Djokovic tilbage på banen efter vaccine-cirkus: ’Mine principper er vigtigere end tennisrekorder’

Tennisstjernen indleder sin sæson mandag aften i Dubai efter indrejsebøvl i Australien sidste måned.

Novak Djokovic indleder sin sæson i Dubai mandag aften. (Foto: Martin Bureau © Ritzau Scanpix)

Uanset om du er tennisfan eller ej, så kan du ikke have undgået at støde på navnet Novak Djokovic de sidste par måneder.

Den serbiske tennisstjerne og nummer ét på herrernes verdensrangsliste blev i januar under stort postyr nægtet indrejse i Australien forud for grand slam-turneringen Australien Open.

Her var han på forhånd favorit til at vinde og dermed slå rekorden for flest grand slam-sejre for en mandlig tennisspiller.

Djokovic blev dog efter længere tids juridisk og politisk tovtrækkeri nægtet indrejse, da han ikke var vaccineret for corona og dermed ikke levede op til landets vaccinekrav i forhold til Covid-19.

Men her fem uger efter han blev smidt ud af Australien, ser Djokovic endelig frem til at starte sin sæson op mandag aften ved Dubai Tennis Championship.

- Jeg havde følelserne uden på tøjet, da jeg kom tilbage fra Australien. Det hele føltes mærkeligt. Jeg var meget skuffet og ked af, hvordan det hele udspillede sig. Men det var ikke svært at komme ud på banen og træne igen.

- Det gjorde jeg, 10 dage efter jeg kom hjem. Jeg er mentalt og fysisk klar til at spille en masse tennis igen, sagde Djokovic på mandagens pressemøde i Dubai, der ingen krav har om vaccination mod coronavirus, og derfor kan Djokovic bevæge sig frit rundt.

Kan misse Wimbledon og French Open

Det er dog ikke alle steder, han kan bevæge sig frit uden vaccination.

Efter Djokovics Australien Open-exit har Wimbledon- og French Open-arrangørerne siden udtalt, at de heller ikke vil tillade ikke-vaccinerede spillere at deltage i grand slam-turneringerne.

Dermed ser Djokovic ud til at misse endnu to muligheder for at tilføje flere grand slam-titler til sit CV end de 20, han allerede har vundet. Men umiddelbart rører det ikke tennisstjernen.

Djokovic fortalte i et interview med BBC i sidste uge, at han er klar til at give afkald på rekorden som den mest vindende mandlige singlespiller, som Rafael Nadal sikrede sig ved årets Australien Open.

For den 34-årige serbers principper er vigtigere end rekorden.

- Det er prisen, jeg er villig til at betale. Principperne bag beslutningerne om min krop er vigtigere end enhver titel eller noget som helst andet. Jeg prøver at være i harmoni med min krop så meget, jeg overhovedet kan, siger Novak Djokovic.

- Og så er det lige meget, om det hedder French Open i maj, Wimbledon i juni eller alle tiders rekord for flest grand slam-titler. Svaret er det samme.

I stedet vil Djokovic fokusere på at spille de steder, hvor reglerne tillader det, når man ikke er vaccineret.

- Jeg ved godt, at jeg ikke er i en position, hvor jeg kan vælge og vrage. Jeg spiller i det land, hvor det er tilladt. Jeg er bare glad for at være tilbage på banen, sagde Djokovic ved mandagens pressemøde i Dubai.

Der er dog allerede pres på Djokovic fra start af turneringen i De Forenede Arabiske Emirater.

Serberen kan nemlig risikere at miste sin status som verdens bedste mandlige spiller, som han har indtaget de seneste 361 uger, hvis han ikke præsterer i turneringen.

Verdens nummer to, russiske Daniil Medvedev, spiller i denne uge i en turnering i Mexico. Og klarer russeren sig bedre i Mexico, end Djokovic gør i Dubai, så overhaler Medvedev den serbiske tennisstjerne.

Novak Djokovic møder den italienske wild card-spiller Lorenzo Musetti i første runde ved Dubai Tennis Championship.

Verdensetteren har tidligere vundet turneringen fem gange.