Coronavirus kan ende legendernes tid på tennistoppen: Federer er ’ødelagt’

Med Wimbledon-aflysning kan Federer og Williams være færdige med at vinde grand slams, vurderer eksperter.

Wimbledon-aflysningen kan betyde, at Federer og Williams er færdige med at vinde grand slams, vurderer eksperter.

’Bedre held næste gang’. Det er en fast frase i sportsverdenen. Der kommer altid en ny kamp. En ny turnering. En ny mulighed for triumf.

Men lige nu frygter tennisfans verden over, at der ikke bliver nogen næste gang. At de på grund af det

globale
virusudbrud har set to af sportens største stjerne på toppen for sidste gang.

Roger Federer og Serena Williams er begge levende tennislegender. De har hver vundet 20 og 23 af tennissportens mest prestigefyldte turneringer, grand slams. Det har gjort Federer til manden med flest grand slams i tennishistorien, og Serena til kvinden med næstflest.

Men de er også begge 38 år, og deres karrierer synger på sidste vers. Mange havde derfor spået dette års Wimbledon som de to aldrende topspilleres sidste chance for en sejrrig grand slam-svanesang.

Men tidligere i denne uge blev sommerens Wimbledon aflyst.

’Ødelagt’, var Roger Federers kortfattede

reaktion
på Twitter.

’Jeg er rystet’, skrev Serena Williams.

Den tidligere ni-dobbelte Wimbledon-vinder i herredouble og nu ekspertkommentator Todd Woodbridge mener, at aflysningen af Wimbledon har spoleret Federers sidste mulighed for at vinde en grand slam.

- Jo mindre kamptræning man får i den alder, desto hårdere er det at komme tilbage, siger Woodbridge til nyhedsbureauet AAP.

- Det har stoppet muligheden for, at Federer kan vinde en eller to (grand slams, red.) mere. Det bliver meget usandsynligt for ham nu.

Også den tidligere danske tennisspiller og nuværende træner og kommentator Michael Mortensen vurderer, at Wimbledon-aflysningen kan ende som en antiklimatisk afsked med de levende legenders tid på tennistoppen.

Sommerens Wimbledon var udset som et af de store, afsluttende kapitler i deres glorværdige karrierer. Men i stedet bliver de sidste sider om Roger Federer og Serena Williams lige nu revet ud af historiebøgerne.

- Vi kan bare konstatere, at deres karrierer lakker mod enden. De lever på lånt tid. Og måske deres sidste skud i bøssen for en sidste grand slams-triumf var Wimbledon i år. Timeglasset er ved at rinde ud, siger Michael Mortensen til

DR
Sporten.

- De kunne begge godt have vundet Wimbledon i år. Og hvis Federer havde vundet Wimbledon, kunne man godt forestille sig, at han havde lagt ketsjeren på hylden efter den her sæson. Det ville være det perfekte farvel. Men nu er scenariet et helt andet.

I alt har Roger Federer været i Wimbledon-finalen 12 gange - otte gange har han vundet. Her ses han efter sidste års finalenederlag til Novak Djokovic. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Svaret er græs

Wimbledon er den første af de fire årlige grand slam-turneringer, som er blevet aflyst på grund af coronakrisen. Der venter stadig to grand slams i efteråret.

Så hvorfor er aflysningen af Wimbledon egentlig så stort et tilbageslag for Federers og Williams chancer for at runde karrieren af med en sidste grand slam-sejr?

Svaret er: Græs.

Mens de tre andre grand slam-turneringer, French Open, US Open og Australian Open, spilles på henholdsvis grus og hardcourt-underlag, er Wimbledon den eneste grand slam-turnering, der spilles på græs.

Og dét er det underlag, som Federer og Williams begge er bedst på. Det er på Wimbledons græs de begge har hentet de fleste af deres grand slam-titler.

I tennisverden kaldes Federer også ’Kongen af græs’. Og Wimbledon bliver bredt betragtet som hans baghave. Hans hjemmebane.

