Dansk Tennis Forbund håber, at Wimbledons udelukkelse af russere vil skabe sneboldseffekt

Wimbledon besluttede onsdag, at ingen russiske og belarusiske spillere må deltage i grand slam-turneringen.

Verdens nummer to, russiske Daniil Medvedev, får ikke lov til at spille Wimbledon i år. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix Denmark)

Wimbledon er det hotteste af det hotte inden for tennisverdenen.

Grand slam-turneringen har været afholdt i knap 150 år og er kendt som en klassisk tennisturnering, hvor spillerne tropper op i hvidt dres.

Og netop fordi turneringen er lidt gammeldags med stolte traditioner, var det en overraskelse, at Wimbledon onsdag meldte ud, at de ikke åbner dørene for russiske og belarusiske spillere. Det fortæller formand i Dansk Tennis Forbund (DTF), Henrik Thorsøe Pedersen.

- Det er et meget stærkt signal. Wimbledon er en meget konservativ turnering, så det kom lidt bag på mig, da jeg så det. Men hatten af for det, og forhåbentlig kan det åbne debatten igen, siger Henrik Thorsøe Pedersen.

Siden Rusland invaderede Ukraine, har DTF haft den holdning, at al sportslig samkvem med russiske og belarusiske tennisspillere skulle sløjfes.

Men det er langt fra alle nationale forbund, der er af samme overbevisning, fortæller DTF-formanden.

- Vi er en række lande, der har presset på over for de internationale tennisforbund, at dette skulle ske, men landene vil noget forskelligt. Så det er supergodt, at Wimbledon gør det, siger han.

På landsholdsplan er Rusland og Belarus allerede udelukket fra at spille turneringer på grund af Ruslands invasion af Ukraine, men arrangørerne af Wimbledon er de første til at udelukke individuelle spillere fra de to lande.

- Vi anerkender, at det er hårdt for de enkelte spillere, der bliver påvirket, og det er ærgerligt, at de skal lide under det russiske regimes handlinger, siger Ian Hewitt, der er formand for All England Club, der arrangerer Wimbledon.

  • Ved sidste Wimbledon nåede russiske Daniil Medvedev ottendedelsfinalerne. I år får han ikke mulighed for at forbedre den præstation. (Foto: adrian dennis © Ritzau Scanpix)
  • Den tidligere verdensetter og belaruser Victoria Azarenka kommer heller ikke til at træde ind på det fine græstæppe i Wimbledon. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Beslutningen er på ingen måde populær i Rusland, hvor en talsperson for Kreml kalder den 'uacceptabel'.

– Nok en gang bruger de spillerne som politiske gidsler. Taget i betragtning at Rusland er vældig gode i tennis, vil konkurrencen påvirkes negativt af udelukkelsen, siger Dmitrij Peskov ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den køber formanden for DTF dog ikke helt.

- Fra tid til anden er der nogle spillere i top 20, der er skadet. Det er kun nogle stykker, der er tale om (med udelukkelsen, red.), så jeg tror ikke, at det kommer til at få den store betydning, siger Henrik Thorsøe Pedersen.

ATP kalder beslutningen 'unfair'

Meldingen fra det engelske vækker ikke begejstring hos tennisorganisationerne ATP og WTA.

Samtidig med at ATP fordømmer russernes invasion af Ukraine, kalder organisationen beslutningen for unfair og muligt skadende for sporten.

- Diskrimination baseret på spillernes nationalitet er en overtrædelse af vores aftale med Wimbledon. Den siger, at en spillers deltagelse alene er baseret på ATP's verdensrangliste, skriver ATP på sin hjemmeside.

Både mændenes og kvindernes tennisorganisation oplyser, at man vil sætte sig ned og overveje, om der skal skrides til handling på baggrund af Wimbledons beslutning.

Men i Dansk Tennis Forbund håber man, at Wimbledons beslutning kan skabe en sneboldseffekt, så flere turneringer tager samme standpunkt som den prestigefyldte turnering i London.

- Men det er svært at sige, om det kommer til at ske, da der er meget splittede holdninger om, hvorvidt man skal straffe de individuelle spillere eller ej, siger Henrik Thorsøe Pedersen.

Henrik Thorsøe Pedersen (th.) overrækker på billedet prisen som årets tennisspiller 2017 til Caroline Wozniacki. Han har været formand i DTF siden 2016. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Han forklarer, at bolden blandt andet ligger hos arrangørerne af grusturneringen French Open, som starter om en måneds tid og er sæsonens næste grand slam.

- Det bliver spændende at se, hvad man kommer til at gøre nede i Roland Garros i Frankrig. Der har man ikke taget stilling til det endnu. Det sender nogle skarpe signaler, at så stor og traditionsrig en turnering som Wimbledon melder det her ud, siger Henrik Thorsøe Pedersen.

Wimbledon afholdes fra den 27. juni til den 10. juli.