Dansk Wimbledon-vinder så en stor stjernes fremtid, da han mødte 11-årige Holger Rune

Frederik Løchte Nielsen har fulgt Holger Rune længe og spår tenniskometen en stor fremtid.

Frederik Løchte Nielsen og Holger Rune mødte hinanden første gang, da der i 2014 blev udgivet en bog om træning af Dansk Tennis Forbund. Her udgjorde duoen forsidebilledet. (Foto: Lars Bech)

Når 19-årige Holger Rune tirsdag går på banen til French Open-opgøret mod canadiske Denis Shapovalov, har han en skjult beundrer i en dansk Wimbledon-vinder.

Frederik Løchte Nielsen, der vandt doubleturneringen på det hæderkronede engelske græs i 2012, er sikker i sin sag, når han skal spå om fremtiden for Holger Rune.

- Han kan gå hele vejen. Når man er så god, som han er og har så store perspektiver i sit spil, er det også uambitiøst ikke at stile efter grand slam-titler. Og det tror jeg helt sikkert også, at han kommer til at spille med om.

- Han har allerede nu chancen for at spille med mod de bedste, så når først han bliver endnu bedre, tror jeg, at han har alle muligheder for adskillige grand slam-triumfer, siger Frederik Løchte Nielsen.

Han har ad flere omgange en fælles fortid med dansk tennis’ varmeste navn.

Da der i 2014 skulle udgives en bog om aldersspecifik træning i dansk tennis, var Løchte som Wimbledon-vinder selvudnævnt til at ryge på forsiden.

Og han skulle have selskab af en repræsentant for den kommende generation. Valget faldt på en 11-årig gut med det fulde navn Holger Vitus Nødskov Rune.

- Jeg anede ikke, hvem han var. Eller hvor god han var. Men kort efter begyndte nogle af Davis Cup-spillerne, som delte klub med ham at fortælle, hvor vild han var i forhold til sin alder, fortæller Frederik Løchte Nielsen.

Som bare 14-årig debuterede Holger Rune som den yngste dansker nogensinde på landsholdet, da han i 2018 besejrede sin modstander i Davis Cup-opgøret mod Egypten. (Foto: Kennet Havgaard/Dansk Tennis For)

I 2018 fik Løchte selv syn for sagen.

For her var den nu 14-årige Holger Rune allerede klar til at tilslutte sig Frederik Løchte Nielsen og de øvrige seniorprofiler på det danske landshold, som skulle spille landskamp mod Egypten. Rune vandt som den eneste dansker sit opgør.

- Han var helt vildt god. Hans spil var allerede dengang af høj klasse, og han stod godt imod. Han spillede ikke junior-tennis. Og jeg kan huske, at han justerede små ting fra den ene dag til den anden, hvor jeg bare tænkte: "Hold da kæft, han er flere år forud for sin udvikling", siger Frederik Løchte Nielsen.

Se et nyhedsindslag fra 2018, hvor den bare 14-årige Holger Rune var udtaget til landsholdet:

De største scener er naturligt habitat

At bede Frederik Løchte Nielsen om at sætte ord på Holger Runes fortræffeligheder svarer til at prikke hul på et badebassin: Det fosser ud.

- Det første, der falder mig ind, er hans ekstreme tro på sig selv. Han nægter enhver form for middelmådighed, og hvis han gør noget, som han ikke selv er tilfreds med, vender han kun stærkere tilbage.

- Han er samtidig ekstremt boldsikker og kan spille i det højeste tempo. Det er næsten sådan, jo bedre modstanderen er, jo bedre spiller han selv. Han bevæger sig så godt og er i god balance til alle bolde, lyder skudsmålet fra Frederik Løchte Nielsen.

Og han er ikke færdig endnu. For selvom Holger Rune kun lige akkurat er blevet 19 år, sidder der ifølge Frederik Løchte Nielsen et veludviklet tennishoved på ham.

- Han adskiller sig fra mange af de andre unge ved at være smart. Som ung er du tit meget kraftbaseret og forsøger at slå hårdt, men Holger spillere mere velovervejet. Og jeg tror, at det på den lang bane kommer til at skaffe ham endnu større og mere kontinuerlig succes.

- Og så er han aldrig bange for en begivenhed. Han spiller for at være med i de store turneringer og center court hver gang. Han vil det bare, og han ser virkelig ud som om, at han hører hjemme. Det er hans naturlige habitat.

  • Frederik Løchte blev professionel i 2001 og har siden vundet Wimbledon i double i 2021. (Foto: Lars Bech)
  • Holger Rune er i dag 19 år gammel og ligger nummer 40 på verdensranglisten. (Foto: Lars Bech)
  • Frederik Løchte spår en stor karriere for sin landsmand, der tidligere på året vandt sin første titel i München. (Foto: Lars Bech)
1 / 3

Fejl i rampelyset

Listen bliver ikke helt lige så lang, når Frederik Løchte skal fremhæve Holger Runes svagheder. Men ét parameter bliver dog alligevel fremhævet.

- Den fysiske del er måske den vigtigste, og det har hans team også selv sat ord på. Det er en forudsætning, så han kan stå skarpt i et femte og afgørende sæt. Og hans spillestil er fysisk krævende.

Ellers ser Løchte, at Rune og hans team metodisk finder de små forbedringer. Bevares – der kan godt komme endnu mere hvæs i både forhånd og serv, end Rune allerede har fået, men det kommer der også, hvis det er det, han sætter sig for, lyder det fra Løchte.

  • Holger Runes triumf ved ATP-turneringen i München bliver ifølge Frederik Løchte Nielsen den første af mange store. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
  • Med sejren sikrede Rune sig en plads i verdens top 50 og en præmiesum på over 600.000 kroner. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Og så er der Holger Runes mentale spil. Han har selv givet udtryk for, hvor meget han arbejder med at finde det rette spændingsniveau. Tændt, men ikke rasende. Klar, men ikke overgearet.

- Jeg ser ikke hans temperament som en udfordring. Han er lige blevet 19 år, og jeg ser det som et udtryk for, hvor meget han vil det. Og han vil det hele lige nu. Det er ikke om fem år. Det er lige nu. Og når du vil det så meget, og det så måske mislykkes i perioder, så kommer der frustrationer. Men det er ikke unormalt.

- Jo mere han indser, at det kan påvirke hans spil, desto mere vil han også luge ud i det, siger Frederik Løchte Nielsen.

I løbet af sommeren 2021 blev netop Runes temperament genstand for stor debat, da han tyede til homofobiske udtryk under en kamp.

- I dag er der kameraer på alle baner, og det går lynhurtigt med at sprede videoklip på sociale medier. Du kunne slippe afsted med meget mere for 10 år siden.

- Han skal have lov til at vokse. Unge sportsstjerner begår deres fejl, mens hele verden kigger på. Vi andre kunne gøre det i skolegården eller derhjemme, lyder det fra Frederik Løchte Nielsen.

I dag kigger hele tennisverdenen på, når Holger Rune spiller French Open mod canadiske Denis Shapovalov, der er nummer 15 på verdensranglisten.

Opgøret er sat til at begynde klokken 11.