Roger Federer er bredt anerkendt som den bedste tennisspiller på græs nogensinde. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Men nu må han se langt efter sin næste ’hjemmebanekamp’. Og spørgsmålet er, hvor meget hans vinderchancer vil være svundet ind til Wimbledon i 2021, som spilles få uger før hans 40 års-fødselsdag.

- Det bliver mere besværligt med alderen at komme tilbage efter længere pauser. Han bevæger sig heller ikke lige så godt mere. Og så selvom han er denne gudsbenådede boldspiller, bliver det sværere og sværere at holde stand mod de nye, unge fysisk stærkere spillere, siger Michael Mortensen.

Allerede inden corona-pandemien havde Federer i år aflyst sin forårssæson på grund af skader.

- Der er ikke nogen lette kampe for ham, som der var tidligere, hvor han bare kunne danse igennem kampene. Han er mere sårbar, end han var tidligere, og det bliver ikke lettere næste år.

Her ses Federers ottende og seneste Wimbledon-sejr fra 2017. Han har tidligere vundet i 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 og 2012. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)

Et anderledes farvel

Det er ikke kun Wimbledon, der er aflyst. Al professionel tennis er lige nu sat på pause frem til tidligst den 13. juni.

Og ifølge Richard Lewis, direktør for All England Lawn Tennis Club, som er arrangøren af Wimbledon, er der risiko for, at den sidste bold i toptennis i 2020 allerede er blevet slået.

- Jeg tror ikke, det er urealistisk at sige, at der ikke bliver mere tennis i år, siger Richard Lewis til nyhedsbureauet Reuter.

Serena Williams vandt senest Wimbledon i 2016. (Foto: Andy Couldridge © Scanpix)

Ender det sådan, vil det være en ’game changer’ i tennissporten, der definitivt vil slutte de aldrende topspilleres mangeårige grand slam-dominans, siger Todd Woodbridge.

- Det (coronakrisen, red.) vil bryde en æra i tennis op, og der vil begynde en post-2020 æra.

Michael Mortensen er enig i, at en totalaflysning af hele 2020-sæsonen vil gøre det meget vanskeligt for Roger Federer og Serena Williams at komme fysisk tilbage på deres topniveau på grund af deres i tennis-termer fremskredne alder.

Men han håber, at det ikke bliver coronakrisen, der kommer til at slå dem af tronen som kongen og dronningen af tennis.

- Hvis en af de to lagde ketsjeren på hylden, mens tennissporten står stille, ville det være en alt for brat afslutning. Det ville ikke være til at bære for tennisfans verden over.

- Vi vil gerne se den her transformation, som vi ved er på vej, hvor de unge spillere overtager de etablerede spilleres plads. Og vi vil gerne se det ske på banen. Ikke på grund af den her forfærdelige periode.

Selvom Michael Mortensen mener, at vi meget vel kan have set Roger Federer og Serena Williams løfte et grand slam-trofæ for sidste gang på grund af Wimbledon-aflysningen, ser han dog stadig en mulighed for, at der kan vente dem endnu en triumf på tennistoppen, når de igen samler ketsjeren op.

- Man skal aldrig afskrive Roger Federer og Serena Williams. Mange gange før har folk sagt, ’nu er de for gamle’. Og så vinder de alligevel bare endnu en grand slam.

- De er så mentalt stærke begge to, så jeg tror godt, at de kunne se på det her som en mulighed for at finde lidt ekstra

motivation
og komme tilbage med fornyet gejst. Så de kan komme tilbage og selv skrive deres sidste kapitler.

Efter Wimbledon er aflyst, har turneringsarrangøren stillet det store tennisanlæg i Wimbledon, London til rådighed for Sundhedsstyrelsen i Storbritannien.

Det er første gang, at Wimbledon er aflyst, siden 2. verdenskrig, hvor turnering var aflyst fra 1940-1945

Forårets grand slam-turnering French Open er ikke aflyst, men er blevet udskudt. Turneringen skulle være startet i maj, men er nu rykket til september.

Facebook
Twitter