Droppede tennis i et år da teenagelivet trak: Nu er hun verdens bedste på fjerde år

Ashleigh Barty er den første australier til at vinde Australian Open i 44 år.

Ashleigh Barty er den første australier i 44 år til at vinde Australian Open. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)

Australierne har ventet på det i mange år. Helt bestemt 44 af slagsen. At en hjemmebanefavorit skulle vinde grand slam-turneringen Australian Open.

Men nu er ventetiden forbi. Ashleigh Barty kunne nemlig lørdag løfte armene og lade sig hylde af hjemmepublikummet på tennisanlægget i Melbourne, efter en finalesejr i årets første grand slam-turnering over amerikanske Danielle Rose Collins.

At Barty spiller sig til tops, kommer næppe som den store overraskelse. Den 25-årige australier topper verdensranglisten, og var også seedet nummer et i turneringen, mens finalemodstanderen var seedet som nummer 29.

Barty viste da også topklasse i lørdagens finale. Især på det mentale plan imponerede verdensetteren tennisekspert og kommentator på Eurosport, Michael Mortensen. Barty vendte nemlig i andet sæt 2-5 til 7-6 og dermed lukkede hun kampen i to sæt.

- Barty har været en magtfaktor de seneste tre år, og man ser også i finalen hvilken klassespiller hun er. Det er jo den turnering hun helst vil vinde, og det pres formår hun at håndtere på fornemmeste vis.

Men vejen til tennistoppen har ikke været helt så lige til for den australske tennis-darling. For selvom hun i en tidlig alder var et lysende talent, og blandt andet vandt juniorudgaven af Wimbledon i 2015, så kunne Barty ikke rigtig finde sig til rette i tennisverdenen, hvor rejsedagene tærede på kræfterne.

Derfor tog hun et års pause fra livet som tennisspiller. Ungdommen kaldte, og de psykiske batterier skulle ifølge Barty lades op.

- Jeg havde mest af alt brug tid til at genopfriske mig mentalt. Tennis blev lidt af en hæmsko for mig, og jeg nød ikke sporten så meget, som jeg ville have ønsket.

- Jeg har rejst meget, fra jeg var helt ung, og der skete bare for meget på for kort tid. Jeg ville gerne opleve livet som en normal teenagepige og få nogle normale oplevelser, lød det fra den dengang 19-årige tennisspiller.

Fra ketcher til bat

Under hendes pause fra tennissporten mødte Ashleigh Barty det kvindelige australske cricketlandshold, og det tændte en ild i hende, for hun kunne mærke, at det der med holdsport, det kunne noget.

- Det har været en god oplevelse at blive en del af et hold. Det er første gang, jeg har oplevet det, og jeg nyder hvert et øjeblik, sagde Barty om overgangen fra tennis til cricket.

Selvom Ashleigh Barty for længst er hoppet tilbage til tennissporten, har hun ikke glemt, hvordan man bruger et cricketbat. (Foto: Tertius Pickard © Copyright 2020. The Associated Press. All rights reserved)

Men når hun nu har vundet Wimbledon – godt nok som junior – og kiggede ind i en strålende karriere som tennisspiller, så kunne hun da ikke nøjes med bare at spille hygge-cricket. Og tennis-teenageren imponerede da også hurtigt på cricketbanen.

- Hendes niveau var outstanding, fra første gang hun tog et bat i hånden. Hun missede ikke en eneste bold i hendes første session, har Andy Richards tidligere sagt.

Andy Richards var træner for den australske delstat Queenslands distriktshold, hvor Barty først luftede sine evner på cricketbanen. Barty udnyttede senere evnerne med battet til at spille semiprofessionel cricket i den bedste australske cricketliga.

Men det var næppe for pengenes skyld. Som tennisspiller tjente Barty i 2013 omkring fire millioner kroner, mens hun som cricketspilkler stod til at tjene omkring 70.000 kroner.

Nu er hun på toppen af tennisverdenen

Ketcheren blev dog aldrig gemt helt væk, for selvom Barty var ude af rampelyset, havde australieren ikke vendt sporten ryggen. Formen blev holdt ved lige på tennisbanen under hele hendes ’tennispause’, og hun har tidligere udtalt, at det hele tiden var planen at vende tilbage til tennissporten.

Det gjorde hun så i 2016, og siden da er kurven på verdensranglisten kun gået en vej. Op. Allerede i 2017 spillede Barty sig i top 20, og siden 2019 har hun været rangeret som verdens bedste tennisspiller.

Hele 77 uger i træk har den 25-årige australier kun skulle koncentrere sig om spillere under sig på verdensranglisten, og den dominans skyldes, i følge Michael Mortensen, blandt andet, at Barty i sin tidlige karriere satsede mest på double.

- Det har været med til at gøre hende til en helstøbt spiller. Hun har en bred palet af slag, og især hendes spil ved nettet er på et højere niveau end gennemsnittet. Hun bruger dog ikke sit netspil så meget, men bare det, at modstanderne ved, hun mestrer det, betyder, at de er nødt til at respektere det, siger Mortensen.

Med sejren i Australian Open har Ashleigh Barty nu løftet pokalen i tre af de fire grand slam-turneringer. Eneste flueben som mangler, er US Open-titlen.

Kun ti spillere på kvindesiden har i deres karriere formået at vinde alle fire grand slam-turneringer, men Michael Mortensen ser ikke noget grund til, at Barty ikke skulle kunne føje sit navn til den liste.

- Hun kan sagtens spille sig op blandt de allerbedste. Hvis hun kan holde sig skadesfri, har hun fem-seks gode år i sig endnu, og det giver hende gode muligheder for at nappe mange flere grand slam-titler, deriblandt også en US Open-titel.