’Det er fandme på tide’: Efter et år med anklager undersøges OL-vinder nu for kærestevold

Den tyske tennisstjerne Alexander Zverev undersøges for vold efter næsten et år med anklager og mistanke.

Alexander Zverev vandt OL-guld i Tokyo. Nu undersøges han for kærestevold af turneringsarrangøren, ATP. (Foto: STOYAN NENOV © Ritzau Scanpix)

- Han prøvede at kvæle mig med en pude. Han slog mit hoved ind i væggen. Han vred mine arme, og i det sekund frygtede jeg virkelig for mit liv.

Sådan lyder en af flere anklager, der siden sidste år har klæbet sig til en af verdens bedste tennisspillere, tyske Alexander Zverev, som vandt OL-guld i Tokyo.

Beskyldningerne om fysisk og psykisk vold kommer fra tennisstjernens ekskæreste Olya Sharypova. I oktober sidste år stod hun for første gang frem i offentligheden.

Ifølge Olya Sharypova har den tyske tennisspiller flere gange været voldelig på deres fælles rundrejse mellem turneringskampe verden over.

Blandt andet på spillerhotellerne ved Shanghai Masters, Laver Cup i Genéve og US Open i New York har Zverev, ifølge ekskæresten, været voldelig. Påstande, som Olya Sharypova har forsøgt at bevise ved at fremvise tekstbeskeder og billeder fra dengang.

Anklagerne om Zverevs voldelige adfærd i forbindelse med turneringer har ikke fået nogen konsekvens for den tyske stjerne. Faktisk har Zverev, siden beskyldningerne så dagens lys for næsten et år siden, haft sin bedste sæson i karrieren. Han har vundet de to store Masters-turneringer i Madrid og Cincinnati, og han vandt OL-guld i Tokyo.

Olya Sharypova på tribunen ved Mercedes Cup i Stuttgart i 2019 med Zverevs træner Ivan Lendl. (Foto: Michael Weber IMAGEPOWER © imago images/Michael Weber)

I takt med Alexander Zverevs voksende succes, er kritikken taget til. Olya Sharypova har ikke politianmeldt sagen, men i regelbogen hos tennisherrernes turneringsarrangør, ATP, står der, at ’spillere på intet tidspunkt må fysisk forulempe officials, modstandere, tilskuere eller andre personer inden for turneringernes områder’.

Derfor er ATP i snart et år blevet kraftig kritiseret for ikke at have igangsat en undersøgelse af anklagerne om voldelige overgreb begået af Alexander Zverev på ATP’s spillerhoteller.

Efter et års betænkningstid er ATP nu kommet på andre tanker. I mandags udsendte ATP en pressemeddelelse om, at der igangsættes en intern undersøgelse om voldsanklagerne mod Alexander Zverev.

- ATP fordømmer til fulde enhver form for vold og overgreb og vil undersøge disse anklager, lyder det i pressemeddelelsen.

- Beskyldningerne mod Alexander Zverev er alvorlige, og vi har en forpligtelse til at følge op på dem. Vi håber, at vores undersøgelser vil gøre os i stand til at opklare, hvad der er sket, så vi kan drage de rigtige konklusioner, siger ATP's direktør, Massimo Calvelli.

Men hvorfor har ATP ventet næsten et år med at igangsætte undersøgelsen?

Det ville DR Sporten gerne have spurgt ATP’s direktør om, men ATP’s medie- og kommunikationsafdeling har ikke svaret på DR Sportens henvendelser.

Inden for det seneste år har Zverev vundet tre af de største turneringer på herrernes ATP Tour. Masters 1000-turneringerne i Madrid og Cincinnati samt OL-guld i Tokyo. Desuden har han også vundet ATP-turneringen i Acapulco (Foto: Scanpix)

Selv har Alexander Zverev flere gange det seneste år afvist påstandene om voldelige overfald.

- Beskyldningerne er simpelthen ikke sande. Vi var i et forhold, men det sluttede for lang tid siden. Hvorfor Olya kommer med de beskyldninger nu, ved jeg ikke. Jeg håber, at vi sammen kan løse det på en ordentlig og respektfuld måde, har tennisstjernen tidligere sagt.

Ved US Open for et par måneder siden sagde Zverev, at han ikke længere ønskede at svare på spørgsmål om emnet, og at han havde konsulteret sine advokater, som blandt andet har sagsøgt det amerikanske medie Slate, der har viderebragt Olya Sharypovas beskyldninger.

Alexander Zverev på træningsbanen ved Indian Wells, som spilles i Californien. (Foto: Clive Brunskill © Ritzau Scanpix)

Alexander Zverev stiller i denne uge til start i turneringen Indian Wells, der populært kaldes ’den femte grand slam’ og anses for at være den største ATP-turnering ud over de fire grand slam-turneringer.

Efter ATP’s nylancerede undersøgelse af voldsanklagerne har Alexander Zverev op til Indian Wells besluttet at ophæve sin tavshed om sagen.

- Det er fandme på tide for at være ærlig. Jeg har bedt dem (ATP, red.) i månedsvis om at igangsætte en undersøgelse. Jeg har bedt om det siden sæsonfinalerne (i november, red.) sidste år, fordi det er meget svært for mig at få renset mit navn, siger Alexander Zverev på et pressemøde ved Indian Wells.

DR Sporten har også spurgt ATP, hvorfor organisationen ikke har igangsat undersøgelsen af voldsanklagerne tidligere, når det har været et eksplicit ønske fra den anklagede selv. ATP har ikke svaret.

Nu håber Alexander Zverev, at ATP’s undersøgelse vil modbevise ekskærestens anklager og sætte en stopper for omverdens mistanke.

- Jeg har nok haft de seneste ti års mest utrolige sæson for en ung spiller, men det er lidt blevet glemt.

- Når det her er ovre, når det er overstået, kan vi gå tilbage til, hvordan det var engang.

I videoen herunder kan du høre den tidligere verdensetter Andy Murray, der også deltager ved Indian Wells, og som mener, at ATP burde være gået ind i sagen om voldsanklager tidligere:

Indian Wells begynder i dag og slutter 17. oktober.