Den 'største tennisskandale nogensinde' er slut: Djokovic udvist af Australien

Verdens bedste tennisspiller kommer ikke til at deltage i Australian Open. Serberens exit kan få konsekvenser for hans eftermæle.

Det bliver lufthavnen og ikke centre court for Novak Djokovic.

Sådan lyder afgørelsen på flere dages tenniskaos søndag morgen.

En australsk domstol stadfæstede inddragelsen af Djokovic' visum, og dermed skal den serbiske verdensetter forlade landet og kan ikke deltage i Australian Open.

Turneringen begynder mandag morgen.

Sagen tog for alvor fart 6. januar, da Djokovic blev afvist ved sin ankomst til lufthavnen i Melbourne, fordi han ikke er vaccineret mod corona. En uge senere fik han sit visum tilbage, men serberens glæde varede ikke længe.

Immigrationsminister Alex Hawke besluttede kort efter at nægte ham indrejse, fordi Djokovic udgjorde 'en sundhedsrisiko' for Australien.

Tennisekspert og kommentator hos Eurosport, Michael Mortensen, kalder Djokovic-sagen for 'den største tennisskandale nogensinde'.

- Jeg kan ikke huske noget tilsvarende. Det har været et cirkus med en kolossal mediebevågenhed. Hele verden stod stille og fulgte med i sagen, fortæller Michael Mortensen.

Sportsligt er tenniseksperten ked af, at tilskuerne i Australien går glip af verdens bedste tennisspiller. Men beslutningen er den eneste rigtige, understreger han.

- Alle de andre spillere ved turneringen er vaccinerede, og man kan ikke gøre undtagelser. Djokovic har truffet et valg, og så er der også et fravalg. Det har gjort, at han ikke kan være med i Australian Open, forklarer Michael Mortensen.

Skidt for turneringen og Djokovic

Fejlen ligger dog i lige så høj grad hos de involverede instanser i Australien. Landets politikere og turneringens arrangører har talt med forskellige tunger. Man gjorde Djokovic en bjørnetjeneste ved at lade ham rejse til Melbourne i god tro med en medicinsk undtagelse for så at afvise serberen ved grænsen, siger Mortensen.

Han håber, at afgørelsen giver Australian Open ro, så resten af Grand Slam-turneringen kan forløbe med fuld fokus på tennissporten.

Ifølge Kenneth Carlsen, tennisekspert for TV2 Sport, efterlader Djokovic' exit dog nogle grimme streger i gruset.

- Det er rigtig skidt for turneringen. Djokovic var et kæmpe trækplaster for Australian Open, og han gik efter sin 21. Grand Slam-titel. Det er ærgerligt for alle, at han ikke har ladet sig vaccinere, for så havde han ikke haft problemer med at komme ind i Australien, siger Kenneth Carlsen.

På samme måde er det en bet for serberen, mener den tidligere tennisspiller.

Med 21 sejre i Grand Slam-regi ville han overgå Roger Federer og Rafael Nadal, der også er på 20 titler, men det bliver altså ikke i denne omgang.

Michael Mortensen er enig. Det havde været bedre for Djokovic' eftermæle at rejse hjem, før sagen eskalerede, som den har gjort nu. Motivationsmæssigt kommer det dog ikke til at betyde noget for serberen, siger Michael Mortensen.

- Tværtimod kan det være ansporende, for nu vil han vise omverdenen, at de tog fejl. Han er en fighter og bliver indædt. Han vender det til noget positivt og vil sende et signal til sine kollegaer om, at 'nu skal jeg fandeme vise jer, at I ikke har en chance mod mig.

Novak Djokovic nåede at træne på banerne i Australien, da en dommer omstødte annulleringen af serberens visum. (Foto: William WEST © Ritzau Scanpix)

Hvad så nu?

Den tidligere topspiller og tennistræner afventer fortsat efterdønningerne på Djokovic-sagen. For hvad vil der ske ved de kommende turneringer, hvor serberen agter at svinge ketsjeren?

Frankrigs sportsminister Roxane Maracineanu har tidligere sagt, at Djokovic er velkommen ved French Open i maj - vaccineret eller ej. Men Michael Mortensen kan sagtens forestille sig, at der også her vil gå politik i tennisturneringen, for normalt arbejder de fire Grand Slam-turneringer sammen.

- Der kan nå at ske meget med corona, inden French Open begynder til maj. Det kan være, at han lader sig vaccinere, men hvis ikke, har vi en ny politisk situation.

- Og hvad med Wimbledon eller US Open? Vil de have, at han er vaccineret for at deltage? Der er mange ubekendte omstændigheder og ubesvarede spørgsmål. Jeg spændt på, om han får lov til at deltage i de andre turneringer, siger Michael Mortensen.