)
  • Erling Haaland (tv.) spiller til dagligt i tyske Dortmund. Angriberen er blandt de mest eftertragtede talenter i fodbold. Her ses den norske landsholdsspiller i samtale med Martin Ødegaard fra Arsenal. Den 23-årige midtbanespiller nyder også stor opmærksomhed. (Foto: JAN-ERIK ERIKSEN)
1 / 2

Skøre tider for norske atleter

Casper Ruud kommer fra Oslo og er siden barnsben blevet trænet af sin far, den tidligere tennisspiller Christian Ruud, der på et tidspunkt var nummer 39 i verden. Ruud junior er i skrivende stund nummer otte i verden, og ifølge Sverre Krogh Sundbø kravler han med al sandsynlighed endnu længere op på verdensranglisten.

- Casper Ruud har altid fået at vide, at han sportsligt har et loft. At han spiller basalt og har en stærk forhånd. Men hvert år smadrer han loftet, og han udvikler sig voldsomt i alle spillets facetter, siger kommentatoren.

Det ændrer dog ikke på, at en sejr i Miami Open næppe vil blive videre bemærket af den gennemsnitlige norske indbygger, mener Sverre Krogh Sundbø. Det er 'skøre tider for norske atleter', og Casper Ruud har svært ved at trænge igennem støjen, siger han.

- Han har svært ved at fange offentlighedens interesse. Norge gør det exceptionelt i sport lige nu. Der er Viktor Hovland, nummer tre på verdensranglisten i golf, Jakob Ingebrigtsen, løber og OL-guldvinder, samt Erling Haaland, verdens måske mest eftertragtede fodboldspiller i øjeblikket, siger han.

- Casper Ruud er en stor inspiration for dem, som allerede spiller tennis. Men når det kommer til nye spillere, har vi brug for flere baner, som ikke er i de store byer som Oslo.

Miami Open får ikke den gængse nordmand op at støde over Casper Ruud. Men en sejr ved Grand Slam-turneringen French Open i maj vil give genlyd, vurderer Sverre Krogh Sundbø. (Foto: Erik S. Lesser © Ritzau Scanpix)

Succes i Frankrig vil forføre Norge

Sverre Krogh Sundbø fortæller, at tennis i Norge anses som en svært tilgængelig sport for de rige. Der har golf – godt hjulpet på vej af Viktor Hovlands succes - formået at vinde indpas hos de mange nordmænd, som bor i forstæderne og på landet, siger Sundbø.

Men Casper Ruud kan blive ketsjeratleten, som sender en tennisbold ind i bevidstheden på hverdags-Norge med en grand slam-sejr.

- Hvis han kan vinde finalen ved French Open i maj, vil det give stærkt genlyd. Tennis har stadig et stykke vej op til golf, men jeg tror, at Casper Ruud kan tage de nødvendige skridt i Frankrig, siger Sverre Krogh Sundbø.

- I 2022 har han for eksempel udviklet en god baghånd, og når han først har den under kontrol, bliver han forfærdeligt svær at spille mod.

Læs, hvordan det gik nordmanden i finalen her: